'Personeel dat niet happy is, straalt dat uit naar de gasten'

06 oktober 2017

Jeroen en Ingrid zijn enorme liefhebbers van de Alpen. Ze maakten hun droom waar: ze begonnen hun eigen Alpenrestaurant. In de Achterhoek. Een interview over dit bijzondere bedrijf en hun personeel.

Ondernemers Jeroen Dimmendaal en Ingrid Knol
Bedrijf Taverne Edelweiss
Actief in Horeca
Opgericht in 2016
Aantal medewerkers 5
Eerste werknemer in 2016

Hoe kwamen jullie op het idee?

Ingrid: ‘Ik heb tien jaar in Zwitserland gewoond, waar ik in de horeca werkte. Fantastisch hoe ze daar kookten, zo puur en zo simpel.’ Jeroen: ‘Ik ben vanaf mijn veertiende kok. Ik heb bij verschillende horecabedrijven gewerkt. Ik had altijd wel de droom om een eigen restaurant te beginnen. Maar ik ben meer een dromer dan een doener, dus uiteindelijk had ik Ingrid nodig om deze stap te zetten.’

‘Op het platteland bij Doetinchem vonden we de perfecte locatie’, vertelt Ingrid. ‘We gingen op vakantie naar Zwitserland en Oostenrijk, maakten foto’s van de dingen die we mooi vonden en proefden allerlei gerechten. Met die input hebben we ons plan verder ingevuld.’

Hoe verliep het aannemen van personeel?

Jeroen: ‘Ingrid heeft een soort zesde zintuig en zij had het al voorspeld, het kon wel eens druk worden. Ze zei dat we genoeg personeel moesten hebben. We hadden vier mensen klaar staan en die hebben we vanaf het begin dagelijks nodig gehad.’

Ingrid: ‘We hebben bewust gekozen voor wat ouder personeel, met meer levenservaring en mensenkennis. Daar betaal je iets meer voor, maar het betaalt zich ook weer uit. Je moet het als team doen, dus ik heb er ook goed op gelet: passen wij bij elkaar? Worden wij een harmonieus team?'

Hoe motiveer je werknemers?

Jeroen: ‘Iedereen moet zich happy voelen. Alles moet bespreekbaar zijn, bijv. je moet je kind van school halen, of je wilt toch heel graag naar dat feestje maar moet werken. Je krijgt niet op voorhand een ‘ja’, maar we zullen in ieder geval kijken wat we kunnen doen. Personeel dat niet happy is, straalt dat ook uit naar de gasten.’

Ingrid: ‘De bedieningsapp van het personeel werd op een gegeven moment ook gebruikt voor kritiek, daar heb ik meteen op ingegrepen. We hebben een teamvergadering georganiseerd en gezegd: als er dingen zijn, kom dan naar ons toe. We willen niet dat er een situatie ontstaat van jullie tegen ons. Problemen bespreek je face to face, niet via de app. Dat heeft goed gewerkt.’

Hoe gaat het nu?

Ingrid: ‘Ons Alpenrestaurant bleek een schot in de roos. Het eerste weekend zaten we al vol en dat is zo gebleven. We hebben een beetje een luxeprobleem, alle kleine dingen die we nog af wilden maken, daar hebben we helemaal geen tijd voor.’ ‘Er komen hier mensen in lederhosen en dirndl jurk binnen, dat zijn de échte Alpen-fans’, vertelt Jeroen lachend. ‘In de horeca draait het steeds meer om beleving en entertainment. Het hele plaatje moet kloppen. Aankleding, personeel, het eten, de muziek: dat maakt de beleving. Je waant je even in vakantiesferen.’

Ingrid: ‘We willen blijven doen waar we goed in zijn. Daarnaast wil ik een goede balans vinden tussen werk en privé. We hebben nu een tweede kok aangenomen, naast Jeroen, het risico met maar één kok is té groot. In de toekomst willen we ook wat evenementen gaan organiseren, zoals een Tiroler avond of een kerstmarkt.

Nog tips voor andere ondernemers?

Ingrid: ‘Zoek een hele goede boekhouder. Zo gauw je bedrijf start, zorg dan dat je meteen ook een zakelijke rekening hebt en bewaar je bonnen goed! Wij hadden geen boekhoudkundige kennis en lopen nu achter de feiten aan.’ ‘En wat betreft alle recensies op internet over je onderneming, probeer je daar niet te veel van aan te trekken’, zegt Jeroen. ‘Het maakt je heel kwetsbaar, zeker in het begin.’

Ingrid: ‘Het mooie van ondernemen is het avontuur. De uitdaging om je steeds te willen verbeteren en de vrijheid om datgene te doen waar je vanuit je hart helemaal achter staat.’

Maak kennis met Qredits

Qredits helpt ondernemers bij het succesvol starten of investeren in hun bedrijf. Dit doen ze door het aanbieden van ondernemerstools, persoonlijke coaching en het verstrekken van bedrijfskredieten tot 250.000 euro. Hiermee wil Qredits het ondernemerschap in Nederland bevorderen. Wil je meer weten over hun dienstverlening? Kijk dan op www.qredits.nl.

 

06 oktober 2017
Je kunt alleen reageren als je cookies niet hebt geweigerd. Op deze pagina lees je meer over cookies. Zet cookies aan.

Elke week een update

Wil je nieuws, tips, handige informatie en inspiratie van ons ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen Met Personeel. Je ontvangt de nieuwsbrief daarna elke week gratis in je mailbox.

Ben jij klaar voor (meer) personeel?

X

Vul de checklist in en je weet het binnen enkele minuten.

Start

Je ontvangt na afloop een persoonlijk rapport met tips.