Wat kost ziekteverzuim bedrijf
Wat kost ziekteverzuim bedrijf

Wat kost ziekte­verzuim?

Als een werknemer ziek is, kan dat je bedrijf veel geld kosten. Hoeveel kost ziekte­verzuim eigenlijk? Wat zijn de kosten per zieke werknemer in 2024? Bekijk rekenvoorbeelden uit verschillende branches.

Ziekte­verzuim is een groot risico voor ondernemers in het MKB. Door het personeels­tekort in vrijwel alle branches kun je de uitval van een werknemer steeds lastiger opvangen. Daarnaast krijg je te maken met extra uitgaven door verzuim.

Wat kost ziekte­verzuim precies voor ondernemers? De totale kosten door zieke werknemers kunnen hoog oplopen, denk aan:

 • Je moet in ieder geval zorgen voor loondoorbetaling bij ziekte, dat is wettelijk verplicht.
 • Daarnaast heb je te maken met kosten voor verzuim­begeleiding.
 • Vervanging van de zieke werknemer en re-integratie kosten.
 • En misschien genereert je bedrijf tijdelijk minder omzet omdat je werknemer niet inzetbaar is.

Wat kost ziekte­verzuim per medewerker in 2024?

Heb je enig idee hoeveel een zieke werknemer kost? Dat is veel meer dan alleen zijn loon. Wat als jouw gewaardeerde kok een vervelende blessure oploopt? Of als jouw office manager een burn-out krijgt?

Het is slim om vooraf al te weten hoeveel het kost als een werknemer ziek wordt en niet kan werken. Hoe bereken je die kosten? Gebruik onderstaande voorbeelden per branche en een handige rekentool om het zelf te berekenen.

Wat kost ziekte­verzuim in de horeca?

Stel: jouw horecamedewerker Hilda verdient 2.300 euro per maand. Dat is 27.600 euro per jaar - net iets meer dan het gemiddelde loon in de horeca. Door een blessure kan zij zes weken niet werken. Je kunt geen vervanger inzetten, dus jij en je personeel maken overuren.

Hoeveel geld kost dat? Volgens de rekentool zieke werknemer van De Goudse verzekeringen moet je ongeveer rekening houden met dit kostenplaatje:

Aantal weken ziekte­verzuim6
Kosten loondoorbetaling bij verzuim4.379 euro
Extra kosten door verzuim: 
Productieverlies0 euro
Kosten vervanging5.460 euro
Verzuim­management267 euro
Totaal extra kosten5.727 euro

Naast de doorbetaling van het loon en bijbehorende werkgeverslastenIn dit rekenvoorbeeld is ook rekening gehouden met doorlopende werkgeverslasten, zoals loonheffingen. (4.379 euro) ben je dus flink wat geld kwijt aan extra kosten (5.727 euro). Doordat jij en je andere werknemers overwerk moeten leveren maak je misschien ongemerkt dubbele kosten door vervanging.

Daarnaast heb je te maken met een stukje verzuim­management. Daar is je bedrijf zelf tijd aan kwijt: denk aan de verzuim­registratie, het contact met je zieke werknemer en je arbodienst. En ook de arbodienst zal kosten in rekening brengen.

Wat kost een zieke medewerker in de bouw?

Je bouwplaatsmedewerker Bas heeft een salaris van 3.000 euro per maand. Dat is net iets onder het gemiddelde. Wat als hij door een ongeluk drie maanden uit de running is? Het werk kan niet stil komen te liggen, dus je regelt een externe vervanger.

Met welke extra kosten krijg je te maken? De rekentool van De Goudse verzekeringen geeft deze indicatie:

Aantal weken ziekte­verzuim12
Kosten loondoorbetaling bij verzuim12.288 euro
Extra kosten door verzuim: 
Productieverlies0 euro
Kosten vervanging21.480 euro
Verzuim­management750 euro
Totaal extra kosten22.230 euro

Oei, dat is een enorme tegenvaller. Naast de verplichte loondoorbetaling in de bouw (12.288 euro in dit geval) ben je flink wat geld kwijt aan vervanging (21.480 euro). In de bouwsector ben je al snel aangewezen op de inhuur van een zelfstandige of een ander aannemersbedrijf. Daardoor zullen de arbeidskosten flink oplopen.

Wat kost een zieke medewerker in de detailhandel?

Jouw storemanager Stephen trekt het niet meer. Hij krijgt een burn-out. Je moet hem een halfjaar missen. Zijn loon is 3.500 euro per maand. Door de krapte op de arbeidsmarkt kun je helaas geen vervanger vinden.

