Ben jij klaar voor (meer) personeel?

 • Beantwoord 10 vragen met ja of nee
 • Krijg direct inzicht en advies
 • Ontvang na afloop een persoonlijk rapport met tips
 • Tijdsduur: ongeveer 3 minuten
Start Checklist speciaal voor horeca-ondernemers

Doe de checklist en ontvang gratis een persoonlijk rapport

Ondernemen krijgt een nieuwe dimensie zodra je (meer) personeel gaat aannemen. Weet jij wat er allemaal bij komt kijken? Vul de checklist in en je weet binnen enkele minuten hoe je ervoor staat.

1 van 10

1. Heb je de ambitie om te groeien met je bedrijf?

Gaaf! Een bedrijf dat wil groeien is aantrekkelijk voor nieuw personeel. Maar pas op: groeien brengt ook risico’s met zich mee. Zorg dat je niet overhaast te werk gaat. Het aannemen van de verkeerde werknemers of ziek personeel kan flink in de papieren lopen. Denk daarom na hoe je dit soort risico’s kunt beperken. Dan kun je gezond blijven groeien.

Na afloop van de checklist ontvang je een gratis rapport met daarin jouw antwoorden en handige tips om je bedrijf te laten groeien met personeel.

Sommige ondernemers blijven liever zelfstandige zonder personeel. Natuurlijk is groei dan nog steeds mogelijk. Bijvoorbeeld door samen te werken met andere ondernemers of werk uit te besteden aan een externe partij. Maar een bedrijf met (veel) mensen op de loonlijst is misschien nog niet aan de orde.

Na afloop van de checklist ontvang je een gratis rapport met daarin jouw antwoorden en handige tips om je bedrijf te laten groeien met personeel.

2 van 10

2. Ben je op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom personeel?

Mooi! Kennis van de wet- en regelgeving rondom personeel is een must voor iedere werkgever. Door aan te geven dat je hiervan op de hoogte bent, ben je goed op weg als het gaat om het aannemen van personeel. Het is wel belangrijk om deze kennis up-to-date te houden.

In het rapport dat je na afloop ontvangt, staat waar je de informatie over wet- en regelgeving kunt vinden.

Dat is eerlijk. Maar niet zo best. Onvoldoende kennis van de wet- en regelgeving rondom personeel kan leiden tot arbeidsrechtelijke missers. Dat kan je flink wat geld kosten. Bijvoorbeeld door gebreken in arbeidscontracten. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent en laat je adviseren door een jurist of advocaat.

Geen zorgen! In het rapport dat je na afloop ontvangt, staat waar je de informatie over wet- en regelgeving kunt vinden.

3 van 10

3. Weet je hoeveel tijd en geld personeel kost?

Je weet dat personeel meer kost dan alleen het loon. Denk bijvoorbeeld aan het inwerken van een werknemer, of de tijd die het jou kost om werknemers aan te sturen. Een werknemer is een belangrijke investering, dus blijf op de hoogte van de exacte kosten.

Na afloop ontvang je aanvullende tips om je kennis over personeelskosten up-to-date te houden.

Werk aan de winkel. Personeelskosten zijn voor de meeste ondernemers namelijk de belangrijkste kostenpost. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat je bovenop het brutosalaris van een werknemer ongeveer 30 procent van dat salaris betaalt aan bijvoorbeeld verplichte premies en bijdragen.

Na afloop krijg je tips om de kosten voor een nieuwe werknemer te berekenen.

4 van 10

4. Ken je de regels op het gebied van verzuim?

Gelukkig. Het is namelijk belangrijk dat je voldoet aan de wet en adequaat omgaat met verzuim. Als je te weinig inspanning doet om de terugkeer van een verzuimende werknemer te bevorderen, kan dit leiden tot langduriger verzuim en zelfs tot een boete van een extra jaar doorbetaling van het loon.

In je persoonlijke rapport krijg je nuttige tips over de regels rond ziekteverzuim en hoe je de verzuimkosten zo laag mogelijk kunt houden.

Wil je de risico's rondom verzuim beperken?

Een adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van de risico's voor je personeel en bedrijf. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Bij een zieke werknemer ben je wettelijk verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen. Dit komt bovenop de kosten voor het inhuren van een vervanger. Daarnaast moet je je als werkgever inspannen om een zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen.

In je persoonlijke rapport krijg je nuttige tips over de regels rond ziekteverzuim en hoe je de verzuimkosten zo laag mogelijk kunt houden.

Wil je de risico's rondom verzuim beperken?

Een adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van de risico's voor je personeel en bedrijf. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

5 van 10

5. Ben je op de hoogte van je aansprakelijkheid als werkgever?

Goed. Het is namelijk heel vervelend als een werknemer per ongeluk schade of letsel toebrengt aan een klant of opdrachtgever. Heb je ook al iets geregeld om dit risico af te dekken, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Schadeclaims kunnen ervoor zorgen dat het voortbestaan van je bedrijf in gevaar komt.

We helpen je graag op weg. In de wet staat dat een werkgever aansprakelijk is voor de schade die zijn werknemers veroorzaken. De impact van een schadeclaim kan groot zijn. Veel ondernemers hebben daarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die biedt dekking voor schade of letsel die je werknemers toebrengen aan klanten of opdrachtgevers.

Geen nood. Na afloop van deze test ontvang je nuttige tips.

6 van 10

6. Ken je de belangrijkste soorten dienst­verbanden?

Bij het aannemen van personeel heb je verschillende opties. Omdat je die kent, weet je waarschijnlijk ook welk dienstverband het beste past bij de situatie van jouw bedrijf. Heb jij al een ideale mix van vast en flexibel personeel?

