Advies over verzuim­risico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies.

Migraine op het werk oplossingen
Migraine op het werk oplossingen

Migraine op de werkvloer, 3 tips voor werkgevers

Migraine op het werk is een groot probleem. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen migraine. Vaak zijn medewerkers met migraine in staat om met medicatie - en misschien een korte periode van rust - door te werken.

Toch kan het zijn dat mensen rond een migraineaanval niet of minder goed kunnen werken. Dit kost Nederlandse werkgevers naar schatting 1,5 miljard euro per jaar. Vanwege schaamte wordt migraine vaak niet gemeld bij de werkgever. Migraine is een taboe, terwijl bespreekbaarheid juist van groot belang is en al veel kan oplossen.

Maak migraine bespreekbaar

Om mensen bewust te maken van de ernst van migraine en de bespreekbaarheid te stimuleren, is de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ gelanceerd door de Coalitie Migraine. Deze coalitie bestaat uit WOMEN Inc., het Migrainefonds, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging.

Wat kun je als werkgever doen?

Migraine wordt op het werk nog weinig besproken, vaak vanwege schaamte die werknemers met migraine voelen en het taboe dat op het onderwerp ligt.

Terwijl openheid over migraine juist kan helpen om het begrip op de werkvloer - ook bij leidinggevenden en collega’s - te vergroten en in samenspraak tot simpele aanpassingen te komen, waar zowel de werknemer als de werkgever mee geholpen zijn.

Hieronder 3 praktische tips over wat jij als werkgever kunt doen:

1. Creëer een omgeving waar migraine bespreekbaar is.

De werkgever en de leidinggevende, HR-manager of bedrijfsarts kunnen helpen om een prettige werkomgeving voor de werknemer met migraine te creëren. Als werkgever kun je ervoor zorgen dat een werknemer op het werk open kan praten over zijn/haar migraine en de invloed ervan op zijn/haar werkzaamheden.

De bedrijfsarts kan eventueel zorgen voor voorlichting over migraine aan HR-afdelingen, leidinggevenden en werknemers, zodat er meer begrip ontstaat voor de hersenziekte.

Wil je als werkgever meer kennis over migraine op de werkvloer? Bekijk dan eens de feiten en cijfers over migraine.

2. Ga het gesprek aan met jouw werknemer

Tijdens een open gesprek kan jouw werknemer vertellen wat migraine voor hem of haar betekent, welke invloed migraine heeft op de werkzaamheden en wat de (negatieve) gevolgen op het werk kan verminderen.

Gesprekskaart

Je kunt een gesprekskaart gebruiken, die de werknemer kan helpen bij het voorbereiden van het gesprek en tijdens het gesprek houvast kan bieden. Ook als werkgever kun je baat hebben bij deze gesprekskaart, omdat je weet wat er tijdens het gesprek besproken zal worden. Op de gesprekskaart vind je voorbereidende vragen en handig tips.

Werknemers geven aan dat begrip van hun werkgever of leidinggevende belangrijk is om hun migraine met het werk te kunnen combineren. Zo vertelt Michelle (29) hoe betrokkenheid vanuit haar werkgever haar in het verleden heeft geholpen:

3. Zoek samen naar mogelijke oplossingen of aanpassingen op de werkvloer.

Als je eenmaal met een werknemer hebt gesproken over migraine en weet welke invloed het heeft op zijn/haar werk, kunnen jullie samen op zoek naar eventuele aanpassingen of oplossingen.

Zo kan het voor mensen met migraine - vanwege de grilligheid van de aandoening - fijn zijn om invloed te hebben op welke werkzaamheden ze wanneer uitvoeren, en eventueel ook waar. Ze kunnen op momenten dat ze zich minder goed voelen lichte werkzaamheden uitvoeren of misschien vanuit huis werken.

Daarnaast zijn er praktische aanpassingen mogelijk, zoals een donkere ruimte waar werknemers met migraine zich kunnen terugtrekken, het aanpassen van verlichting of het dempen van geluid. Het kunnen soms dus simpele oplossingen zijn, die een groot verschil kunnen maken voor beide partijen.

Wapen je tegen verzuim

Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

Xanne Visser

Xanne Visser werkt bij WOMEN Inc. als expert gezondheidszorg en woordvoerder. Ze is gespecialiseerd in thema’s als genderverschillen in de zorg, vrouwspecifieke aandoeningen en migraine.

Whitepapers en online tests