Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Bedrijfsarts of arboarts
Bedrijfsarts of arboarts

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een bedrijfsarts in te zetten wanneer dit nodig is. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

1. Wat is een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is een erkend medisch specialist die je inschakelt zodra een werknemer ziek is. Ook bij het voorkomen van ziekte­verzuim kan de bedrijfsarts een rol spelen.

Werknemers moeten ook zelf een beroep kunnen doen op een bedrijfsarts. Jij, als werkgever, moet dat mogelijk maken. Dit staat in de vernieuwde Arbowet.

2. Wanneer heb ik een bedrijfsarts nodig?

Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een werknemer ziek of arbeidsongeschikt is. Als werkgever mag je dat niet zelf beoordelen.

Het is belangrijk dat je de ziekmelding zo snel mogelijk (bij voorkeur binnen een week) aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.

Een bedrijfsarts helpt je dus in het proces rond ziekte­verzuim van werknemers en de re-integratie (terugkeer).

De bedrijfsarts kan je ook helpen bij het voorkomen van verzuim door te adviseren over beschermende maatregelen.

3. Arboarts of bedrijfsarts, wat is het verschil?

Een arboarts is een arts met een basisopleiding. Een bedrijfsarts heeft nog een extra vierjarige opleiding gedaan op het gebied van arbeid en gezondheid.

NVAB

De titel bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel. Bedrijfsartsen moeten deelnemen aan verplichte nascholing en visitaties (controles) door de beroepsvereniging (NVAB).

Een bedrijfsarts kan een zelfstandige (zzp'er) zijn, maar kan ook werkzaam zijn bij een arbodienst. Je mag als ondernemer zelf kiezen welk type arts je inschakelt. Let daarbij wel op de juiste certificaten. Zie hieronder. 

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

4. Hoe kom ik aan een goede bedrijfsarts?

Er zijn twee opties:

 • 1. Via een arbodienst

  Je sluit een contract af met een arbodienst. Let er wel op dat de arbodienst gecertificeerd is. Dit is verplicht volgens de wet. Hierdoor weet je dat de arbodienst de nodige medische specialiteit in huis heeft. Je kunt dit checken door te kijken op de lijst van de Stichting beheer certificatieregeling Arbodiensten (SCBA).

  Je kunt via een arbodienst niet alleen een bedrijfsarts, maar ook andere arbodeskundigen toegewezen krijgen als dat nodig is, zoals een arbeids- en organisatiepsycholoog, arbeidshygiënist, veiligheidskundige of arbeidsdeskundige.
 • 2. Maatwerkregeling

  Je kiest voor een eigen regeling - ook wel maatwerkregeling genoemd. Dan bepaal je zelf welke deskundige je inschakelt.

  Je kunt alleen voor een eigen regeling kiezen als je werknemers het daar schriftelijk mee eens zijn. Mocht je een vorm van personeels­vertegenwoordiging hebben, zoals een ondernemingsraad (OR), dan moet deze dus eerst instemmen met de maatwerkregeling.

  Als je zelf een bedrijfsarts of deskundige inschakelt, let er dan op dat hij als medisch specialist in het BIG-register staat.

5. Wat kost een bedrijfsarts?

Als je een verzuim­pakket van een verzekeraar hebt, is het inschakelen van een arbodienst meestal inbegrepen in het pakket. Dat betekent dat je via de verzekeraar een gecertificeerde arbodienst tot je beschikking krijgt.

In de meeste gevallen betaal je wel een vergoeding zodra je er gebruik van maakt. Hoeveel? Dat is volledig afhankelijk van het type arts en de soort arbodienst. Dit geldt ook als je buiten een verzuim­pakket om een bedrijfsarts of andere deskundige inschakelt.

Taken bedrijfsarts

Wat kun je nu precies verwachten van een goede bedrijfsarts. Lees meer over de taken van de bedrijfsarts.

Voor een consult met een bedrijfsarts ben je vaak een bedrag tussen de 120 en 200 euro kwijt. Vraag offertes op bij verschillende verzekeraars, erkende arbodiensten of bedrijfsartsen en maak een afgewogen keuze.

Voorkom onnodige kosten

Het op tijd inschakelen van een arbodienst of bedrijfsarts kan je juist flink wat verzuim­kosten besparen. Een zieke werknemer kost je al gauw anderhalf tot twee keer zijn salaris.

Zeker bij langdurige ziekte kan deze kostenpost hoog oplopen. Dit is een groot werkgeversrisico. Denk dus goed na bij het kiezen van een geschikte arbodienst.

zieke werknemers

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

Bronnen: ArboVitale, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Goudse verzekeringen, UWV

Meest gelezen

Whitepapers en online tests