In het rapport dat je ontvangt lees je meer over de verschillende contractvormen en hoe je tot een ideale mix komt van vast en flexibel personeel.

Je kunt als werkgever kiezen uit vaste en flexibele dienstverbanden. Het is verstandig om op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden. Verdiep je bijvoorbeeld goed in de regels en houd rekening met eventuele valkuilen. Zo biedt een nulurencontract flexibiliteit, maar als je het verkeerd aanpakt, telt dit contract als een vaste arbeidsovereenkomst.

In het rapport dat je ontvangt lees je meer over de verschillende contractvormen en belangrijke aandachtspunten voor ondernemers met personeel.

7 van 10

7. Weet je of een cao op je bedrijf van toepas­sing is?

Je bent goed op weg. Als er een cao van toepassing is, zorg dan dat je weet wat erin staat. Er staan namelijk rechten en plichten in van zowel werkgever als werknemers. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsduur, beloning, ontslag, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Miljoenen werknemers vallen onder een cao. De kans is groot dat jouw bedrijf ook gebonden is aan een cao. Ga daarom na of een cao verplicht is. Hierin staan namelijk de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemers. Dit kan veel onduidelijkheid en discussie voorkomen.

8 van 10

8. Weet je wat goed personeelsbeleid inhoudt?

Geweldig! Goed personeelsbeleid zorgt ervoor dat je op één lijn zit met je personeel. Daarmee vergroot je het succes van je onderneming.

Je verhoogt het succes van je bedrijf met goed personeelsbeleid. Dit doe je bijvoorbeeld met terugkerende functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Als je die nog niet houdt, mis je een kans om de doelen van het personeel en de organisatie bij elkaar te brengen. Ook kun je hiermee het functioneren van je werknemers verbeteren.

Geen nood. Na afloop van deze vragen ontvang je nuttige informatie over het voeren van een goed personeelsbeleid.

9 van 10

9. Heb jij een goed arbobeleid en voer je dit ook uit?

Ga zo door! Goed arbobeleid mag niet ontbreken in een onderneming met personeel. Dit stelt werknemers namelijk in staat om veilig en gezond te werken en voorkomt verzuim.

Wil je de risico's rondom verzuim beperken?

Een adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van de risico's voor je personeel en bedrijf. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

Vanaf de eerste werknemer is goed arbobeleid verplicht. Verdiep je daarom in alle zaken die je moet regelen als werkgever en ga ermee aan de slag. Daarmee kun je niet alleen aan wettelijke verplichtingen voldoen, maar ook de verzuimkosten beperken. De inspanningen op dit gebied betalen zich dus terug.

Wil je de risico's rondom verzuim beperken?

Een adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van de risico's voor je personeel en bedrijf. Ontdek welke adviseurs bij jou in de buurt zijn om je verder te helpen.

10 van 10

10. Weet je wat je moet vastleggen in een personeelsdossier?

Een compleet personeelsdossier voorkomt problemen achteraf. Jij weet gelukkig al wat je daarin moet vastleggen. Daardoor ben je goed voorbereid op het aannemen van (meer) personeel. Zodra je bedrijf groeit, moet je het personeelsdossier voor iedere werknemer wel goed up-to-date houden.

Het opzetten van een personeelsdossier is in het begin veel werk. Maar op een later moment heb je daar veel profijt van. Je neemt hierin bijvoorbeeld verslagen op van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Daardoor sta je als dat nodig is stevig in je schoenen bij een eventueel ontslag in de toekomst.

In het rapport, dat je na afloop ontvangt, geven we tips over het personeelsdossier.

Jij bent nog niet klaar voor (meer) personeel

Bij slechts :ok: van de 10 vragen ben jij op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met personeel. Jouw score wijst erop dat er nog werk aan de winkel is voordat je de volgende stap zet.

Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap?

 • Een persoonlijk rapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
 • Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
 • Downloaden is kosteloos

Jij bent bijna klaar voor (meer) personeel

Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met personeel.

Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap?

 • Een persoonlijk rapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
 • Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
 • Downloaden is kosteloos

Jij bent klaar voor (meer) personeel

Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met personeel.

Wil je weten hoe je beter voorbereid bent op werkgeverschap?

 • Een persoonlijk rapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
 • Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
 • Downloaden is kosteloos

Jij bent klaar voor (meer) personeel

Bij :ok: van de 10 vragen ben jij goed op de hoogte van zaken die belangrijk zijn bij ondernemen met personeel.

Wil je weten hoe je nog beter voorbereid bent op werkgeverschap?

 • Een persoonlijk rapport staat voor je klaar. Daarin vind je per antwoord handige tips
 • Het rapport (12 pagina’s in PDF) kun je makkelijk opslaan, nalezen en doorsturen
 • Downloaden is kosteloos

Vul je gegevens hieronder in en ontvang gratis jouw persoonlijke rapport. Groeien met personeel is niet eenvoudig en daarom sturen we je de komende drie weken nog extra groeitips per e-mail. Hiermee kun je de lessen uit jouw rapport in praktijk brengen.

Ontvang gratis jouw persoonlijk rapport met handige groeitips

We sturen je binnen een paar minuten een e-mail met de link om het rapport te downloaden.


Goed om te weten: wij doen niets geks met je gegevens en ze worden veilig opgeslagen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons privacystatement. Onderaan iedere e-mail kun je je eenvoudig afmelden.

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X
klaar voor meer personeel

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.