Werkplekonderzoek MKB
Werkplekonderzoek MKB

Werkplekonderzoek, wanneer is het nodig?

Als werkgever moet je zorgen voor veilige werkplekken. Wanneer laat je een werkplekonderzoek uitvoeren? En hoe gaat dat? Wat zijn de eisen aan een arbo werkplek? Bekijk de antwoorden en tips voor ondernemers.

Wat is een werkplekonderzoek?

Tijdens een werkplekonderzoek wordt er door een arbeidsexpert gekeken naar de werkomstandigheden van werknemers binnen een bedrijf of afdeling.

De expert kan aan de hand van een vragenlijst en een inspectie een oordeel geven over de veiligheid en gezondheid. Ook krijg je advies om de werkomstandigheden te verbeteren. 

Soorten werkplekonderzoeken

Een werkplekonderzoek kan voor ieder bedrijf nuttig zijn. Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek van een:

  • Kantoorwerkplek

  • Thuiswerkplek

  • Bouwplaats

  • Productievloer in een fabriek

  • Keuken in een restaurant

Je hebt dan ook verschillende soorten werkplekonderzoeken, afhankelijk van het type werkplek. Zo kun je vaak kiezen tussen een 'werkplekonderzoek beeldscherm' of een 'werkplekonderzoek fysiek'. Er zijn ook onderzoeken voor specifieke beroepen, zoals chauffeurs, magazijnmedewerkers en chef-koks.

Onderdelen onderzoek werkplek

Tijdens werkplekonderzoeken wordt er gekeken naar de werkplek, het werkgedrag en de werkorganisatie. Specifieke onderdelen van het onderzoek zijn:

  • De fysieke belasting
  • De mentale belasting (werkdruk/stress)
  • Ergonomie van de werkplekErgonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. In dit geval de werkplek aanpassen aan de werknemer.
  • Omgevingsfactoren (klimaat, verlichting, geluid en trillingen)
  • Veiligheid en voorzorgsmaatregelen
  • Werkgedrag, organisatie en werkverhoudingen

Verzeker je personeel tegen ziekte

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

Aanvulling op je RI&E

Je kunt een werkplekonderzoek ook inzetten als aanvulling of vervolg op je Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Een RI&E is verplicht voor alle ondernemers met personeel. Je brengt daarmee in kaart welke veiligheidsrisico's er zijn binnen je bedrijf. Dit doe je bijvoorbeeld bij de start van je bedrijf of als er grote veranderingen zijn.

Bij een werkplekonderzoek staan je werknemers centraal. Zij worden ondervraagd over hun werkomstandigheden. Aan de hand daarvan wordt gezocht naar verbeterpunten.

Is een werkplekonderzoek verplicht?

Een werkplekonderzoek is als zodanig niet bij wet verplicht. Toch kun je de noodzaak voelen een onderzoek te laten uitvoeren. Waarom? Vier redenen op een rij:

  1. Volgens de Arbowet moet je ergonomische werkplekken en deskundige ondersteuning regelen op het gebied van gezond en veilig werken. Een arbodienst kan een onderzoek van de werkplek aanraden.
  2. Het is een onmisbaar onderdeel van een goed arbobeleid.
  3. Je kunt het ook zien als onderdeel van goed werkgeverschap. Als werkgever wil je natuurlijk goed zorgen voor je werknemers.
  4. Een veilige en gezonde werkplek is een belangrijke voorwaarde voor goede prestaties. Het zorgt ervoor dat je werknemers langer fit blijven en duurzaam inzetbaar zijn.

Werkplek onderzoeken uitvoerenVoordelen werkplekonderzoek

Een werkplekonderzoek heeft veel voordelen voor werkgevers. Aan de hand van een onderzoek kun je zien waar verbeteringen van de werkplek mogelijk zijn. Als je die verbeteringen vervolgens doorvoert neemt de kans op arbeidsongevallen, blessures en ziekte af.

Je voorkomt dus ziekte­verzuim en dat kan je bedrijf enorm veel opleveren.

