Laura de Nooijer
Laura de Nooijer

Van ondernemingsplan naar succesvol chocolademerk

Laura de Nooijer startte Lovechock vanuit haar passie voor chocolade. Een uitgewerkt ondernemingsplan lag ten grondslag aan het succesvolle chocolademerk. ‘Ik wist vanaf het begin dat ik personeel zou aannemen.’
Ondernemer Laura de Nooijer
Bedrijf Lovechock
Actief in biologische voeding
Opgericht in 2008
Aantal medewerkers 15
Eerste werknemer 2009

Het verhaal van Lovechock begint in de keuken van Laura de Nooijer. Daar experimenteerde zij als een van de eersten in Nederland met het maken van rauwe chocolade. Dat is chocolade waarvan de cacao niet wordt verhit. Hierdoor bevat deze een grotere hoeveelheid van de ‘liefdesstofjes’ die chocolade zo verslavend maken.

De onderneemster wilde dit uitbouwen tot een succesvol bedrijf. Zij schreef daarom een ondernemingsplan en zocht naar financiering. Nadat vijf banken haar idee afwezen, lukte het alsnog via Qredits. Dankzij hun financiering en begeleiding kon zij de repen op een grotere schaal produceren. Ook nam ze vrij snel haar eerste werknemer aan.

Reden?

‘Ik kon het werk niet meer alleen aan, want in het eerste jaar maakte ik al duizend repen per dag. Steeds meer biologische winkels en natuurwinkels wilden namelijk onze repen verkopen, waardoor ik de productie moest opschroeven. Dat was keihard werken, omdat tijdens het maken van chocolade de keuken helemaal niet schoon blijft. Je hebt dan ook veel schoonmaakwerk.’

Hoe gevonden?

‘Mijn eerste werknemer vond ik via een advertentie op mijn website. Dat was een blog waar ik schreef over biologische voeding. Ik kreeg op de vacature veel reacties van liefhebbers die affiniteit hadden met biologische producten. Uiteindelijk is mijn eerste werknemer met een aantal anderen aan de slag gegaan in de keuken.’

Lang getwijfeld?

‘Nee, want ik had direct personeel nodig. Ook wist ik vanaf het begin dat ik personeel zou aannemen, omdat het de opzet van het bedrijf was om te groeien. Daarbij groeide de omzet van Lovechock zo snel dat het aannemen van personeel heel gemakkelijk ging. Ook was het risico niet al te groot, omdat ik de eerste mensen een halfjaarcontract gaf.’

Eerste salaris van de werknemer?

‘Niet lang na de start van Lovechock ben ik gaan samenwerken met mijn huidige zakenpartner. Hij had veel ervaring bij grotere bedrijven en wist hoe je de administratieve kant moest regelen. Die nam hij dan ook voor zijn rekening, waardoor ik je niet in detail kan vertellen over het eerste salaris. Wel weet ik dat we die uitbetaalden volgens de cao.’

Werkt hij nog steeds bij je?

‘De eerste werknemer is na een jaar vertrokken, omdat hij vond dat ons bedrijf te groot was geworden. Hij wilde juist in een klein en ambachtelijk bedrijf werken. Ook vond hij ons te commercieel. Doordat we zo snel gegroeid waren, paste het bedrijf niet meer bij hem.’

Wat is je grootste blunder op P&O-gebied?

‘Dat is dat ik in het begin mensen vooral aannam op basis van hun interesse in het product. Zij waren geïnteresseerd in biologische voeding, maar hadden weinig ervaring in de keuken. Later in het werkproces zag ik dat dit wel nodig was, omdat het er in een keuken soms hard aan toegaat. Ik ben daar dan ook meer op gaan selecteren.’

Nog een tip voor collega’s?

‘Een tip voor andere ondernemers is om je goed bewust te zijn van je eigen kwaliteiten en interesses. Doe zelf de dingen die daarop aansluiten en zoek ondersteuning voor de rest, bijvoorbeeld door personeel in dienst te nemen. Zelf kan ik mij nu helemaal richten op het ontwikkelen van nieuwe soorten chocolade. Daar ligt mijn passie!’

Maak kennis met Qredits

Qredits helpt ondernemers bij het succesvol starten of investeren in hun bedrijf. Dit doen ze door het aanbieden van ondernemerstools, persoonlijke coaching en het verstrekken van bedrijfskredieten tot 250.000 euro. Hiermee wil Qredits het ondernemerschap in Nederland bevorderen. Wil je meer weten over hun dienstverlening? Kijk dan op www.qredits.nl.

 

Whitepapers en online tests