Wat kost ziekte­verzuim in dit geval? Een rekenvoorbeeld op basis van de rekentool van De Goudse verzekeringen:

Aantal weken ziekte­verzuim26
Kosten loondoorbetaling bij verzuim30.333 euro
Extra kosten door verzuim: 
Productieverlies32.445 euro
Kosten vervanging0 euro
Verzuim­management1.850 euro
Totaal extra kosten34.295 euro

Je moet Stephen doorbetalen tijdens ziekte (ruim 30.000 euro) en door zijn afwezigheid heb je te maken met een productieverlies van 32.445 euro. Dit is een inschatting van de misgelopen omzet - op basis van de loonsom en de gemiddelde omzet in de detail- en groothandel.

Omdat je geen vervanger kon regelen, moet je de winkel misschien zelfs een tijdje sluiten. Dan heb je geen omzet, maar wel kosten voor huur en energie. Hoe je het ook oplost, het zal een weerslag hebben op je financiën.

Kosten zieke werknemer zelf berekenen

Wat ben jij precies kwijt als je medewerker ziek wordt? En wat als er twee of meer medewerkers ziek zijn? Bereken de kosten met de rekentool zieke werknemer.

Ziek personeel

Een zieke werknemer?

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie en kosten. Je wilt het liefst dat medewerkers snel weer aan de slag gaan. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak van verzuim.

Wat kost ziekte­verzuim in jouw bedrijf?

Het is goed om de kosten van verzuim inzichtelijk te maken. Dat kun je op meerdere manieren doen. Maak niet alleen een berekening per zieke medewerker, maar zorg ook voor een totaalplaatje per periode. Dan kun je beter sturen op verzuim. Hoe pak je dat aan?

Met de verzuim­calculator van De Goudse verzekeringen bereken je ook binnen enkele minuten de totale verzuim­kosten van jouw bedrijf. Vergelijk daarna het resultaat met andere ondernemers uit je branche. Twee voorbeelden:

Voorbeeld verzuim­kosten financieel dienstverlener

Je hebt een bedrijf met 12 werknemers in de financiële dienstverlening. Het verzuim­percentage in je bedrijf is 3,5 procent en de totale loonsom van je bedrijf is 460.800 euro per jaar. Wat is je onderneming in totaal kwijt aan ziekte­verzuim? Dit is het resultaat volgens de verzuim­calculator:

 Kosten werkgever:Branchegemiddelde:
Verzuim­percentage3,5%1,9%
Kosten loondoorbetaling bij verzuim20.483 euro11.119 euro
Extra kosten door verzuim:  
Productieverlies5.904 euro5.129 euro
Kosten vervanging18.605 euro9.904 euro
Verzuim­management1.518 euro947 euro
Totaal extra kosten26.027 euro15.980 euro

Je ziet dat de verzuim­kosten van jouw bedrijf hoger liggen dan het gemiddelde in de financiële dienstverlening. Dit komt omdat je verzuim­percentage hoger is. De kosten voor productieverlies, vervanging en verzuim­management zijn gebaseerd op de gemiddelde omzet en kosten in deze branche.

Voorbeeld verzuim­kosten ICT-bedrijf

En wat als je een ICT-bedrijf hebt met 7 werknemers? Het verzuim­percentage binnen jouw bedrijf is 2,4 procent en je loonsom is bijvoorbeeld 294.000 euro per jaar. Wat kost ziekte­verzuim in dat geval? De verzuim­calulator berekent:

 Kosten werkgever:Branchegemiddelde:
Verzuim­percentage2,4%2,3%
Kosten loondoorbetaling bij verzuim8.538 euro8.182 euro
Extra kosten door verzuim:  
Productieverlies3.650 euro3.616 euro
Kosten vervanging7.198 euro7.589 euro
Verzuim­management670 euro648 euro
Totaal extra kosten11.517 euro11.852 euro

Het verzuim­percentage in jouw bedrijf ligt net iets onder het branchegemiddelde. Toch ben je nog behoorlijk wat geld kwijt aan verzuim. Naast de loondoorbetaling van ruim 8.500 euro moet je rekening houden met ruim 11.500 euro aan indirecte kosten.

Rekentool verzuim­kosten bedrijf

Wat kost ziekte­verzuim in jouw bedrijf? Gebruik de verzuim­calculator met branche­gegevens van De Goudse. Binnen enkele minuten krijg je inzicht in de kosten van je bedrijf en het gemiddelde in je branche.

De kosten van ziekte­verzuim beperken Wat kost ziekteverzuim medewerker MKB

Hoe kun je de verzuim­kosten binnen jouw bedrijf verlagen? Dat kun je grofweg op twee manieren doen. Door het verzuim te verlagen en door de kosten te beperken. Zo werkt het:

 • Verzuim verlagen

Probeer het verzuim binnen je bedrijf zo laag mogelijk te houden. Dat doe je al op voorhand, via verzuim­preventie. Daarbij zorg je ervoor dat je werknemers veilig en gezond kunnen werken. Zowel fysiek als mentaal.

