Welke risico’s loop ik?

Verzekeringen whitepaper ondernemer

Ontdek het in de whitepaper over risico's en verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist

Valkuilen risico analyse ondernemer MKB
Valkuilen risico analyse ondernemer MKB

4 valkuilen voor ondernemers, en oplossingen

Welke risico's loopt jouw bedrijf? Daar wil je misschien niet te veel aan denken. Toch is het cruciaal om gevaren en valkuilen te herkennen en te vermijden. 4 voorbeelden uit de praktijk.

Er kan van alles misgaan binnen je bedrijf. Hoe beperk je de schade? Bekijk hieronder voorbeelden en valkuilen uit verschillende branches en nuttige tips om je risico's te beperken.

1. Zieke of geblesseerde werknemer

Wat gebeurt er als een werknemer ziek wordt of ernstig geblesseerd raakt? Het kan zomaar gebeuren dat een werknemer langdurig ziek wordt. Een zieke werknemer kan je een hoop zorgen opleveren en je hebt als werkgever extra kosten, administratie en regelwerk.

Het kan grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf, het is één van de grootste risico's voor ondernemers met personeel: uitval door ziekte of een blessure. 

Wetgeving bij zieke werknemers

Daarnaast wil je natuurlijk goed voor een zieke werknemer zorgen. Als werkgever moet je zorgen voor goede begeleiding van een zieke werknemer. Je verplichtingen staan in de:

  1. Arbowet en 
  2. Wet verbetering poortwachter.

Jij bent eindverantwoordelijk voor het juist toepassen van deze wetten. 

Een werknemer die al ziek is kun je niet verzekeren, maar je kunt wel het risico op een langdurig zieke werknemer verzekeren. Met een ziekte­verzuim­verzekering krijg je een vergoeding waarmee je het loon van je zieke medewerker kunt blijven betalen en je wordt geholpen bij het voorkomen en terugdringen van verzuim. 

Voorbeeld bouwbedrijf

Bij aannemersbedrijf De Kwaasteniet uit Dordrecht vielen relatief veel tegelzetters uit met knieproblemen.

We besloten het anders aan te pakken, vertelt Bert Sjerp. Tegelzetters leren nu ook timmeren en timmermannen leren tegelzetten, waardoor er meer afwisseling is en knieën minder worden belast. Dat werkt goed.

Daarnaast heeft het bouwbedrijf een verzuim­verzekering met arbodienstverlening om de gevolgen van verzuim te beperken.

ondernemersrisico ziek personeel

'Als iemand toch uitvalt, is het zaak om hem in beweging te houden. Dan is hij veel sneller terug op zijn oude niveau.' 

Verzuim voorkomen

Wat kun je nog meer doen om verzuim te beperken binnen jouw bedrijf? Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

Wat kost ziekte­verzuim voor jouw bedrijf?

Bereken de totale verzuim­kosten voor jouw bedrijf en vergelijk het resultaat met andere ondernemers in jouw branche. Reken het snel uit met de verzuim­calculator.

2. Brand- of waterschade

Als je een eigen bedrijfspand hebt, kan een brand of waterschade funest zijn voor je onderneming. Dit is bijvoorbeeld een groot risico in de horeca.

Je onderneming kan veel omzet mislopen na een grote brand of waterschade. Zeker als jouw onderneming tijdelijk moet sluiten. Met een bedrijfsschade­verzekering verzeker je dit risico.

Bij brand- of waterschade ontvang je een vergoeding van je vaste lasten en de misgelopen omzet. Hierdoor kun je zo snel mogelijk weer verder met ondernemen.

Voorbeeld horecaondernemer

Ondernemer Mark Marree is eigenaar van brasserie De Zalm in Gouda. Hij zag letterlijk de vrijdagmiddagborrel in het water vallen. Gelukkig was de waterschade verzekerd en werd er snel en kundig gehandeld.

Je bent hier nooit op voorbereid en een lekkage overkomt je nooit op maandagochtend, vertelt Mark. Je moet snel kunnen schakelen. Voor mij was het belangrijkste dat het gastengebied snel weer op orde zou zijn.

'Met alle respect, verzekeren is iets schimmigs. Het is een voorziening waar je niets van merkt, totdat er iets aan de hand is.'

Maak een bedrijfscontinuïteitsplan

In dit bedrijfscontinuïteitsplan neem je alle contact­gegevens, afspraken, vergunningen, preventieve maatregelen en andere relevante informatie op. Zo kan iedereen bij deze informatie in geval van nood.

