Over voorbeeld arbeidsovereenkomst:
Arbeidsovereenkomst
Als je een werknemer in dienst neemt maak je een arbeidsovereenkomst, ook wel een arbeidscontract genoemd. In deze overeenkomst leg je de afspraken vast tussen jou en je werknemer. Beide partijen ondertekenen de overeenkomst.
Inhoud van een arbeidsovereenkomst
Je spreekt in ieder geval af wat de looptijd van het contract is, wat de werktijden en werkzaamheden zijn en wat het loon is van je werknemer. Dit zijn de belangrijkste primaire arbeidsvoorwaarden. Verder maak je afspraken over:
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Daarnaast kun je nog allerlei afspraken maken over aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto of fiets van de zaak, werkmiddelen, werkkleding en een eventuele prestatiebeloning.
Je hebt zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. Weet jij wat dat zijn? Maak het verschil met tertiaire arbeidsvoorwaarden.
Proeftijd en bedingen
In het arbeidscontract kun je ook bijzondere afspraken (bedingen) opnemen, zoals over de proeftijd, een concurrentiebeding, relatiebeding, geheimhoudingsbeding en een beding nevenwerkzaamheden.
Check je cao
Controleer of er voor jouw bedrijfstak een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is. De arbeidsovereenkomst die je maakt moet voldoen aan de afspraken in je cao.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.Klaar voor (meer) personeel?
Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst is er in verschillende soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een overeenkomst voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) en een overeenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract).
Een populaire overeenkomst voor bepaalde tijd is het jaarcontract. Zoals de naam al aangeeft is dit contract een jaar geldig. Uiterlijk een maand voor het contract afloopt laat je de werknemer weten of het contract wordt verlengd of niet.
Je mag een werknemer maximaal drie aansluitende tijdelijke contracten geven in drie jaar tijd. Daarna ben je verplicht een overeenkomst voor onbepaalde tijd te geven.
Arbeidsovereenkomsten
Bekijk een overzicht van alle soorten arbeidscontracten voor ondernemers met personeel.
Arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd
De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd staat ook wel bekend als vast contract. Deze overeenkomst bevat geen einddatum en loopt in principe eindeloos door. Een vast contract kun je alleen opzeggen onder bepaalde voorwaarden.
Vast contract aantrekkelijk
Door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is het geven van een vast contract aantrekkelijker geworden. Weeg goed af wat in jouw situatie verstandig is.
Voorbeeld arbeidsovereenkomst
Bij het maken van een arbeidsovereenkomst kun je gebruikmaken van een voorbeeld, ook wel een modelcontract of modelovereenkomst genoemd. Online zijn er meerdere voorbeelden beschikbaar.
Op de website Werk.nl (onderdeel van het UWV) staan twee algemene voorbeeldcontracten die je gratis kunt downloaden:
Let op bij gebruik voorbeeld arbeidsovereenkomst
Vraag altijd advies van een jurist bij het maken van een contract. Gebruik bijvoorbeeld geen BSN-nummer. Dat is inmiddels verboden.
Voorbeeld flexibel contract
Naast bovenstaande voorbeeldcontracten kun je ook voorbeelden gebruiken van arbeidsovereenkomsten met flexibele uren, zoals een nulurencontract of een min-maxcontract.
Voorbeeld arbeidsovereenkomst per branche
Je kunt mogelijk ook een voorbeeld arbeidscontract gebruiken voor jouw branche. Zo zijn er modelcontracten voor de horeca beschikbaar en handige voorbeelden van arbeidscontracten in de bouw.
Voorbeeld arbeidsovereenkomst verplicht?
In je cao kan de verplichting staan bepaalde voorbeeldcontracten te gebruiken. Controleer dus je cao en gebruik de meest recente versie van het voorbeeldcontract.
Voorbeeld arbeidsovereenkomst (Word) gebruiken
Een voorbeeld arbeidsovereenkomst is vaak een tekstbestand dat je kunt aanpassen in Microsoft Word of een andere tekstverwerker. In dit document staan standaardonderdelen die je kunt aanvullen met specifieke afspraken tussen jou en je werknemer.