Als je merkt dat het verzuim hoog is, moet je direct in actie komen. Ga bijvoorbeeld een verzuim­gesprek aan met werknemers die vaker ziek zijn. Kijk of er een werkgerelateerde oorzaak is en probeer de omstandigheden te verbeteren.

Er zijn nog veel meer maatregelen die je kunt treffen als werkgever. Download de gratis Checklist verzuim voorkomen en ga aan de slag!

 • Verzuim­kosten in de hand houden

Ziekte­verzuim kun je nooit helemaal voorkomen, maar de kosten kun je wel beperken. Dat doe je bijvoorbeeld met een verzuim­verzekering.​ Daarmee krijg je een vergoeding voor het loon dat je moet doorbetalen aan een zieke werknemer. Zo dek je het financiële risico door ziekte­verzuim.

Wist je dit? De verzuim­verzekering staat bovenaan in de top 5 verzekeringen voor personeel.

Wil je meer weten over alle voordelen van een verzuim­verzekering voor jou als ondernemer? Bekijk dan deze video:

Vaak helpt een verzekeraar je ook bij het voorkomen en terugdringen van verzuim. Je kunt een verzuim­verzekering combineren met de service van een arbodienst. Bij sommige verzekeraars word je ook actief geholpen bij preventie door een verzuim­coach. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: jij weet zeker dat de kosten beheersbaar blijven en je werknemers krijgen de juiste ondersteuning als ze ziek zijn.

Ziekteverzuimverzekering personeel

Ziekte­verzuim­verzekering

Verlaag de risico's en onverwachte kosten van ziek personeel met een verzuim­verzekering, ontdek wat dit voor jouw onderneming kan betekenen.

Vragen over de kosten van ziekte­verzuim:

 • Hoeveel loon moet je betalen bij ziekte?

  Volgens de wet moet je minimaal 70 procent van het loon doorbetalen aan een zieke werknemer tijdens de eerste twee jaar van zijn ziekte. In het eerste jaar mag je niet onder het

  minimumloon

  komen. In je cao kunnen hogere percentages staan.

 • Wat kost ziekte­verzuim per medewerker in 2024?

  Een zieke werknemer kost je al snel twee keer zijn salaris. Gemiddeld kost dit ondernemers in het MKB ongeveer 250 tot 260 euro per dag in 2024. Deze kosten bestaan uit: loonkosten doorbetalen, vervanging van de zieke werknemer, productie- en omzetverlies,

  verzuim­begeleiding

  en re-integratiekosten.

 • Hoe bereken ik de kosten van ziekte­verzuim?

  De verzuim­kosten voor je bedrijf kun je eenvoudig berekenen met de

  verzuim­calculator

  . Binnen enkele minuten krijg je inzicht in jouw kosten door ziekte­verzuim en het gemiddelde in je branche. Daarnaast kun je eenvoudig de kosten per zieke werknemer berekenen met deze

  rekentool zieke werknemer

  .

 • Wanneer is een verzuim­verzekering verplicht?

  Een verzuim­verzekering is (nog) niet wettelijk verplicht. Toch is het voor veel bedrijven verstandig een verzekering af te sluiten. Vraag je vooral af of je de verzuim­kosten zelf kunt opvangen. Ook als meerdere werknemers

  langdurig ziek

  zijn?

 • Hoe duur is een verzuim­verzekering?

  De kosten van een verzuim­verzekering zijn afhankelijk van jouw bedrijf, je wensen en de risico's die je werknemers lopen. Vraag een onafhankelijke adviseur wat de beste opties zijn voor jouw bedrijf. Je kunt ook direct een

  offerte aanvragen voor een verzuim­verzekering

  .

Meest gelezen

Contact werknemer en werkgever tijdens ziekte

Als je werknemer ziek is wil je hem graag helpen. Wat kun je doen? Welke vragen mag je stellen als werkgever? Wat moet je regelen tijdens verzuim? Bekijk de regels en tips voor het contact met je zieke werknemer.

Ziektewet, hoe werkt het?

De Ziektewet, hoe werkt die precies? Wanneer krijgen werknemers een uitkering? Wat betekent dat voor hen en wat betekent het voor jou als werkgever? De belangrijkste regels en aandachtspunten op een rij voor 2024.

Een bedrijfsarts inschakelen, waarom en hoe?

Als ondernemer ben je verplicht een arts in te zetten wanneer dit nodig is. Alleen een erkende arts kan bepalen of een werknemer arbeidsongeschikt of ziek is. Je mag dit als werkgever niet zelf beoordelen. Hoe vind je een goede bedrijfsarts of arboarts? En wat kost het?

Whitepapers en online tests