Recruitment
Recruitment

5 tips voor recruitment tijdens een recessie

Is het tijdens een recessie makkelijker om goede medewerkers te vinden? Expert Jolanda Salari denkt van niet. Werving en selectie is door het enorme aanbod namelijk bijna tot een kunst verheven. Vijf tips om die ene passende kandidaat te vinden.

1. Schrijf een pakkende maar realistische vacaturetekst

Zorg voor een pakkende vacaturetekst en zet daarboven een realistische functienaam. Een administratief medewerker noem je dus geen controller. Dat schept verkeerde verwachtingen en leidt tot onnodige reacties waar je weinig mee kunt.

2. Verspreid de vacature via de juiste kanalen

Zet de vacature vervolgens uit via vacaturesites, sociale netwerken of gedrukte media. De eerste twee mogelijkheden zijn snel en relatief goedkoop, maar bereiken voornamelijk de actief zoekende kandidaat. Als je ook mensen wilt aanspreken die niet actief zoeken naar een baan, ga dan voor een advertentie in een vakblad of krant. Daarbij volstaat een kleine advertentie met een verwijzing naar de online vacature.

3. Formuleer duidelijk je eisen en wensen

Stel je eisen en wensen voor de functie duidelijk vast. Dat bespaart niet alleen tijd in de eerste selectieronde, maar helpt ook als je kandidaten moet afwijzen. Met een goede en gefundeerde afwijzing geef je namelijk een visitekaartje af. Een mooi voorbeeld is Movacolor uit Sneek. Kijk maar eens naar de afwijsmail die dit bedrijf naar sollicitanten stuurde. Veel bedrijven kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

4. Gebruik de STAR-methode

Het echte werk begint eigenlijk pas daarna. Een goed sollicitatiegesprek vraagt namelijk om een gedegen voorbereiding van alle betrokkenen. Zorg dus dat je vooraf de vragen paraat hebt en houd het interview op basis van de STAR-methode. Dat wil zeggen dat je tijdens het gesprek vraagt naar concrete voorbeelden van gedrag. Je krijgt daarmee een evenwichtig beeld van de sollicitant.

5. Ruim voldoende tijd in voor een goede eerste indruk

Reken per gesprek op een uur, wat vaak voldoende is voor een goede eerste indruk. Let daarbij wel op dat goed voorbereide kandidaten je niet om de tuin leiden. Een training objectief selecteren op competenties kan je daarbij helpen. Ook komt een assessment van pas als je zeker wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Hiermee krijg je bovendien de ontwikkelingsmogelijkheden van je kandidaten goed in beeld.

Jolanda Salari

Jolanda Salari is loopbaancoach en adviseur werving en selectie bij GITP, adviesbureau voor Human Resources. GITP organiseert onder meer de training Selectiegesprekken met STAR. Tijdens deze training leer je objectief selecteren op competenties. Zo haal je een hoog rendement uit je selectiegesprekken.

Whitepapers en online tests