Arbodienst zoeken
Arbodienst zoeken

Arbodienst kiezen, 6 aandachtspunten

4282 Waar moet je op letten bij het kiezen van een arbodienst? Zijn er veel verschillen? En hoe zit het met de nieuwe Arbowet en het basiscontract? 6 punten van aandacht.

1. Kies voor een gecertificeerde arbodienst

De keuze is reuze op het gebied van arbodiensten. Kies in ieder geval voor een arbodienst die voldoet aan de wettelijke vereisten. De Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten (SBCA) ziet hier op toe. Op hun website vind je een lijst van alle gecertificeerde arbodiensten per regio.

Het werken met een gecertificeerde arbodienst heeft veel voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld toegang tot allerlei kerndeskundigen. Ook heb je recht op een second opinion van een andere bedrijfsarts. De arbodienst maakt dit mogelijk. Zie ook punt 5 hieronder.

2. Controleer of de bedrijfsarts BIG-geregistreerd is

Op het moment dat je een arbodienst gaat benaderen, vraag dan in ieder geval of de bedrijfsartsen en andere medische specialisten in het BIG-register staan. Je kunt in het BIG-register ook zelf zoeken op o.a. naam, specialisme en BIG-nummer. Dan weet je zeker dat je de juiste expertise in huis haalt. 

Veilige werkomgeving personeel

Veilige werkomgeving

Wil je werknemers een veilige werkomgeving bieden en aan de eisen van Arbowet, brandweer, gemeente en verzekeraar voldoen? Regel dan een preventie­abonnement.

Let op

Je kunt niet zomaar een willekeurige medisch specialist benaderen die in het BIG-register staat. De wet schrijft voor dat je bij langdurig verzuim van je werknemer samenwerkt met een gecertificeerde arbodienst - of een bedrijfsarts als je kiest voor een maatwerkregeling. Een arbodienst kan wel een andere specialist inschakelen als dat nodig is.

3. Kies voor de dienstverlening die bij je past

Vraag aan een arbodienst hoe de dienstverlening er precies uitziet. Maak duidelijk wat je wilt en wat je nodig hebt als werkgever. Selecteer niet alleen op prijs. Er zijn veel verschillende dienstenpakketten per arbodienst. Je kunt kiezen voor uitgebreide dienstverlening, waarbij je niet alleen een bedrijfsarts kunt inschakelen, maar ook casemanagers.

Je hebt ook pakketten van arbodiensten waarbij je vrijwel alles uit handen kunt geven, inclusief de administratie. Bij een minder uitgebreid pakket, moet je bijvoorbeeld controles van de bedrijfsarts zelf initiëren. Kijk dus goed naar de verschillen en wat wel en niet bij de prijs is inbegrepen.

Let op

Als werkgever is het goed om te weten wat voor pakket je precies kiest, omdat je vanuit de wet zelf verantwoordelijk bent voor de re-integratie van je werknemers. Als betalende partij mag je kwalitatief goede dienstverlening verwachten van de arbodienst, maar let altijd goed op of alles volgens de regels gaat. Anders kun jij als werkgever een sanctie krijgen.

4. Vraag je verzekeraar om een pakket met arbodienst

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om een verzuim­pakket af te sluiten inclusief arbodienstverlening. Zo sla je twee vliegen in een klap. Naast de voordelen van een verzuim­verzekering, heb je dan ook direct een arbodienst tot je beschikking.

Je hebt verzekeringen die alle dienstverlening die je inkoopt bij de arbodienst direct vergoeden. Dat is heel belangrijk omdat je geen vertraging wilt oplopen bij de re-integratie van je werknemer.

5. Houd je aan het basiscontract en de vernieuwde Arbowet

Als je met een arbodienst in zee gaat, moeten beide partijen voldoen aan de vernieuwde Arbowet. Een van de vereisten is dat je een overeenkomst maakt volgens het basiscontract.

Daarnaast moet de arbodienst een second opinion mogelijk maken. Vraag aan de arbodienst hoe dit precies is geregeld en of dit al bij de prijs is inbegrepen.

6. Persoonlijk contact met arbodienst

Het is heel belangrijk om een goed contact te hebben met de verzuim­begeleider vanuit de arbodienst, zodat je samen kunt kijken naar de eventuele pijnpunten binnen je organisatie. Samen kun je verbeteringen doorvoeren waardoor het verzuim zo laag mogelijk wordt.

Let op

Als je bedrijf een ondernemingsraad (OR) heeft of een andere vorm van personeels­vertegenwoordiging, dan moet je deze betrekken in je keuze voor een nieuwe arbodienst. Een OR heeft zelfs instemmingsrecht en kan de keuze dus goed- of afkeuren.

Meest gelezen

Hitteplan voor je personeel maken

15279 In Nederland hebben we een Nationaal Hitteplan, maar als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van je personeel.

Thuiswerken, wat zegt de Arbowet?

9603 Door de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Wat betekent dat voor jou als werkgever? Waar moet je volgens de Arbowet op letten?

Whitepapers en online tests