Ben jij klaar voor (meer) horecapersoneel?

  • Beantwoord 10 vragen met ja of nee
  • Krijg direct inzicht en advies
  • Ontvang na afloop een persoonlijk horecarapport met tips
  • Tijdsduur: ongeveer 3 minuten
Start

Doe de horecachecklist en ontvang gratis een persoonlijk rapport

Ondernemen krijgt een nieuwe dimensie zodra je (meer) horecapersoneel gaat aannemen. Weet jij wat er allemaal bij komt kijken? Vul de horecachecklist in en je weet binnen enkele minuten hoe je ervoor staat.

1 van 10

1. Heb je de ambitie om te groeien met je horecazaak?

Mooi. Ambitie is een belangrijk ingrediënt van een succesvolle horecazaak. Je droomt misschien van een zaak met een teamleider en (meer) personeel. Of je bent zelfs van plan om meerdere vestigingen te openen. In beide gevallen is het goed om te beseffen dat groei naast kansen ook risico’s met zich meebrengt.

Na afloop van de checklist ontvang je een gratis rapport met daarin jouw antwoorden en handige tips om je horecazaak te laten groeien met personeel.

Groeien heeft voor jou geen prioriteit. En dat is prima, want daardoor kun jij je beter focussen op andere doelen. Daarvoor heb je niet per se een enorme keukenbrigade of een leger van horecamedewerkers nodig. Een risico is wel dat gasten bij uitval of ziekte voor een dichte deur kunnen komen te staan.

Na afloop van de checklist ontvang je een gratis rapport met daarin jouw antwoorden en handige tips over je bedrijfsformule en de inzet van personeel.

2 van 10

2. Weet je voldoende over personeelszaken?

Uitstekend. Met deze kennis kun je jouw personeelszaken op orde houden. En daardoor weet je onder meer hoe je voldoet aan de wet- en regelgeving rond personeel, de personeelsadministratie bijhoudt en bewust omgaat met verzuim. Het is wel belangrijk om deze kennis up-to-date te houden, zodat dit ook in de toekomst het geval blijft.

In het rapport dat je na afloop ontvangt, lees je hoe je jouw kennis up-to-date kunt houden.

Dat is eerlijk. Maar niet zo best. Onvoldoende kennis van personeelszaken kan namelijk leiden tot verrassingen. Bijvoorbeeld als een medewerker met een oproepcontract plotseling recht blijkt te hebben op een vast contract. Of als je geen rekening houdt met de regels voor werktijden. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent en laat je adviseren door de juiste personen en instanties.

In het rapport dat je na afloop ontvangt, staat waar je de informatie over personeelszaken kunt vinden.

3 van 10

3. Weet je hoeveel tijd en geld horecapersoneel kost?

Jij weet dat horecapersoneel meer kost dan alleen het loon. Maar ook dat er een prijskaartje hangt aan het aantrekken en behouden van goed horecapersoneel. Zorg er wel voor dat je grip houdt op je personeelskosten. En wees je bewust van de (financiële) risico’s van personeel.

In het rapport lees je na afloop tips en informatie over personeelskosten en de (financiële) risico’s van personeel.

Wil je meer weten over de (financiële) risico’s van horecapersoneel?

Een adviseur kan je persoonlijk advies geven over jouw situatie. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Personeelskosten zijn de belangrijkste kosten van een horecazaak. Om je personeel te betalen, moet je dan ook heel wat kopjes koffie verkopen. Of gerechten op tafel zetten. Tijd dus om de rekenmachine erbij te pakken en te gaan rekenen. Als je weet wat personeel kost en oplevert, ben je al een heel eind.

Na afloop lees je in het rapport meer over het maken van een kostenplaatje.

Wil je meer weten over de (financiële) risico’s van horecapersoneel?

