Werknemers ervaren minder vrijheid

12 mei 2014
Zelfstandige werknemer

Minder werknemers zeggen het eigen werk zelf te kunnen regelen. Vooral flexibele werknemers ervaren minder vrijheid. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zelfstandige werknemer

De resultaten van het onderzoek zijn opvallend, omdat je zou verwachten dat werknemers in de afgelopen jaren juist meer vrijheid hebben gekregen. Zo zijn veel bedrijven aan de slag gegaan met Het Nieuwe Werken. Daarbij lag de nadruk vaak op een grotere vrijheid en verantwoordelijkheid voor de werknemer.

In plaats daarvan lijkt het erop dat werkgevers de teugels strakker aantrekken. Zo daalde het aandeel van werknemers met zelfstandigheid in het werk tussen 2008 en 2013 van 61 naar 56 procent. De daling was het sterkst bij flexibele werknemers. Zij kunnen hun werk doorgaans minder zelfstandig regelen dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie.

Burn-out en innovatie

Werknemers die zelf kunnen beslissen hoe en wanneer zij hun werk doen, hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers die dat niet kunnen. Zo kampt van de werknemers die aangeven dat zij regelmatig zelfstandig zijn ongeveer 10 procent met dergelijke klachten. Bij werknemers die zeggen dat zij nooit of soms zelfstandig zijn, ligt dat op ongeveer 16 procent.

Zelfstandigheid hangt ook samen met de innovatiekracht van organisaties. Van de werknemers die aangeven dat zij regelmatig zelfstandig zijn, vertoont ongeveer 32 procent innovatief werkgedrag, zoals het bedenken en verbeteren van (nieuwe) producten. Dat is ongeveer 15 procent bij werknemers die zeggen dat zij nooit of soms zelfstandig zijn.

Bron: TNO / CBS

12 mei 2014

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

 

Ik wil graag gratis tips

* Je hoeft alleen maar je mailadres in te vullen

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.