Zo houd je een goede eindejaarsspeech

- bijgewerkt op 18 december 2018
Eindejaarsspeech

Aan het eind van het jaar maken je werknemers een laatste sprint. Zodra het stof is neergedaald, kun je samen het jaar feestelijk afsluiten. Lees hoe je dat doet met een goede eindejaarsspeech.

Eindejaarsspeech

De eindejaarsspeech is een uitgelezen moment om werknemers te inspireren en te motiveren. Je blikt samen terug op het afgelopen jaar en bedankt iedereen voor het geleverde werk. Tegelijk kun je tijdens deze gelegenheid een nieuwe stip op de horizon zetten.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je voor een samenhangend verhaal? En hoe voorkom je dat werknemers halverwege in slaap sukkelen in plaats van dat je ze inspireert en motiveert? Hieronder lees je praktische tips voor een goede eindejaarsspeech.

Tips voor een eindejaarsspeech

Kies een thema

Probeer het jaar in één of meer woorden samen te vatten en maak dit het thema van je eindejaarsspeech. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat ondernemerschap in het afgelopen jaar een belangrijke rol speelde in je bedrijf. Gebruik dit als rode draad en maak het concreet met allerlei voorbeelden. Zo kun je ter illustratie opvallende initiatieven noemen van ondernemende werknemers.

Spreek een dankwoord uit

Tijdens een eindejaarsspeech vergeet je uiteraard niet om je werknemers te bedanken. Daarbij prijs je hun al dan niet zichtbare inzet en waardeer je de resultaten die dankzij hen behaald zijn. Je kunt dit moment dus aangrijpen voor het vieren van successen. Geef tegelijk de koers aan waar je met het bedrijf heen wilt en benadruk dat je jouw mensen nodig hebt om dit doel te bereiken. 

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit complete pakket aan personeelsverzekeringen zorg je goed voor je personeel.

Zo beperk je risico's

Sla een luchtige toon aan

Let op de toon die je aanslaat in je eindejaarsspeech. Houd niet een ernstig verhaal, maar kijk op een plezierige en luchtige toon terug op het afgelopen jaar. Vermijd daarbij slaapverwekkende slides vol cijfers en uitgebreide verhandelingen over de bedrijfsresultaten. Vergeet niet dat het (bijna) tijd is voor feest en dat dit feest wordt ingeluid door je eindejaarsspeech.

Houd het kort

Iedereen is na een ellenlange speech de boodschap direct weer vergeten. Niemand zit te wachten op een monoloog van een uur, zeker niet tijdens de laatste borrel van het jaar. Werknemers willen dan vooral geïnspireerd en gemotiveerd worden. Houd de eindejaarsspeech dus kort en bondig.

Betrek je werknemers bij de speech

Maak je werknemers onderdeel van de eindejaarsspeech. Dat doe je door niet alleen over hen te praten, maar ze er daadwerkelijk bij te betrekken. Bijvoorbeeld door collega’s al dan niet spontaan uit te nodigen om ook een duit in het zakje te doen. Daardoor zit iedereen op het puntje van zijn stoel.

Wees jezelf

Het klinkt als een cliché, maar doe je tijdens de eindejaarsspeech niet heel anders voor dan normaal. Wees bijvoorbeeld niet ineens heel amicaal als je dat in de rest van het jaar niet bent. Zorg dat het een oprecht en persoonlijk verhaal is dat bij je past. Je teamleden waarderen het als je eerlijk en enthousiast bent; ze prikken direct door een onoprecht verhaal heen.

Structuur van de speech

Begin

Een goed begin trekt je toehoorders het verhaal in. Je kunt bijvoorbeeld het spits afbijten met een leuke anekdote. Deze anekdote kan over jezelf gaan, over een lastige onderhandeling met een klant of over iets anders.

Daarnaast kun je de aandacht trekken door één of meer vragen te stellen, zoals: ‘Wat viel het meest op in het afgelopen jaar?’ Geef hierna een korte aankondiging van de inhoud van je eindejaarsspeech, zodat je werknemers weten wat hen te wachten staat.

Middenstuk

Het middenstuk bevat de kern van je boodschap. Je kunt daarbij kiezen voor een aantal onderwerpen waarvan je wilt dat ze blijven hangen bij je personeel. Behandel deze hoofdpunten een voor een en geef daarbij af en toe herhalingen en samenvattingen, zodat je boodschap beter blijft hangen. Loop intussen rond en maak oogcontact met je toehoorders. Zet daarbij je lichaamstaal in en ondersteun je verhaal met enthousiaste gebaren.

Eind

Je hebt de kern van het verhaal uiteengezet, de boodschap is als het goed is overgekomen. Nu is het tijd voor de afsluiting van je eindejaarsspeech. Je laatste taak is om ervoor te zorgen dat iedereen met een goed gevoel aan de aansluitende borrel en het nieuwe jaar begint. Dat doe je door de speech af te sluiten met een pakkende zin die je boodschap goed samenvat. Ook kun je teruggrijpen naar het begin van je speech, waardoor de cirkel rond is.

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Lees meer over de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, zakelijke dienstverlening of persoonlijke dienstverlening en beperk je risico's.

Ga voor zekerheid

- bijgewerkt op 18 december 2018

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.