Vitaalste Bedrijf van Nederland Office Manager Bianca Klapwijk en vitaliteitscoach Ilham Harchaoui
Vitaalste Bedrijf van Nederland Office Manager Bianca Klapwijk en vitaliteitscoach Ilham Harchaoui

5 tips van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

Hoe zorgt vitaliteit op de werkvloer voor blije en gezonde werknemers? 5 tips van Jordex Shipping & Forwarding, onlangs verkozen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland.

Volgens jurylid en oud-professioneel zwemmer Pieter van den Hoogenband loopt Jordex voorop in duurzame inzetbaarheid van werknemers. Maar hoe doen ze dat? Michelle Streefkerk, Communication advisor, en Bianca Klapwijk, Office Manager, geven 5 tips.

1. Maak vitaliteit bespreekbaar

'Wij werken in de import en export en hebben een zittend beroep, veel achter een beeldscherm. En zoals iedereen weet; zitten is het nieuwe roken. Je moet bewegen.

Door uitleg te geven over het belang van bewegen, van de juiste houding achter je bureau, van omgaan met werkstress en van juiste voeding en ook laagdrempelig de tools te bieden, enthousiasmeer je je werknemers om aan de slag te gaan.

Wij zijn ook een open organisatie. Bij ons is alles bespreekbaar als het helpt om onze mensen beter in hun vel te laten zitten.'

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

2. Laat je werknemers meedenken

'Als je vitaliteit bespreekbaar hebt gemaakt, blijf dan ook monitoren of de juiste interesse er nog is. Wij laten onze collega’s meedenken en zij kunnen met suggesties komen. De medewerkers moeten zich er prettig bij voelen en vrijblijvend meedoen aan de vitaliteitsactiviteiten.

Ook hebben we wekelijks een vitaliteitscoach op de werkvloer waar werknemers persoonlijk langs kunnen om zich te laten wegen of vetpercentages te meten.

Zo bieden wij de mogelijkheid maar leggen we het niet op. Door workshops te geven, laten we wel zien wat het effect is of kan zijn van een goede gezondheid.'

3. Houd de drempel laag

'Wij hebben in het pand een eigen fitnesszaal. Die is elke dag van 07.30 tot 23.00 open voor werknemers. Vier dagen in de week bieden we hier groepslessen aan variërend van boksen tot  pilates.

We hebben fietsstoelen aangeschaft en op elke afdeling staan zitballen, zodat mensen hun bureaustoelen kunnen ruilen voor de actieve houding op een bal. Wij geven voorlichting over voeding of omgaan met werkstress. En dit hoeft allemaal niet met een belerend vingertje.'

4. Zorg voor goede lunch

'Voeding is voor ons bedrijf belangrijk. We hebben een brasserie waar elke werknemer verplicht is te lunchen. Achter het bureau eten is hier not done. Eén keer in de week kookt onze vitaliteitscoach en geeft zij uitleg waarom ze bepaalde recepten of ingrediënten gebruikt worden.

Zo hebben we onze vette vleeswaren vervangen en eiwitrijke producten toegevoegd aan het lunch-assortiment. Verder hebben al onze medewerkers een workshop over de invloed van suiker kunnen bijwonen.

Zo leren ze bijvoorbeeld de oorzaak van het dipje rond vier uur. Deze kennis geeft werknemers ook de mogelijkheid thuis het eetpatroon aan te passen.'

5. Zorg voor goede samenwerkingspartners

'Sport en vitaliteit waren al kernwaarden van ons bedrijf. Maar toen wij eind 2015 het management fysiek en mentaal hebben laten testen, is het balletje gaan rollen. Wij hebben daarna aan 20 medewerkers een fysieke training aangeboden met een personal trainer.

Zo is onze fitnessruimte nog meer in gebruik genomen, ook door werknemers die geen onderdeel waren van de traingingsgroep. Je zag echt dat werknemers elkaar aanstaken en het verzuim daalde.

Voor onze verzuim­begeleiding werken we samen met ArboNed en die zorgt dat we voldoen aan de wettelijke verplichtingen rondom verzuim. En de toegang tot de vitaliteitscoach hier op de werkvloer zorgt er echt voor dat mensen er bewust mee aan de slag gaan.'

Meer tips voor gezond personeel?

Lees het gratis e-book met 7 initiatieven voor gezonde en fitte medewerkers.

Vitaalste bedrijf van Nederland Jordex

Vitaalste Bedrijf van Nederland

Jordex Shipping & Forwarding is uit ongeveer 600 MKB-bedrijven gekozen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. De verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland is een initiatief van MKB-Nederland en ONVZ.

Bij Jordex is werkelijk tot in detail aan alle facetten rondom vitaliteit gedacht: van huisvesting en kantoorindeling tot het realiseren van een ‘huiselijke’ vertrouwde werkomgeving.

Er is een moderne keuken annex brasserie met verse groenten en salades. Zij hebben een eigen fitnessruimte met meerdere groepslessen.

Daarnaast opende enkele maanden geleden een fit20 studio waar medewerkers wekelijks twintig minuten aan de bak gaan. Onder werktijd!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met ArboNed (Kim van Arendonk)

zieke werknemers

Verzuim­verzekering

Het voorkomen van verzuim en begeleiden van ziek personeel kan je veel geld en tijd kosten. Een verzuim­verzekering helpt je bij de aanpak.

Meest gelezen

Hitteplan voor je personeel maken

In Nederland hebben we een Nationaal Hitteplan, maar als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van je personeel. Maak dus een eigen hitteplan dat voldoet aan de regels. Zo pak je het aan.

Thuiswerken, wat zegt de Arbowet?

Door de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Wat betekent dat voor jou als werkgever? Waar moet je volgens de Arbowet op letten? En hoe kun je ergonomische en psychische klachten bij jouw personeel voorkomen? Tips van twee experts.

Whitepapers en online tests