De kosten door verzuim kunnen namelijk enorm oplopen. Zeker bij langdurig zieke werknemers. Je hebt niet alleen te maken met loondoorbetaling bij ziekte, maar ook met kosten voor vervanging, verzuim­begeleiding en verlies van omzet.

Daarnaast is de uitkomst van een werkplekonderzoek een bewijs dat je hebt geprobeerd de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als er een arbeidsconflict ontstaat door een ongeluk of tijden de re-integratie van een zieke werknemer.

Voorkom verzuim

Bekijk nog meer manieren om je werknemers fit en gemotiveerd te houden. Gebruik de checklist verzuim voorkomen.

Wat zijn de eisen voor een arbo werkplek?

Volgens de Arbowet moet je als werkgever elke arbeidsplaats betrekken in je arbobeleid. Ook de thuiswerkplek. Je moet bijvoorbeeld checken of de werkplek ergonomisch is ingericht.

Lees bijvoorbeeld waar je op kunt letten bij thuiswerken volgens de Arbowet.

Onderzoek thuiswerkplek

Werknemers die thuiswerken kunnen via je arbodienst vaak een online check doen. Na de check ontvangt je werknemer tips om zijn werkhouding te verbeteren. Hiermee voorkom je klachten die vaak voorkomen bij thuiswerken.

Onderzoek bij re-integratie

Er zijn ook werkplekonderzoeken voor werknemers die beperkt inzetbaar zijn of moeten re-integreren na een blessure of periode van ziekte. Bij dit werkplekonderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheden van de werknemer en passend werk voor hem. Soms is er dan aanpassing van de werkplek nodig.

Kosten werkplekonderzoek

De kosten voor een werkplekonderzoek zijn heel verschillend. De prijzen beginnen net iets onder de 400 euro en kunnen oplopen tot boven de 600 euro.

De exacte kosten zijn afhankelijk van het type onderzoek dat je kiest en de gewenste rapportage. Zo kun je kiezen voor een rapport met een algemeen advies voor jouw bedrijf of een individuele rapportage met uitkomsten en adviezen per werknemer.

Voor de exacte kosten voor jouw bedrijf kun je een offerte aanvragen bij een arbodienst naar keuze.

Vragen over werkplek onderzoeken

  • Wanneer is een werkplekonderzoek verplicht?

    Een werkplekonderzoek is niet wettelijk verplicht. Volgens de Arbowet moet je wel zorgen voor gezond en veilig werk. Je bent ook verplicht deskundige ondersteuning te regelen op dat gebied. Met een werkplekonderzoek laat je dit testen door een arbeidsdeskundige.

  • Wat is een ergonomische werkplek?

    Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Een ergonomische werkplek is een plek die volledig is aangepast aan de fysieke (en mentale) behoeften van de werknemer om goed te kunnen werken. Onderdelen zijn bijvoorbeeld een goede bureaustoel en een goed bureau, waarbij het belangrijk is dat beide goede ondersteuning bieden aan het lichaam van de werknemer.

  • Welk verschil is er tussen een RI&E en een werkplekonderzoek?

    Met een RI&E breng je alle veiligheidsrisico's in kaart binnen je bedrijf: een totaalplaatje. Bij een werkplekonderzoek wordt specifiek gekeken naar de huidige werkomstandigheden van één of meerdere werknemers. Aan de hand daarvan krijg je advies ter verbetering van de werkplek.

  • Waar moet ik op letten bij het kiezen van een arbodienst?

    Een werkplekonderzoek kun je aanvragen bij een arbodienst. Kies in ieder geval voor een gecertificeerde arbodienst en bepaal wat goed aansluit bij jouw behoeften. Bekijk 6 aandachtspunten bij het kiezen van een arbodienst.

  • Krijg ik arbodienstverlening bij een verzuim­verzekering?

    Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een verzuim­verzekering met arbodienstverlening. Dan ben je in één keer voorzien van de juiste ondersteuning en dekking bij ziekte­verzuim.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests