Ziek personeel?
Ziek personeel?

Ziekte­verzuim op de werkvloer

Wat als je een zieke werknemer hebt?

Wanneer een werknemer ziek wordt, heb je een loondoorbetalingsplicht. Dat betekent dat je het loon van de werknemer (deels) moet doorbetalen. Ook ben je als werkgever verplicht actief mee te werken aan de re-integratie van je zieke werknemer. Wat moet je precies doen? En hoe voorkom je verzuim?

Op deze verzamelpagina vind je praktische informatie over het ziekte­verzuim van personeel.

Soorten ziekte­verzuim van personeel

Je werknemer langdurig ziek als hij langer dan 4 weken ziek is. Is je werknemer kortdurend ziek - bijvoorbeeld enkele dagen - dan hoef je als werkgever weinig te regelen.

Bij langdurig ziekte­verzuim komen er veel regels en verplichtingen kijken. Je maakt onderscheid in 4 soorten verzuim:

verzuim soorten werknemers

Naast deze 4 soorten ziekte­verzuim spreek je ook wel over ‘verzuim in kleuren.

Kleuren in ziekte­verzuim:Wat speelt er?
Wit ziekte­verzuimZieke werknemer
Zwart ziekte­verzuimOnterecht zieke werknemer
Roze ziekte­verzuimTerecht zieke werknemer maar gaat werken
Grijs ziekte­verzuimVerkouden werknemer en meldt zich ziek

Re-integratie zieke werknemer

Is je werknemer langdurig ziek dan krijg je te maken met verschillende wet- en regelgeving. Het is dan ook verplicht dat je als werkgever samenwerkt bij de re-integratie van je zieke werknemer. Je wilt vanuit de menselijke relatie tussen jou en je medewerker dat de re-integratie goed verloopt. Hoe vind je daar een balans in? Een paar tips voor beide aspecten:

 1. Werk met een verzuim­protocol

  Maak een verzuim­protocol en beschrijf de concrete stappen die genomen moeten worden als een werknemer ziek is. Volg de stappen die staan beschreven in de Wet verbetering poortwachter. Wij hebben een handig voorbeeld van een verzuim­protocol gemaakt, gebruik dit gratis voorbeeld als je nog geen protocol hebt opgesteld.

 2. Handel direct bij conflicten gedurende de re-integratie

  Je zieke werknemer heeft bepaalde verplichtingen tijdens zijn re-integratie. Handel direct als er een conflict dreigt te ontstaan. Soms kan een loonsanctie nodig zijn.

 3. Houd een re-integratiedossier bij

  Het is belangrijk bij langdurig ziekte­verzuim om een re-integratiedossier bij te houden. Zo kun jij altijd aantonen dat jij als werkgever alles hebt gedaan.

 4. Schakel de juiste verzuim­professionals in

  Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke werknemer. Kijk goed naar de juiste experts: bedrijfsarts, arbodienst, arbeidsdeskundige etc.

 5. Pas goed werkgeverschap toe

  Zorg dat je goed om gaat met je belangrijkste kapitaal, je werknemers. Blijf met je personeel in gesprek en zorg dat je snel kan inspelen op iemands behoefte.

 6. Blijf in contact met de zieke werknemer

  Blijf goed met elkaar in contact, wees eerlijk naar elkaar en bespreek dat er periodiek contact onderhouden wordt tussen jou en de zieke werknemer. Een goed contact met de bedrijfsarts werkt ook bevordelijk in het ziekte­verzuim­proces.

 7. Juiste vragen stellen tijdens het ziekte­verzuim

  Kijk samen wat je kunt doen aan een soepele re-integratie. Wat kun jij zelf doen? Wat kan de bedrijfarts voor je doen? Praat met elkaar over de mogelijkheden.

Wat kost ziekte­verzuim in 2024?

Gemiddeld kost een zieke werknemer 250 tot 260 euro per dag. Maar hoeveel betaal jij?

Bereken binnen een paar minuten wat de kosten zijn voor jouw zieke werknemer. Reken het uit met deze rekentool.

Wat ben jij jaarlijks kwijt aan verzuim voor je bedrijf?

Bereken de totale verzuim­kosten voor jouw bedrijf en vergelijk het resultaat met andere ondernemers in jouw branche. Reken het snel uit met deze verzuim­calculator.

Verzekeren tegen ziekte­verzuim en arbeidsongeschiktheid

Hoe goed je het (langdurig) verzuim in jouw bedrijf ook weet terug te dringen, het zal niet snel lukken om het helemaal te voorkomen. Een van de belangrijkste verzekeringen rondom personeel is de verzuim­verzekering.

Als een werknemer ziek wordt, kost je dat als ondernemer veel geld. Je bent wettelijk verplicht om twee jaar lang het salaris van een zieke werknemer door te betalen en in sommige gevallen nog langer. Met een verzuim­verzekering dek je dit risico af.

Wil je meer weten over alle voordelen voor jou als ondernemer? Bekijk dan deze video:

Whitepapers en online tests