Werkstress
Werkstress

Een op de zeven werknemers uitgeblust door werkstress

Ruim 14 procent van de werknemers in Nederland heeft last van burn-out klachten. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar toen een op de acht werkenden gevolgen ondervond van werkstress. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO en het CBS.

Uit het TNO-onderzoek blijkt dat bijna 15 procent van alle werknemers uitgeblust is door werkstress. Met name onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar heeft 17 procent van de werknemers burn-out klachten. Dit wordt volgens de onderzoekers met name veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten.

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Daarmee is werkstress nog altijd beroepsziekte nummer één in Nederland: 36 procent van het werkgerelateerde ziekte­verzuim ontstaat door werkstress.

Maatregelen tegen werkstress

Bijna drie miljoen werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress. Werkgevers kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld in hun bedrijf een aanspreekpunt voor werknemers op te zetten, waardoor de sfeer en sociale veiligheid op het werk verbetert. Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de werkgevers meer ruimte aan werknemers aanbiedt en 33 procent zo’n aanspreekpunt heeft.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt van maandag 16 tot en met donderdag 19 november voor de tweede keer de Week van de Werkstress. ‘Praten met collega’s helpt tegen werkstress,’ zei minister Lodewijk Asscher maandag bij de aftrap. ‘Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen.’

Bron: TNO / CBS

Meest gelezen

Whitepapers en online tests