Wat zijn de voorwaarden voor een WK-pool?

21 mei 2014
WK-pool

Het WK in Brazilië is in aantocht. Misschien dat je werknemers een voetbalpool willen organiseren. Welke voorwaarden stelt de Belastingdienst aan zo’n wedstrijd? En hoe voorkom je dat de belastinginspecteur aan de deur klopt?

WK-pool

WK-pools vallen onder de regels voor kansspelen. Die bepalen dat je een kansspelbelasting van 29 procent betaalt bij prijzen boven de 454 euro. Als de waarde van de prijs lager is of overeenkomt met dat bedrag, dan geldt een vrijstelling. Het is dus belangrijk om te checken hoeveel het prijzengeld bedraagt.

Uiteraard mag het ook gaan om een prijs in natura, zoals een geheel verzorgde vakantie of een barbecueset. In dat geval moet je bij de berekening van de kansspelbelasting uitgaan van de waarde in het economisch verkeer. Deze waarde komt in het algemeen overeen met de adviesverkoopprijs.

Organisator draagt belasting af

De organisator van de WK-pool moet zorgen voor het afdragen van de eventueel verschuldigde kansspelbelasting. De Belastingdienst hanteert daarbij een ruime definitie. Je bent namelijk al een organisator als je het kansspel laat plaatsvinden; ook als het kansspel op naam van iemand anders wordt gehouden.

Het is belangrijk dat de organisator van de WK-pool de kansspelbelasting daadwerkelijk inhoudt en betaalt. Als dat niet gebeurt, dan kan de fiscus bij de prijswinnaar aankloppen met naheffingen en boetes. Wat als een leuke wedstrijd begint, eindigt dan als een domper voor de betreffende werknemer.

Tip

Op de website van de Belastingdienst vind je een handige brochure (pdf) over kansspelbelasting. Daarin lees je meer over de regels die gelden rond kansspelen, zoals WK-pools.

21 mei 2014

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.