Ontslag payrollwerknemer
Ontslag payrollwerknemer

Nieuwe ontslagregels voor payrollwerknemers

Het ontslag van een werknemer die via een payroller in dienst is, wordt vanaf 1 januari 2015 moeilijker. Zij krijgen namelijk dezelfde ontslagbescherming als werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij een werkgever.

De nieuwe ontslagregels zijn onlangs gepubliceerd in de Staatscourant. Deze wijziging werd eerder aangekondigd in het sociaal akkoord van het kabinet met vakbonden en werkgeversorganisaties. Daarin stond dat de bijzondere ontslagregels voor payrolling worden geschrapt. Dit moet payrollwerknemers voortaan beter beschermen tegen ontslag.

Het payrollbedrijf is bij payrolling de formele werkgever. Als je als ondernemer een payrollopdracht beëindigt, vraagt de payroller daarom ontslag aan. Daarvoor hoeft hij nu alleen aannemelijk te maken dat de opdracht is beëindigd. Op grond van de Beleidsregels Ontslagtaak hoeft het UWV dan niet te vragen naar de reden en ook wordt deze niet getoetst.

Ontslagvergunning

Straks is het beëindigen van de payrollopdracht onvoldoende grond voor een ontslagvergunning. Bij disfunctioneren moet je als ondernemer bijvoorbeeld voldoen aan de voorwaarden voor ontslag wegens onvoldoende functioneren. Als de reden onvoldoende werk is, moet je aannemelijk maken dat het ontslag noodzakelijk is voor een doelmatige bedrijfsvoering.

Verder moet het ontslag van de payrollwerknemer in overeenstemming zijn met het afspiegelingsbeginsel. Daardoor is het mogelijk dat je een payrollwerknemer niet kunt ontslaan, omdat eerst een eigen werknemer voor ontslag in aanmerking komt. Daarnaast blijft de arbeidsplaats bij jou bestaan als de payroller besluit zijn bedrijf te beëindigen.

Huidige afspraken

De nieuwe regels zijn uitsluitend van toepassing op arbeids­overeenkomsten die zijn ingegaan op of na 1 januari 2015. Vanaf 1 juli 2015 zullen de regels ook van toepassing zijn op lopende arbeids­overeenkomsten. Payrollbedrijven en ondernemers hebben daardoor de tijd om de huidige afspraken aan te passen.

De wijziging zal grote gevolgen hebben voor zowel payrollbedrijven als de ondernemers die werknemers via zo'n bedrijf inhuren. Het ontslag van een payrollwerknemer zal daardoor namelijk meer voeten in de aarde hebben. Zo is het niet meer voldoende om alleen de payrollopdracht te beëindigen.

Bron: Staatscourant

Meest gelezen

Mijn werknemer wil ontslag nemen, wat nu?

Als een werknemer zelf ontslag wil nemen, kan dat doorgaans vrij gemakkelijk. Toch gelden ook voor deze vorm van ontslag enkele belangrijke spelregels. 7 vragen en antwoorden.

Wanneer mag je loon inhouden, uitstellen of verlagen?

Moet je het loon doorbetalen als je personeel in staking gaat? Mag je de salarissen verlagen om je bedrijf uit de rode cijfers te houden? En heeft een geschorste werknemer nog recht op loon? Lees welke regels er gelden voor het inhouden, uitstellen of verlagen van loon.

10 blunders bij ontslag, zo voorkom je ze

Ontslag vraagt om een zorgvuldige aanpak. Eén klein foutje kan grote financiële gevolgen hebben. Dat geld houd je in je zak als je deze tien ontslagblunders weet te vermijden.

Whitepapers en online tests