Een adviseur kan je persoonlijk advies geven over jouw situatie. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

4 van 10

4. Ben je voorbereid op pieken en dalen in het werk?

Mooi. Jij hebt een vooruitziende blik. Daarmee zorg je voor een optimale inzet van je personeel, helemaal als de zomer voor de deur staat. Maar heb je er ook al eens aan gedacht om wat verder in de toekomst te kijken? Je kunt nu alvast nadenken over jouw plannen voor de komende jaren en bepalen welk soort werknemers je dan nodig hebt.

Pieken en dalen horen bij de horeca. Het is niet alleen hollen of stilstaan op een gemiddelde werkdag, maar ook van seizoen tot seizoen. Maak daarom een waterdicht werkrooster. Daardoor heb je in ieder geval niet te veel medewerkers, waardoor de personeelskosten de pan uit rijzen. Maar ook niet te weinig, zodat zij op hun tenen lopen.

5 van 10

5. Is je horecazaak een veilige en gezonde werkplek?

Gelukkig. Je medewerkers moeten namelijk veilig en gezond kunnen werken. En dat is niet onbelangrijk in een branche waar de kans op een bedrijfsongeval groter is dan gemiddeld. Bedenk wel dat dit niet iets is wat je eenmalig doet, maar vraagt om een voortdurende inspanning.

Wil je meer weten over verzekeringen voor de horeca?

Een adviseur kan je persoonlijk advies geven over jouw situatie. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Vanaf de eerste medewerker is een veilige en gezonde werkplek verplicht. Verdiep je daarom goed in alle zaken die je moet regelen als horecawerkgever en ga ermee aan de slag. Daarmee kun je niet alleen aan wettelijke verplichtingen voldoen, maar ook verzuimkosten beperken.

Wil je meer weten over verzekeringen voor de horeca?

Een adviseur kan je persoonlijk advies geven over jouw situatie. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

6 van 10

6. Weet jij hoe je goede horecamedewerkers aantrekt en behoudt?

Dat is knap. Het valt namelijk niet mee om goede horecamedewerkers aan te trekken en te behouden. Misschien dat je door bepaalde arbeidsvoorwaarden net iets aantrekkelijker wordt voor horecatoppers? En heb je al eens gedacht aan de talenten van jongeren, ouderen, vluchtelingen of werknemers met een beperking?

Je staat niet alleen. Zo geven ook veel andere horecaondernemers aan dat zij dit lastig vinden. Toch zijn er slimme manieren om je kans op goed personeel te vergroten. Bijvoorbeeld door je netwerk te gebruiken, social media in te zetten en scholen en hulporganisaties te benaderen. Ten slotte zijn de juiste arbeidsvoorwaarden en goed werkgeverschap een must.

7 van 10

7. Heeft jouw horecapersoneel de juiste papieren?

Dat is slim. Want met geschikt en goed opgeleid personeel kun je gasten een optimale beleving bieden. En draag je dus bij aan het succes van je horecazaak. Kijk of je daarnaast ook extra opleidingsmogelijkheden kunt bieden. Daarmee blijft de vakkennis van jouw horecapersoneel niet alleen up-to-date, maar ben je ook aantrekkelijker voor werknemers.

Horeca is een vak. En om dit vak uit te oefenen, heeft je personeel de juiste papieren nodig. Als je alcohol schenkt, geldt bijvoorbeeld een leeftijdsgrens voor werknemers en is een verklaring nodig. Ook moeten alle personeelsleden werken volgens de hygiënevoorschriften. Het is jouw plicht om de benodigde scholing te bieden.

8 van 10

8. Ben je op de hoogte van je aansprakelijkheid als werkgever?

Prima. Jij weet dat je als werkgever aansprakelijk gesteld kunt worden. Bijvoorbeeld als een gastheer per ongeluk uitglijdt, waardoor een gast hete soep over zich heen krijgt. De gast kan jou dan aansprakelijk stellen voor de schade. Heb je ook al iets geregeld om dit risico af te dekken, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Schadeclaims kunnen namelijk flink in de papieren lopen.

Wil je de risico’s rondom aansprakelijkheid beperken?

