Vorstverlet, wanneer moet je personeel vrij geven?

14289 IJs, sneeuw, vorst. Mag je werknemers buiten laten werken als het vriest? Voor de meeste bedrijven in de bouw geldt een vorstverlet door onwerkbaar weer. Wat is dat precies en hoe moet je het toepassen?

Wat is vorstverlet?

Vorstverlet is een regel die ingaat als het werk gestaakt moet worden vanwege de weersomstandigheden. Meestal gaat het om vorst. Er wordt ook wel gesproken van 'onwerkbaar weer'.

Bij vorstverlet mag je werknemers niet buiten laten werken. Vorstverlet wordt ook wel weerverlet genoemd. Wanneer het vorstverlet precies ingaat, staat in je cao.

In de meeste cao’s binnen de bouwsector staat dat er bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius niet buiten gewerkt mag worden.

Ook als de werkplek door sneeuw of ijzel onbegaanbaar is of als er geen beschermende kleding beschikbaar is, mogen je werknemers het werk weigeren. 

Cao onwerkbaar weer

Bekijk de exacte regels in de cao Onwerkbaar weer Bouw & Infra.

Loon doorbetalen bij vorstverlet

Als werkgever moet je het loon volledig doorbetalen tijdens vorstverlet. Je mag werknemers niet ontslaan vanwege een vorstverlet. Zodra het vorstverlet voorbij is, mag je werknemers vragen direct weer aan de slag te gaan.

Bouwondernemer risico

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Vervangend werk

Tijdens een vorstverlet mag je werknemers vragen vervangend werk te doen. Het moet dan gaan om werk dat wel bij de functie en de capaciteiten past van de werknemer.

Dit werk moet natuurlijk verricht kunnen worden op een locatie waar niet dezelfde weersomstandigheden gelden. Als er voor deze vervangende werkzaamheden een hoger cao-loon geldt, moet je dat betalen.

Afwijkende cao’s

Binnen enkele cao’s, zoals de cao afbouw en de cao mortel, bepaal je als werkgever zelf wanneer een vorstverlet ingaat. Je werknemers mogen niet zelf het werk staken zonder dit met jou af te spreken.

Vorst-WW

Binnen verschillende cao's in de bouw is er voor werknemers een WW-uitkering bij onwerkbaar weer. Deze uitkering moet je als werkgever aanvullen tot 100 procent van het afgesproken loon.

Voorkom vorstverlet

Misschien kun je zelf maatregelen treffen om de gevoelstemperatuur op de bouwplaats boven de -6 graden Celsius te brengen. Dan is er geen vorstverlet. Je kunt bijvoorbeeld de werkplek afschermen van kou, wind of regen.

Arbo in de bouw

Welke bescherming moet je als werkgever bieden? Lees meer over veilig werken in de bouw.

Meer tips tegen vorstverlet

Misschien kun je ook voor verwarming zorgen of heatpacks verstrekken. Een heatpack is een warmtebron die via een chemische reactie warmte produceert. Als je met een kleine investering vorstverlet kunt voorkomen, kan het je veel opleveren.

Verzuim bij onwerkbaar weer melden

Als je werknemers niet kunnen werken door onwerkbaar weer, moet je dit op tijd doorgeven aan het UWV.

Bronnen: FNV Bouw, Arboportaal, Bouwend Nederland, UWV

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Hitteplan voor je personeel maken

13717 In Nederland hebben we een Nationaal Hitteplan, maar als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van je personeel.

Thuiswerken, wat zegt de Arbowet?

8449 Door de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Wat betekent dat voor jou als werkgever? Waar moet je volgens de Arbowet op letten?

7 bouwstenen van goed arbobeleid

7156 Je werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. De Arbowet schrijft dit voor aan iedere ondernemer met personeel. Dat betekent dat je moet zorgen voor goed arbobeleid.

Whitepapers en online tests