Tertiaire arbeidsvoorwaarden betekenis definitie
Tertiaire arbeidsvoorwaarden betekenis definitie

Tertiaire arbeidsvoorwaarden, wat zijn dat?

Je hebt primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden. Wat is het verschil? Welke tertiaire arbeidsvoorwaarden kun je aanbieden? En hoe leg je die vast? Een uitleg en voorbeelden voor werkgevers in het MKB.

Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden?

Als je een werknemer in dienst neemt, maak je afspraken over de werkzaamheden, de beloning en de werkomstandigheden. Die afspraken leg je vast in een contract: de arbeids­overeenkomst.

De afspraken die je maakt worden arbeidsvoorwaarden genoemd. Die voorwaarden kun je verdelen in vier categorieën. Er zijn dus 4 soorten arbeidsvoorwaarden:

  1. Primaire arbeidsvoorwaarden
  2. Secundaire arbeidsvoorwaarden
  3. Tertiaire arbeidsvoorwaarden
  4. Quartaire arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden

De primaire arbeidsvoorwaarden zijn de belangrijkste voorwaarden voor de samenwerking. Ook wel de verplichte arbeidsvoorwaarden genoemd. Dat zijn in ieder geval afspraken over het loon en de werktijden. Verder kun je hier bepalingen toevoegen over vakantiegeld, vakantiedagen, overwerk en vergoedingen.

Houd je aan de wetten en regels over arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over het minimumloon. Houd je ook aan de afspraken in een eventuele cao.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die je grotendeels zelf kunt bepalen. Het gaat hier om zaken die wel in een bepaalde geldwaarde zijn uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan een bonusregeling, een dertiende maand, een auto van de zaak of een smartphone. 

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn faciliteiten en voorzieningen op het werk die niet direct in geld zijn uit te drukken. Ze zijn meestal ondergeschikt aan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar toch kunnen ze belangrijk zijn voor jou en je werknemers. Bekijk hieronder enkele voorbeelden van tertiaire arbeidsvoorwaarden

Quartaire arbeidsvoorwaarden

En dan heb je ook nog quartaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn de voorwaarden rondom persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld of je werknemer kan doorgroeien binnen je bedrijf en welke vormen van opleiding je kunt bieden. Is er bijvoorbeeld een persoonlijk budget voor scholing en training? En wat zijn de voorwaarden?

Tertiaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden 

Bij tertiaire arbeidsvoorwaarden kan het gaan om allerlei bijkomende voordelen van het werken in jouw bedrijf. Bijvoorbeeld het jaarlijkse kerstpakket, de leuke bedrijfsuitjes, goede koffie, elke dag vers fruit, mogelijkheden voor ontspanning. Maar ook een bosje bloemen als je werknemer ziek is.

Voorbeelden tertiaire arbeidsvoorwaardenTertiaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden

Een lijst met mogelijke tertiaire arbeidsvoorwaarden

  • Prachtige werkomgeving
  • Heerlijke koffie en thee
  • Vers fruit elke dag
  • Een bedrijfskantine
  • Ruimte voor ontspanning
  • Meditatieruimte
  • Geweldige bedrijfsuitjes
  • Vaste borrelavond
  • Een kerstpakket
  • Leuke attenties (bosje bloemen / kaartje)
  • Gebruik van de keuken
  • Tv op het werk

Ontspanning op het werk

Om te voorkomen dat werknemers overspannen raken, is ontspanning cruciaal. In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om personeel betrokken, gemotiveerd en gezond te houden.

Dit is dan ook een goede tertiaire arbeidsvoorwaarde. Er zijn allerlei vormen van ontspanning die je kunt aanbieden. Bijvoorbeeld:

  • Dartbord, tafeltennis, tafelvoetbal
  • TV + gameconsole
  • Sport en fitness
  • Bedrijfsborrel / lunch / diner

Hoe pak je dit slim aan? Bekijk 8 tips voor ontspanning op het werk.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden aanbieden, waarom? 

Waarom zou je tertiaire arbeidsvoorwaarden aanbieden aan je nieuwe werknemers? Nou, het zou weleens het verschil kunnen maken of een werknemer voor jouw bedrijf kiest of ergens anders aan de slag gaat.

  • In tijden van arbeidskrapte en veel concurrentie moet je creatief zijn om nieuwe werknemers aan te trekken. Het kan dus een oplossing zijn voor je personeels­tekort.
  • Daarnaast kan het bijdragen aan personeels­behoud. Want werknemers die zich prettig voelen binnen je bedrijf zullen niet snel vertrekken.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden maken het verschil

Als je bedrijf moet voldoen aan een cao, dan heb je vaak niet veel ruimte om je met primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden te onderscheiden van de concurrentie. Via tertiaire arbeidsvoorwaarden kun je het verschil maken.

