Arbeidsongeval
Arbeidsongeval

Arbeidsongeval treft bijna half miljoen mensen

Vorig jaar kreeg bijna een half miljoen werknemers een ongeval tijdens het werk. Zij liepen hierdoor lichamelijk letsel of geestelijke schade op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste arbeidsongevallen deden zich voor bij werknemers in de horeca. Daar was circa 12 procent betrokken bij een ongeval. Ook in de bouw was het aandeel met ruim 8 procent hoger dan gemiddeld. Het laagst scoort de bedrijfstak informatie en communicatie met ongeveer 1 procent.

De ongevallen zorgden bij 70 procent voor lichamelijk letsel, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Ruim 20 procent liep uitsluitend geestelijke schade op, bijvoorbeeld psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. En bij bijna 10 procent was er zowel lichamelijk letsel als geestelijke schade.

Bepaalde groepen lopen meer risico op een ongeval. Dan gaat het onder meer om werknemers van 15 tot 25 jaar en personeel met een middelbare en lage opleiding. Hetzelfde geldt voor werknemers die in ploegendienst werken, in het weekend werken, overwerken of hoge taakeisen hebben.

Bron: CBS

Meest gelezen

Whitepapers en online tests