Lees de voorbeeldovereenkomst goed door, ook bij hergebruik. Vergeet bijvoorbeeld niet de startdatum en/of einddatum aan te passen. Dat kan later een probleem vormen.
Neem ook de afspraken en bedingen op die jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een eenzijdig wijzigingsbeding. Dat is handig als je op een later moment bepaalde voorwaarden eenvoudig wil aanpassen zonder toestemming van je werknemer.
Laat je contract controleren
Houd je aan de wet. Vraag altijd advies van een advocaat of jurist bij het opstellen van een arbeidscontract.
Arbeidsovereenkomst opzeggen
Er zijn verschillende manieren om de overeenkomst met je werknemer op te zeggen. Bij een overeenkomst voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) heb je de volgende mogelijkheden:
- ontslag voor of tijdens proeftijd
- contract niet verlengen (en aanzeggen)
- tussentijdse opzegging (indien opgenomen in de arbeidsovereenkomst)
- ontslag via het UWV of via de kantonrechter
- ontslag met wederzijds goedvinden
- ontslag op staande voet
Als je een tijdelijk contract van zes maanden of langer niet verlengt, moet je als werkgever wel rekening houden met de aanzegtermijn.
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract) kun je stoppen via:
- ontslag voor of tijdens proeftijd
- ontslag met wederzijds goedvinden
- ontslag via het UWV of via de kantonrechter
- ontslag op staande voet
Arbeidsovereenkomst laten ontbinden
Alleen een rechter mag een arbeidsovereenkomst ontbinden. Om dat te kunnen doen moet er sprake zijn van een redelijke ontslaggrond. Een andere mogelijkheid is ontslag op grond van wanprestatie door je werknemer.
De regels voor ontbinden contract
Lees meer over ontslaggronden, de cumulatiegrond en wanprestatie in het artikel arbeidscontract ontbinden, zo werkt het.
Vragen over de arbeidsovereenkomst
- Wat voor soorten arbeidsovereenkomsten zijn er?
Er zijn allerlei soorten arbeidsovereenkomsten. Je kunt kiezen voor een arbeidscontract voor onbepaalde tijd (vast contract) of bepaalde tijd (tijdelijk contract), zoals een jaarcontract. Daarnaast heb je een uitzendovereenkomst, een detacheringscontract, een overeenkomst van opdracht en een oproepcontract.
- Hoe kan ik een arbeidsovereenkomst verlengen?
Bij het verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst heb je te maken met de aanzegplicht. Dit betekent dat je een werknemer uiterlijk één maand voor de einddatum van zijn contract schriftelijk moet informeren over de verlenging. Daarbij geef je aan of je het contract verlengt en onder welke voorwaarden dat gebeurt.
- Wanneer moet ik een vast contract geven?
Je mag als werkgever maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden over een periode van maximaal drie jaar. Het vierde contract geldt dan als arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ook als je (per ongeluk) opnieuw een tijdelijk contract geeft wordt dit gezien als een vast contract.
- Hoe kan ik de arbeidsovereenkomst opzeggen?
Dat is afhankelijk van het type contract. In alle gevallen heb je te maken met een opzegtermijn. Deze termijn is standaard 1 maand, maar kan ook afhangen van hoe lang de werknemer in dienst is. De opzegtermijn kun je vastleggen in het contract. Bij het ontbinden van een vast contract moet je rekening houden met de regels voor ontslag.
- Waar vind ik een voorbeeld arbeidsovereenkomst?
Er zijn online verschillende voorbeelden, modelcontracten, sjablonen en tools te vinden die je kunt gebruiken om je eigen arbeidsovereenkomst te maken. Houd wel rekening met de nieuwste wetgeving. Bekijk een paar voorbeeldcontracten.
- Wat is een flexibel arbeidscontract?
Een flexibele arbeidsovereenkomst heeft variabele uren. Bekende voorbeelden zijn het nulurencontract en het min-maxcontract. In beide gevallen kun je de werknemer flexibel inzetten, bijvoorbeeld in drukke periodes of in vakantietijd.
Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.Welke verzekeringen heb ik nodig?