Wanneer een sollicitant ziet en hoort wat jouw bedrijf allemaal doet om werknemers gelukkig te maken, dan zal hij eerder voor jou kiezen.

Met tertiaire arbeidsvoorwaarden kun je laten zien dat je voldoet aan goed werkgeverschap en dat je het welzijn van je werknemers belangrijk vindt. Dat is veel waard.

De juiste voorwaarden bieden

Kijk goed welke arbeidsvoorwaarden je kunt bieden en hoe ze jouw bedrijf aantrekkelijk kunnen maken. Voor jonge sollicitanten is een pensioenregeling waarschijnlijk niet zo interessant. Ze willen misschien liever een inspirerende werkomgeving en veel contact met collega's. Zorg dus voor een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden.

Wist je dat werkplezier het belangrijkste medicijn is tegen ziekte­verzuim? Zo voorkom je dus ook dat werknemers uitvallen.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden vastleggen, hoe?

De belangrijkste arbeidsvoorwaarden leg je vast in het arbeidscontract. Dat geldt in ieder geval voor je primaire arbeidsvoorwaarden. Ook je secundaire, tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden kun je opnemen in het contract, vooral als het om persoonlijke voorwaarden gaat voor je werknemer.

De voorwaarden die voor al je personeels­leden gelden kun je ook opnemen in een personeels­handboek of bedrijfsreglement. Verwijs hiernaar vanuit de individuele arbeidscontracten. Dan voorkom je misverstanden en eventuele arbeidsconflicten.

Document met tertiaire arbeidsvoorwaarden

De tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn waarschijnlijk van toepassing op al je werknemers, je kunt ze dus opnemen in standaard document. Daarnaast is het goed om die voorwaarden wel kenbaar te maken aan sollicitanten. Noem ze in je gesprekken en zet ze op een rij in je vacaturetekst.

Laat de faciliteiten in je bedrijf ook zien. Geef sollicitanten een rondleiding of maak een video om alle tertiaire arbeidsvoorwaarden in beeld te brengen.

Meer weten over alle kosten rondom personeel en hoe je er slim op kunt besparen? Lees het gratis whitepaper over personeels­kosten.

Ondernemer wil groeien met personeel

Groeien met personeel

Samen met personeel werk je aan de groei van je bedrijf. Wil je weten wat daarbij in de weg kan staan? Met een adviseur breng je dit in kaart.

Vragen over primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden

  • Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

    Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de afspraken die je met je medewerkers maakt over het loon, werktijden, overwerken, vakantiedagen, vakantiegeld, pensioen en onkostenvergoedingen. Dit noemen we de primaire arbeidsvoorwaarden.

  • Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

    Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de extra afspraken die je met je medewerker maakt over bijvoorbeeld de 13e maand, extra beloningen, personeels­verzekeringen, auto en telefoon van de zaak. Alles wat eenvoudig in een geldwaarde is uit te drukken valt onder de secundaire arbeidsvoorwaarden.

  • Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden?

    Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn bijkomende voordelen van het werken in jouw bedrijf. Vaak gaat het om faciliteiten en voorzieningen die (vooraf) niet in geld zijn uit te drukken. Bijvoorbeeld mogelijkheden voor sport en ontspanning, leuke bedrijfsuitjes, goede koffie, elke dag vers fruit en het jaarlijkse kerstpakket. Maar ook een bosje bloemen als je werknemer ziek is.

  • Wat zijn quartaire arbeidsvoorwaarden?

    Dit zijn de voorwaarden rondom persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld de mogelijkheden om door te groeien binnen je bedrijf. En natuurlijk alle vormen van scholing, opleiding en training die je kunt aanbieden.

Meest gelezen

Overeenkomst van opdracht, tips en een voorbeeld

Als je een zzp’er of freelancer inschakelt, is het van belang om alle werkafspraken goed vast te leggen. Dat doe je in een overeenkomst van opdracht (OVO). Wat is dat precies? En waar moet je op letten bij het maken van zo’n overeenkomst?

Voorbeelden van een arbeidscontract

Arbeidscontracten heb je in verschillende vormen, maar ze bevatten vaak een aantal vaste onderdelen. Bekijk voorbeelden van een arbeidscontract voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd.

Whitepapers en online tests