Advies nodig over jouw bedrijfsrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Aansprakelijkheidsverzekering bedrijf personeel
Aansprakelijkheidsverzekering bedrijf personeel

Aansprakelijkheids­verzekering MKB bedrijf, ja of nee?

Je werknemer maakt tijdens het werk een fout met grote gevolgen. Je bedrijf krijgt een schadeclaim. Wie is aansprakelijk? In welke gevallen is een aansprakelijkheids­verzekering nuttig? Tips voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Aansprakelijkheids­verzekering MKB bedrijf

Als werkgever ben je meestal aansprakelijk voor schade door fouten van personeel. Een flinke schadeclaim kan zelfs tot een faillissement leiden. Een particuliere aansprakelijkheids­verzekering biedt geen uitkomst voor je MKB-bedrijf. Je hebt dus een zakelijke aansprakelijkheids­verzekering nodig. 

Wist je dat de bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering op de derde plaats staat in de top 5 personeels­verzekeringen in het MKB.

Veel ondernemers in het MKB hebben daarom een verzekering voor bedrijfs­aansprakelijk­heid en/of beroeps­aansprakelijk­heid. Deze verzekeringen bieden dekking in veel verschillende situaties.

Wat zijn de verschillen in aansprakelijkheid en hoe werkt het?

Aansprakelijkheid bedrijf en beroep

Je hebt grofweg twee verzekeringen voor tegen aansprakelijkheid die nuttig zijn voor werkgevers in het MKB:

  1. Bedrijfs­aansprakelijk­heid

    Een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB) is de meest gangbare verzekering. Hiermee dek je de schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen). Als jouw werknemer bijvoorbeeld een dure vaas van je klant laat sneuvelen of iemand laat struikelen, is jouw bedrijf gedekt voor de schade.

  2. Beroeps­aansprakelijk­heid

    Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) dekt vermogensschade (financieel nadeel). Als jouw werknemer bijvoorbeeld verkeerd advies geeft aan een klant of een fout maakt op papier, dan is jouw bedrijf verzekerd tegen de financiële schade.

Verzekerd tegen schade door personeel

Afhankelijk van je dienstverlening sluit je één of beide verzekeringen af om goed verzekerd te zijn voor tegen schade door fouten van jou of een van je medewerkers.

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) is met name nuttig voor zzp'ers en bedrijven met werknemers die regelmatig advies geven, contracten opstellen of gebouwen ontwerpen. Lees meer over het nut en de voorwaarden van een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV).

Verhuur je een (bedrijfs)pand?

Zo ja, dan loop je als verhuurder het risico dat iemand jou aansprakelijk stelt. Je bent dan aansprakelijk als iemand aantoont dat er iets mis is met jouw bedrijfspand.

Alles dat vastzit aan jouw bedrijfspand en de grond waarop jouw pand staat, kan schade veroorzaken als het niet in orde is. Voorbeeld: een dakpan die door de storm is afgewaaid en schade veroorzaakt. Lees meer over de risico's rondom aansprakelijkheid en het verhuren van een pand.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Regel je bedrijfs­aansprakelijk­heid

Hoe zorgvuldig je ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. Deze verzekering dekt schade aan personen en zaken.

Aansprakelijkheids­verzekering MKB verplicht?

Een aansprakelijkheids­verzekering is niet bij wet verplicht, maar een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever kan je wel verplichten om een aansprakelijkheids­verzekering te hebben.

Steeds vaker eisen opdrachtgevers dat ingehuurde bedrijven en zzp’ers hun aansprakelijkheid zelf verzekeren voordat ze bij hen aan de slag kunnen. Zo eisen overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus vaak dat je een eigen aansprakelijkheids­verzekering hebt.

Ook als een aansprakelijkheids­verzekering niet verplicht is voor jouw bedrijf, kan het toch verstandig slim zijn om deze verzekering af te sluitente hebben. Een fout van jou of een werknemer kan zomaar duizenden euro’s kosten. Denk dus goed na over het risico dat jouw bedrijf kan lopen.

Verplichte BAV in jouw branche?

In sommige branches is een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) verplicht, bijvoorbeeld voor advocaten en architecten. Voor jou ook? Check je cao of de website van je beroepsvereniging.