Download gratis dit voorbeeld bedrijfscontinuïteitsplan in PDF-formaat. Wil je liever het plan kunnen aanpassen op je eigen bedrijfssituatie? Download gratis dit voorbeeldplan in Word.

3. Cybercrime

Een toenemend gevaar voor ondernemers is cybercrime. De helft van de ondernemers was de afgelopen jaren al eens het mikpunt van cybercriminelen, zo’n twintig procent werd ook daadwerkelijk slachtoffer van cybercriminaliteit.

Je website kan gehackt worden en klant­gegevens kunnen in de verkeerde handen vallen. Dit is een valkuil voor alle ondernemers die online actief zijn en met name voor webwinkeliers.

Cybercrime kan leiden tot financiële schade en je kunt aansprakelijk gesteld worden omdat er ­gegevens zijn gestolen of boetes krijgen vanwege een overtreding van de meldplicht datalekken. Een cyber­verzekering beschermt je onderneming tegen vormen van cyberrisico's.

Voorbeeld DDoS-aanval

'Een hacker maakt niet alleen gebruik van laptops of pc’s, maar ook steeds vaker van een camera of babyfoon die verbonden is met het internet', vertelt ethisch hacker Ruben van Vreeland.

‘DDoS-aanvallen zijn tegenwoordig gewoon op internet te koop. Zo kan iedere ontevreden klant of concurrent een DDoS-aanval kopen bij een organisatie die de aanval voor hem of haar uitvoert.'

Webshop offline

Door cybercrime - of door andere technische storingen - kan ook je webshop tijdelijk offline gaan. In dat geval loop je klanten mis en genereer je minder omzet. Met een bedrijfsschade­verzekering voorkom je dit risico. Bij schade ontvang je namelijk een vergoeding van jouw vaste lasten en de misgelopen winst.

4. Ongelukken en bedrijfsongevallen

Je personeel, je klanten, maar ook jijzelf kunt een ongeluk krijgen. Of plotseling ziek worden.

  • Hoe zit het dan met jouw inkomen?
  • \Wat als je werknemer tijdelijk of helemaal niet meer kan werken? 
  • Wat is de impact voor je bedrijf?

Ongelukken of een bedrijfsongeval kunnen grote gevolgen hebben. Een bedrijfsongeval kan leiden tot lichamelijk of geestelijk letsel. Soms kan het zo ernstig zijn dat het leidt tot het overlijden van een werknemer. 

Zorgplicht

Lichamelijk of geestelijk letsel kan leiden tot ziekte­verzuim. Daarnaast kun je aansprakelijk worden gesteld voor een ongeval. Jij moet er namelijk voor zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken.

Maar wat als jijzelf uitvalt door een ongeluk of een burn-out? Het kan iedereen gebeuren. Je bent niet onsterfelijk. Met een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) regel je een stabiel inkomen voor de periode dat je niet kunt werken.

Dit zijn allemaal risico's voor iedere ondernemer.

Voorbeeld arbeidsongeschikt worden

'Als je alleen voor jezelf praat is een arbeidsongeschiktheids­verzekering minder belangrijk', vertelt Tom Kunen, eigenaar van De Kantine Pub & Grill in Asten.

Maar ik heb een vriendin en een zoontje. Zij zijn de primaire reden dat ik een arbeidsongeschiktheids­verzekering heb afgesloten. Een AOV kost misschien veel, maar ik heb nu wel de zekerheid dat het goed geregeld wordt.

Beperk je risico's en valkuilen

Het is slim om regelmatig een risico analyse te maken van je onderneming. Je kunt hierbij de hulp inroepen van een verzekerings­adviseur. De risico’s en valkuilen kunnen voortdurend veranderen. Zo is er nu een trend in de detailhandel: blurring. Blurring is het uitbreiden van jouw werkzaamheden met nieuwe activiteiten en dit betekent ook nieuwe risico's en valkuilen voor jouw onderneming. 

‘Laat je bedrijf eens doorlichten door een buitenstaander. Dat is ontzettend waardevol’, weet bouwondernemer Wil Broekman. 'Omdat je als ondernemer vaak maar doordendert in je eigen tunnel, ben je soms geneigd om risico’s over het hoofd te zien.' Lees het volledige interview met Wil Broekman.

Wil jij ook een risicoanalyse laten maken van jouw bedrijf? Lees dan meer over risicomanagement en bespreek de opties en oplossingen met een adviseur bij jou in de buurt.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer loopt het risico op een forse inkomensdaling. Als werkgever kun je dit voor je personeel voorkomen met een collectieve WIA-verzekering.

Whitepapers en online tests