Verzekeringen voor personeel, top 8

11 juli 2019
Verzekeringen voor personeel

Je personeel is goud waard. Daar wil je goed voor zorgen. Daarnaast wil je de financiële risico’s rond personeel beperken. Hoe doe je dat? Bekijk deze 8 verzekeringen voor personeel.

Verzekeringen voor personeel

1. Verzuimverzekering

Een verzuimverzekering is voor veel bedrijven de belangrijkste verzekering rond personeel. Als een werknemer ziek wordt, kost je dat als ondernemer veel geld. Als werkgever moet je nameljk twee jaar lang het loon doorbetalen van een zieke werknemer en in sommige gevallen nog langer. Met een verzuimverzekering dek je dit risico af.

Wat krijg je?

Als je een verzuimverzekering afsluit ontvang je een vergoeding als een werknemer ziek of arbeidsongeschikt is. Daarmee kun je het loon van de zieke werknemer betalen totdat hij weer beter is.

Bij sommige verzekeraars krijg je ook budget en ondersteuning om verzuim te voorkomen en persoonlijke coaching tijdens de ziekte en re-integratie van een werknemer.

Wat kost een verzuimverzekering?

De kosten voor een verzuimverzekering worden berekend aan de hand van de totale loonsom van je bedrijf (het loon van al je werknemers bij elkaar). Een verzekeraar vraagt daarvan een klein percentage.

Dit percentage is afhankelijk van de samenstelling van je personeel, de verzuimcijfers van de afgelopen jaren en de branche waarin jouw bedrijf actief is.

De kosten zijn verder volledig afhankelijk van het verzekeringspakket dat jij kiest (dekkingspercentage, eigen risico, inclusief arbodienst of niet).

2. ZW-eigenrisicoverzekering

Als een werknemer ziek uit dienst gaat en in de Ziektewet (ZW) belandt, dan zorgt het UWV normaal gesproken voor een uitkering. Maar als jij ervoor gekozen hebt om eigenrisicodrager te zijn, moet jij de uitkering betalen. 

Met een Ziektewet-eigenrisicoverzekering breng je dit risico onder bij een verzekeraar. 

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Gratis whitepaper met:

  • Je eigen risico-checklist
  • Tips van ondernemers
  • Top 5 verzekeringen per branche

Download whitepaper

3. WGA-eigenrisicoverzekering

Als een werknemer na twee jaar nog steeds ziek is en voorlopig niet kan werken, krijgt hij een WGA-uitkering. Als jij ervoor gekozen hebt eigenrisicodrager te zijn voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten), dan moet jij deze uitkering betalen.

Met een WGA-eigenrisicoverzekering dek je dit financiële risico. Je krijgt ook persoonlijke ondersteuning bij langdurige arbeidsongeschiktheid van (ex-)werknemers.

4. Collectieve WIA-verzekering

Met een collectieve WIA-verzekering bied je je personeel een extra vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Dit kan een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn voor (nieuwe) werknemers. Je werknemers kunnen namelijk een forse inkomensdaling ervaren door ziekte, omdat er vaak beperkt of geen recht is op een WIA-uitkering.

Met een WIA-verzekering zorg jij voor een financiële aanvulling en de nodige coaching.

5. Anw-pensioen

Als een werknemer overlijdt, kunnen de nabestaanden te maken krijgen met inkomensverlies. De achterblijvende partner krijgt vaak geen of een lage Anw-uitkering van de overheid.

Met een Anw-pensioen vul je dat tekort aan tot een gewenst bedrag. Daarmee zorg je goed voor de familie van je personeel.

6. Collectieve nabestaandenverzekering

Een andere optie om te zorgen voor de nabestaanden van een overleden werknemer is de collectieve nabestaandenverzekering. Je zorgt hiermee voor een eenmalige of maandelijkse uitkering. Bij deze verzekering kun je ook jezelf meeverzekeren als ondernemer.

7. Expatverzekering

Als je werknemers in het buitenland laat werken is een expatverzekering aan te raden. Je kunt in veel gevallen zelf een pakket samenstellen voor je expat(s). Zo kun je de ziektekosten, tandheelkundige kosten, ongevallen en arbeidsongeschiktheid verzekeren. Je kunt deze verzekering voor een of meerdere werknemers (collectief) afsluiten.

8. Ongevallenverzekering

Met een ongevallenverzekering regel je een eenmalige uitkering bij overlijden of invaliditeit door een arbeidsongeval. Hiermee kun je de getroffen werknemer of zijn nabestaanden financieel ondersteunen. Ook extra kosten voor omscholing en aanpassing van de werkplek, auto of huis zijn meeverzekerd. Voor ondernemers in bepaalde branches is deze verzekering verplicht.

Een verzekeringsadviseur helpt ondernemers om zakelijke risico’s af te dekken. Dat kan bijvoorbeeld door hulp te bieden bij verzekeren, maar soms ook met advies om risico’s te voorkomen of te beperken.

Vind een adviseur

11 juli 2019

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Welke risico’s loop ik met mijn bedrijf?

X
Maak je eigen risicochecklist

Bescherm je bedrijf, jezelf en je personeel met de juiste verzekeringen.

Download

Bonus: Maak je eigen risico-checklist