Aansprakelijkheids­verzekering bouwbedrijf

Voor aannemers, timmerbedrijven, loodgieters, elektrotechnische installatiebedrijven en nog veel meer bouwbedrijven is er naast de aansprakelijkheids­verzekering nog een speciale verzekering voor schade in de bouw: de car- en montage­verzekering.

Met een car- en montage­verzekering dek je materiële schade die op de bouwplaats ontstaat, zoals schade door vandalisme, een hevige storm en ontwerp- en bouwfouten.

Risico's in aansprakelijkheid per branche

Per bedrijfstak zijn er andere aandachtspunten. Lees bijvoorbeeld meer over:

Voorbeelden aansprakelijkheid MKB

In welke gevallen heb je een aansprakelijkheids­verzekering nodig? Wanneer krijg je een vergoeding? Bekijk voorbeelden uit verschillende branches.

Kosten aansprakelijkheids­verzekering MKB bedrijf

Aansprakelijkheidsverzekering MKB bedrijf kosten premieJe betaalt voor deze verzekering een maandelijkse premie. De hoogte van die premie is afhankelijk van meerdere factoren. Om de prijs te bepalen voor een aansprakelijkheids­verzekering kijkt een verzekeraar met name naar:

  1. Bedrijfssoort en -activiteiten
    Hoe groter het risico op schade, hoe hoger je premie. Als jij onderneemt in een bedrijfstak waar schadeclaims vaak voorkomen, zoals de bouw, betaal je waarschijnlijk meer premie.
  2. Omzet
    Hoe hoger je omzet, hoe hoger de premie waarschijnlijk zal zijn. Een groot bedrijf loopt meestal meer risico dan een klein bedrijf omdat er simpelweg meer gebeurt. De kans op meer en hogere schadeclaims is dan waarschijnlijk ook groter.
  3. Verzekerd bedrag
    Je kunt vaak kiezen voor welk bedrag je bedrijf verzekerd moet zijn. Bijvoorbeeld 2,5 miljoen euro per aanspraak en maximaal 5 miljoen euro per jaar. Hoe hoger het verzekerde bedrag dat je kiest, hoe hoger je premie zal zijn.

Rekenvoorbeeld marketingbureau

Als ondernemer in de zakelijke dienstverlening kies je bijvoorbeeld voor een bedrijfsaansprakelijheids­verzekering met geen eigen risico. Hoeveel ben je dan kwijt aan premiekosten per maand in 2024? De berekening: 

Jaaromzet marketingbureau:1.500.000 euro
Verzekerd bedrag per verzekeringsjaar:2.500.000 euro
Premiekosten per maand:+/- 37 euro

Kosten voor jouw bedrijf?

Bij een verzekeraar kun je een offerte aanvragen voor een aansprakelijkheids­verzekering. Daarmee heb je een goede indicatie van de kosten voor jouw bedrijf.

Let niet alleen op de prijs bij het kiezen van een verzekering. De inhoud van de polis kan enorm verschillen. Ga eerst na wat jij precies nodig hebt.

Het is slim om een verzekerings­adviseur in te schakelen. Hij kan de inhoud en prijzen van verzekeringen vergelijken en de beste opties voor jouw bedrijf selecteren. In een gesprek helpt hij om jouw bedrijfsrisico’s goed in te schatten.

MKB verzekering aansprakelijkheid kiezen

Aansprakelijkheids­verzekeringen heb je in veel soorten en maten. Er zijn allerlei aanbieders en de inhoud kan nogal verschillen. Je wilt natuurlijk zorgen dat je niet met lege handen staat na een schadeclaim. Maak daarom een goede vergelijking van verzekeringen.

Er zijn bijvoorbeeld een paar verschillen per bedrijfsvorm. Of je nu zzp'er bent, een eenmanszaak hebt, een bv, nv of vof, je aansprakelijkheid is een belangrijk thema. Bekijk de beste aansprakelijkheids­verzekering per bedrijfsvorm.

Aansprakelijks­verzekering horecabedrijven

Wist je dat de aansprakelijkheids­verzekering de belangrijkste verzekering is voor horecabedrijven? Als horecaondernemer ben je aansprakelijk als jouw personeel schade veroorzaakt aan personen of spullen van anderen. Veel ondernemers in de horeca kiezen voor deze verzekering.

