Advies nodig over jouw bedrijfsrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Cyberverzekering cybercrime kosten
Cyberverzekering cybercrime kosten

4 vragen over cyber­verzekeringen

Ondernemers in het MKB zijn regelmatig het doelwit van cybercrime. Een cyber­verzekering dekt niet alleen de financiële gevolgen maar biedt vaak ook preventieve maatregelen en directe hulp bij een cyberaanval. 4 vragen en antwoorden over de cyber­verzekering.

1. Wat is een cyber­verzekering?

Een cyber­verzekering beschermt je bedrijf tegen alle vormen van cybercrime. Je krijgt van veel verzekeraars ook de nodige hulp om cyberaanvallen te voorkomen en ermee om te gaan.

Daarnaast ontvang je ook een financiële vergoeding als je de dupe bent van cybercrime.

Cybercrime

Cybercrime komt steeds vaker voor. De helft van de ondernemers was de afgelopen jaren al eens het mikpunt van cybercriminelen, zo’n twintig procent werd ook daadwerkelijk slachtoffer van cybercriminaliteit.

Cybercrime kan leiden tot financiële schade. Je kunt aansprakelijk gesteld worden omdat er klant- of personeels­gegevens zijn gestolen, of boetes krijgen vanwege een overtreding van de meldplicht datalekken.

2. Waarom een cyber­verzekering?

Cybercrime is het doelmatig aanvallen van computers, servers en andere mobiele technologie. Voorbeelden van digitale criminaliteit zijn malware, phishing, ransomware, hacking en DDoS-aanvallen.

Fraudeurs proberen op verschillende manier toegang te krijgen tot je financiële gegevens, of verspreiden virussen om je computer en servers onbruikbaar te maken.

Belangrijkste risico's bij cybercrime

Wat zijn eigenlijk de grootste en meestvoorkomende cyberrisico's voor jouw bedrijf?

  • Risico 1: Phishing

    Wat is phishing? Dit is een vorm van cybercriminaliteit waarbij persoonlijke gegevens worden gestolen. Denk hierbij aan je pincode, wachtwoorden en gevoelige bedrijfsdata. Dit kan gedaan worden door een valse e-mail of een vervalste website. Blijf altijd opletten wat je betaalt en welke website je opent.

  • Risico 2: Malware en ransomware

    Wat is malware? Dit is een vorm van cybercriminaliteit waarbij software schade kan toebrengen aan jouw website. Denk hierbij aan virussen of spyware. Zorg altijd voor beveiligingssoftware op je computer en blijf opletten op welke link je klikt. Ransomware lijkt op malware en kan ook schade toebrengen aan je computers. Dagelijks een back-up maken van je gegevens is heel verstandig.

  • Risico 3: Hacken

    Wat is hacken? Met hacking wordt er ingebroken in jouw computer of netwerk om persoonlijke- en/of bedrijfs­gegevens te stelen.

In het geval van ransomware wordt er zelfs losgeld gevraagd om de gijzeling van je computer ongedaan te maken.

Als je het slachtoffer wordt van cybercrime kan dit grote gevolgen hebben. Dit kan variëren van het mislopen van omzet en ontvreemding van klant­gegevens of personeels­gegevens tot een onbereikbare server en zelfs identiteitsfraude.

Cybercrime voorkomen

Je kunt cybercrime voorkomen door:

  • direct systeem- en software-updates te installeren als die beschikbaar zijn;
  • je website/webshop te beveiligen met een SSL-certificaat;
  • altijd goede en sterke wachtwoorden te gebruiken.

Maak dagelijks een back-up, zo kun je makkelijk de laatste gegevens van je website/webshop terugzetten.
 

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

3. Wat krijg je bij een cyber­verzekering?

Een cyber­verzekering biedt vaak een pakket aan maatregelen waarmee je beschermd wordt tegen alle vormen van cybercriminaliteit. Ook ben je verzekerd tegen financiële schade, mocht je slachtoffer worden van cybercrime.

Een cyber­verzekering bestaat uit drie mogelijke componenten:

  • Voorkomen

Samen met een adviseur loop je alle risico’s langs en neem je waar nodig preventieve maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld een aanpassing of uitbreiding van je huidige beveiligingsmaatregelen zijn.

  • Herstel

Als je het slachtoffer wordt van een cyberaanval gaan specialisten aan de slag om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Bijvoorbeeld om je website weer bereikbaar te maken.

  • Vergoeding

Je bent verzekerd tot een maximum bedrag.