Een adviseur kan je persoonlijk advies geven over jouw situatie. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

We helpen je graag op weg. Zo staat in de wet dat een werkgever aansprakelijk is voor de schade die werknemers veroorzaken. De impact van een schadeclaim kan groot zijn. Veel ondernemers hebben daarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die biedt dekking voor schade die medewerkers toebrengen aan gasten.

Wil je de risico’s rondom aansprakelijkheid beperken?

Een adviseur kan je persoonlijk advies geven over jouw situatie. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

9 van 10

9. Heb je belangrijke afspraken met je personeel vastgelegd?

Verstandig. Duidelijkheid vooraf voorkomt problemen achteraf. Als je afspraken met je personeel schriftelijk vastlegt, laat je hierover geen misverstand bestaan. Het is wel aan te raden om arbeidscontracten na te laten kijken door een jurist of advocaat. Hiermee kun je alles optimaal regelen en voorkom je dat je in juridische valkuilen stapt.

Het is verleidelijk om alleen mondeling afspraken te maken met je personeel. Of op de achterkant van een bierviltje. Als je een werknemer op een later moment hieraan wilt houden, vallen deze afspraken alleen wel lastig te bewijzen. Leg belangrijke afspraken daarom altijd vast in (arbeids)contracten en een huishoudelijk reglement.

10 van 10

10. Heb je eventuele arbeidsconflicten afgedekt?

Fijn. Een arbeidsconflict kan jou als horecawerkgever slapeloze nachten bezorgen. Het is wel zo prettig als je dan kunt rekenen op een helpende hand. Bijvoorbeeld van een advocaat of jurist die je bijstaat vanuit een rechtsbijstandverzekering. Daarbij moet je overigens nog steeds alert blijven op de eerste signalen van conflicten, zodat je gelijk kunt ingrijpen.

Wil je het risico op arbeidsconflicten afdekken?

Een adviseur kan je persoonlijk advies geven over jouw situatie. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Hoogopgelopen arbeidsconflicten leveren je als horecawerkgever veel narigheid op. Als ze niet worden aangepakt, kost je dit veel tijd en geld. En de werksfeer kan erdoor bedorven raken, wat gasten niet onopgemerkt zal blijven. Het is dus slim om meteen werk te maken van conflicten. Eventuele juridische kosten kun je afdekken met een rechtsbijstandverzekering.

Wil je het risico op arbeidsconflicten afdekken?

Een adviseur kan je persoonlijk advies geven over jouw situatie. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Jij bent nog niet klaar voor (meer) horecapersoneel

Bij slechts :ok: van de 10 vragen ben jij op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met horecapersoneel. Jouw score wijst erop dat er nog werk aan de winkel is voordat je de volgende stap zet.

Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap in de horeca?

  • Een persoonlijk horecarapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
  • Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
  • Downloaden is kosteloos

Jij bent bijna klaar voor (meer) horecapersoneel

Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met horecapersoneel.

Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap in de horeca?

  • Een persoonlijk horecarapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
  • Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
  • Downloaden is kosteloos

Jij bent klaar voor (meer) horecapersoneel

Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met horecapersoneel.

Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap in de horeca?

  • Een persoonlijk horecarapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
  • Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
  • Downloaden is kosteloos

Jij bent klaar voor (meer) horecapersoneel

Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met horecapersoneel.

Wil je weten hoe je nog beter voorbereid bent op werkgeverschap in de horeca?

  • Een persoonlijk horecarapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
  • Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
  • Downloaden is kosteloos

Vul je gegevens hieronder in en ontvang gratis jouw persoonlijke rapport. Groeien met horecapersoneel is niet eenvoudig en daarom sturen we je de komende drie weken nog extra groeitips per e-mail. Hiermee kun je de lessen uit jouw rapport in praktijk brengen.

Ontvang gratis jouw persoonlijk rapport met handige tips

We sturen je binnen een paar minuten een e-mail met de link om het rapport te downloaden.



*Vul deze velden in om jouw rapport te ontvangen.
 

Goed om te weten: wij doen niets geks met je gegevens en ze worden veilig opgeslagen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons privacystatement. Onderaan iedere e-mail kun je je eenvoudig afmelden.

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.