Risico checklist

Welke verzekeringen heb jij echt nodig? Bekijk een overzicht van zakelijke verzekeringen, inclusief een handige risico-checklist voor ondernemers.

beroepsaansprakelijkheid regelen

Iedereen maakt fouten

Met name in de zakelijke dienstverlening ligt een beroepsfout op de loer. Gelukkig is er een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV).

Uitslag poll: Heb jij een verzekering tegen aansprakelijkheid?

Een ruime meerderheid (62%) van de kleine en middelgrote bedrijven in Nederland heeft een zakelijke aansprakelijkheids­verzekering. Een kwart (25%) van de ondernemers met personeel heeft die nog niet. Dat blijkt uit de poll van Ondernemen Met Personeel waaraan 332 ondernemers en leidinggevenden in het MKB deelnamen.

De meeste ondernemers met personeel hebben inmiddels een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering en/of beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering. Daarmee zijn ze beschermd tegen schadeclaims na fouten van werknemers.

Uit de poll blijkt ook dat 13 procent van de ondernemers nog niet goed weet wat een verzekering tegen aansprakelijkheid precies is.

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering MKB?

Afhankelijk van je financiële buffer kan het verstandig zijn een verzekering af te sluiten om dit risico af te dekken. Je kunt kiezen voor een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering en/of een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering.

Vragen over aansprakelijkheids­verzekering MKB bedrijf

  • Wat is een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven?

    Voor veel werkgevers is een aansprakelijkheids­verzekering (AVB) geen overbodige luxe. Als jij of één van je werknemers een fout maakt, kun je een flinke schadeclaim krijgen. Met een AVB ben je gedekt voor schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).

  • In welke situaties krijg ik de schade vergoed?

    Een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering biedt uitkomst in veel situaties. Je bedrijf is namelijk in één keer gedekt voor drie soorten bedrijfs­aansprakelijk­heid: algemene aansprakelijkheid, werkgevers­aansprakelijkheid en product­aansprakelijkheid. Bekijk situaties uit de praktijk.

  • Wanneer heb ik een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering nodig?

    Als jij en je werknemers regelmatig zakelijk advies geven, is een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) aan te raden. Deze verzekering dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten. Een BAV is bijvoorbeeld nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening, zoals accountants, advocaten, architecten en ICT-specialisten.

  • Hoe kan ik een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering afsluiten?

    In Nederland zijn er veel aanbieders van bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekeringen. Het is slim een verzekerings­adviseur in te schakelen om alle opties voor jouw bedrijf in kaart te brengen en samen met jou op zoek te gaan naar de beste verzekering.

  • Wat kost een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven?

    De kosten van een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering zijn volledig afhankelijk van jouw wensen en bedrijfssituatie: je branche, bedrijfstype, de beroepen van je werknemers, je jaaromzet en het verzekerde bedrag. Ontvang een prijs voor jouw bedrijf: vraag een offerte aan.

Meest gelezen

Anw-hiaat­verzekering, voor wie en waarom?

Wel of niet een Anw-hiaat­verzekering? Het is een vraag die veel werkgevers en werknemers zichzelf stellen. Lees in dit artikel voor wie deze verzekering zinvol kan zijn en waarom.

WGA-premie, wat is dat?

Aan het einde van het jaar ontvang je een beschikking van de Belastingdienst voor een aantal premies, waaronder de WGA-premie. Wat is de WGA-premie precies? Waar moet je rekening mee houden? Een uitleg voor ondernemers met personeel.

Top 5 personeels­verzekeringen

Personeel zorgt voor extra risico’s voor je bedrijf. Denk aan een werknemer die langdurig ziek wordt. Dat kan je flink wat geld kosten. Met personeels­verzekeringen dek je de risico's af. Een overzicht van de 5 belangrijkste verzekeringen voor werkgevers in 2024.

Alles over de collectieve WIA-verzekering

Een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer loopt het risico op een forse inkomensdaling. Als werkgever kun je dit voor je personeel voorkomen met een collectieve WIA-verzekering.

Whitepapers en online tests