Vergoeding verzekering uitkeren

De vergoeding van het verzekerde bedrag kan worden uitgekeerd in de volgende vier gevallen:

  1. Aansprakelijkheid
    Wanneer je netwerk wordt gehackt, kunnen er vertrouwelijke (klant)gegevens in verkeerde handen vallen, waarna je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Dit valt niet onder de reguliere aansprakelijkheids­verzekering.
  2. ​Boetes
    Je bent verplicht om persoons­gegevens goed te beveiligen volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Als er na een cyberincident persoons­gegevens in verkeerde handen terechtkomen, is er sprake van een datalek. Dit kunnen gegevens van je klanten zijn, maar ook de persoonlijke gegevens van je werknemers. Bij overtreding van de meldplicht datalekken kun je een boete krijgen.

    Het is belangrijk bij een datalek, dat jij als ondernemer kunt aantonen dat jij er alles aan hebt gedaan om dit te voorkomen en dat jouw beveiliging op orde is. Bij een cybercrime moet er worden vastgesteld wat de oorzaak is van de inbreuk en waar het datalek is ontstaan.

    Hiervoor is speciaal onderzoek nodig wat zomaar 200 euro per uur kost. Dit
    is meeverzekerd met een cyber­verzekering.
  3. Schade
    Een virus kan je computer, server of software zo beschadigen dat die onbruikbaar worden. Deze schade wordt vergoed.
  4. Winstverlies
    Na bijvoorbeeld een DDoS-aanval of een aanval met ransomware is je webwinkel tijdelijk onbereikbaar. Dit leidt tot omzetverlies, terwijl de vaste lasten doorlopen. De meeste verzekeringen vergoeden tijdelijk je vaste lasten en de misgelopen brutowinst.

4. Wat kost een cyber­verzekering?

De premie van een cyber­verzekering varieert per onderneming. Het vaststellen van de premie is afhankelijk van het:

  • te verzekeren bedrag
  • je bedrijfsomzet
  • je branche en
  • het soort bedrijf dat je hebt.

Voorbeelden premiekosten per maand

We hebben 3 rekenvoorbeelden op een rij gezet van ondernemers uit diverse branches.

In dit rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een restaurant-eigenaar:

Omzet per jaar:

650.000 euro

Verzekerd bedrag:

100.000 euro

Kosten per maand: Ongeveer 35 euro

In dit rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een webshop-eigenaar:

Omzet per jaar:

250.000 euro

Verzekerd bedrag:

100.000 euro

Kosten per maand: Ongeveer 39 euro

In dit rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een bouwondernemer:

Omzet per jaar:

25.000.000 euro

Verzekerd bedrag:

250.000 euro

Kosten per maand: Ongeveer 82 euro

Als je wilt weten wat jouw risico's zijn rondom cybercrime en wat de exacte kosten zijn voor een cyber­verzekering, neem dan contact op met een MKB-adviseur bij jou in de buurt en vraag een offerte aan.

Winkel dicht door schade

Bescherm je tegen cybercrime

Kleine bedrijven zijn steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Bescherm je bedrijf tegen hacks en datadiefstal.

Vragen over de zakelijke cyber­verzekering

  • Wat verzeker je met een zakelijke cyber­verzekering?

    1. Je verzekert je aansprakelijkheid wanneer je netwerk gehackt wordt. 2 Je verzekert schade aan computers door bijvoorbeeld een virus. 3 Je verzekert boetes die je kunt krijgen na een cyberincident. 4. En je verzekert misgelopen winst aan bijvoorbeeld je webshop doordat deze tijdelijk niet werkzaam was.

  • Wat kun je als ondernemer doen om een cyberincident te voorkomen?

    Installeer direct software- en systeem-updates als die beschikbaar zijn voor jouw webshop of website en beveilig deze met een SSL-certificaat. Zorg ook voor goede antivirus programma’s en een firewall. Daarnaast is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken en dagelijkse back-ups te maken. Met deze acties kun je cyberincidenten beperken.

  • Hoe maak je nu een sterk wachtwoord?

    Het advies hierin is: bedenk een zin die je goed kunt onthouden en gebruik dan als wachtwoord alle eerste letters van de woorden uit jouw zin. Veel wachtwoorden eisen ook een leesteken en een cijfer. Handig is dan om de letter i te vervangen voor een ! of je kunt een letter in een cijfer veranderen, de e in een 3. Het is echt belangrijk om niet overal hetzelfde wachtwoord toe te passen.

  • Hoe beveilig je jouw bedrijfswifi-netwerk?

    Ook deze bescherm je met een sterk wachtwoord. Tip! Laat je gasten nooit gebruikmaken van hetzelfde wifi-netwerk, maar maak een apart gasten wifi-netwerk. Laptops en computers die via hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn, kunnen ook de andere laptops en computers benaderen. Er bestaat een kans dat hier misbruik van wordt gemaakt. Blijf hier goed op letten en licht je personeel hierover in.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer loopt het risico op een forse inkomensdaling. Als werkgever kun je dit voor je personeel voorkomen met een collectieve WIA-verzekering.

Whitepapers en online tests