Wat kost horeca­personeel?

horecapersoneel

Krijg direct inzicht in kosten van horeca­personeel.

Werktijdverkorting horeca aanvragen
Werktijdverkorting horeca aanvragen

Werktijdverkorting voor de horeca

Heb je tijdelijk minder werk door bijzondere omstandigheden? Dan kun je voor je personeel werktijdverkorting aanvragen. Hoe werkt dat precies? En wat zijn de aandachtspunten in de horeca?

Werktijdverkorting in de horeca

Werktijdverkorting is het tijdelijk verkorten van de werktijd van je werknemers. Het moet gaan om 'buitengewone omstandigheden' die niet tot het normale ondernemersrisico behoren.

Sommige calamiteiten vallen buiten het reguliere ondernemersrisico, denk hierbij aan een natuurbrand, oorlog of een overstroming. Of de uitbraak van een epidemie of pandemie, zoals het coronavirus.

Compensatie voor de loonkosten

Als jij met zo'n situatie te maken hebt, kun je voor je werknemers een tijdelijke WW-uitkering aanvragen bij het UWV voor de uren die zij niet werken.

Door tijdelijk minder loon te betalen, beperk je de financiële schade voor je bedrijf. Je werknemers krijgen door de aanvulling van de WW-uitkering hun volledige loon doorbetaald.

NOW voor horeca

Is jouw bedrijf ernstig getroffen door de coronamaatregelen? Dan kun je NOW aanvragen.

Werktijdverkorting horeca aanvragen

Als je bedrijf getroffen wordt door bijzondere omstandigheden, kunnen je werknemers een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting krijgen.

Je vraagt dan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om een vergunning voor werktijdverkorting.

Voor werktijdverkorting gelden twee voorwaarden:

  1. Je bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt.
  2. Je verwacht minstens 20 procent minder omzet door deze omstandigheden voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken.

Let op:

  • Je moet de aanvraag goed onderbouwen: maak duidelijk waarom er geen of minder werk is voor de specifieke werknemer.
  • Er geldt een eigen risico van 2 weken.
  • De vergunning is 6 weken geldig, daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. De werktijdverkorting heeft een maximum van 24 weken. De vergunning kan dus drie keer verlengd worden. 

Wat kost horecapersoneel?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

Aanmelden UWV

Als het ministerie van SZW de vergunning voor werktijdverkorting toekent en je deze hebt ontvangen, geef je dit direct door aan het UWV. Wordt je vergunning na 6 weken verlengd door het ministerie van SZW? Dan hoef je dit niet opnieuw aan het UWV te melden.

Tijdelijke WW-uitkering aanvragen

Duurt de periode van omzetschade langer dan zes weken? Dan kun je na afloop van de vergunningsperiode (6 weken) ook een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting aanvragen voor je werknemer(s).

Dit doe je dus in de zevende week nadat je de vergunning hebt gekregen. Het UWV vergoedt achteraf de niet-gewerkte uren tijdens de vergunningsperiode. Let op: dit geldt alleen voor de uren waarvoor je een vergunning hebt.

Alleen voor vaste werknemers

Voor oproepkrachten met een nulurencontract, payrollkrachen en uitzendkrachten kun je geen werktijdverkorting aanvragen.

Voor zieke werknemers die al ziek waren voordat de vergunningsperiode inging, kun je geen tijdelijke WW-uitkering aanvragen. Wordt de werknemer ziek tijdens de vergunningsperiode? Dan loopt zijn tijdelijke WW-uitkering door.

Loon doorbetalen bij werktijdverkorting

Loon horeca werktijdverkortingIn de hele periode voor en tijdens werktijdverkorting betaal je het volledige loon gewoon door aan je werknemers. Het UWV keert de WW-uitkering aan jou uit. Je hebt daardoor dus tijdelijk minder loonkosten.

Bekijk vooraf goed of er in je cao of arbeids­overeenkomst afspraken over werktijdverkorting zijn opgenomen. In de horeca-cao staan geen afwijkende regels.

Gevolgen voor je personeel

Financieel merken je werknemers er niets van, je betaalt het loon gewoon door. Wel zijn je medewerkers plotseling uitkeringsgerechtigd en vallen ze onder de regels van het UWV.

Dat houdt in dat werknemers met een tijdelijke WW-uitkering – net als mensen met een reguliere WW-uitkering – in deze periode alle belangrijke wijzigingen in hun situatie moeten doorgeven aan het UWV. Denk hierbij aan ziekte, vakantie of andere inkomsten.

Noodfonds NOW

Het Noodfonds Overbrugging voor het behoud van Werkgelegenheid (NOW) is een tijdelijke noodmaatregel en wordt tijdens de coronacrisis ingezet in plaats van Werktijdverkorting.

Het Noodfonds NOW vergoedt de loonkosten tot een maximum van 80 procent als er sprake is van meer dan 20 procent omzetverlies. NOW geldt ook voor werknemers met een flexibel contract, zoals oproepkrachten.

NOW aanvragen

Je kon NOW aanvragen via de website van het UWV. Er zijn inmiddels zeven aanvraagperiodes. Na een korte stop is er voor de laatste maanden van 2021 een hervatting van NOW-steun voor getroffen bedrijven: NOW 5 en 6.

  • NOW 5 heeft betrekking op de periode van 1 november tot en met 31 december 2021. De NOW 5 (zevende aanvraagperiode) is vanaf december 2021 aan te vragen via het UWV. De voorwaarden om voor NOW 5 in aanmerking te komen zijn bijna hetzelfde als bij NOW 4. De subsidieregeling is nu ook van toepassing op starters die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 hun onderneming hebben opgericht.
  • NOW 6 gaat over de periode van 1 januari tot en met 31 maart 2022. De NOW 6 (achtste aanvraagperiode) kun je aanvragen in de tweede helft van februari 2022 via de website van het UWV. De vergoeding bedraagt maximaal 85 procent en 2 keer het maximale dagloon.

Voorwaarden NOW 5 en 6

Lees meer over NOW 5 en 6 op de website van de Rijksoverheid.

Ziekteverzuimverzekering personeel

Ziekte­verzuim in de horeca

Struikelt je ober of snijdt je chef-kok zich en raakt hij daarbij gewond? Het kan zijn dat jouw medewerker voorlopig niet kan werken

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests