Goed personeel is heel waardevol, maar als je een klein bedrijf hebt kun je meestal niet het onderste uit de kan geven. Je wilt natuurlijk geen onnodig risico lopen. Zeker met een werknemer die zich nog moet bewijzen. Hoe pak je dat aan? Hoe kom je samen tot een passend loon? 5 aandachtspunten voor je gaat onderhandelen.
1. Ga voor een marktconform loon
Om erachter te komen wat een passend loon is, ga je eerst vergelijken of ‘benchmarken’. Wat is een normaal loon voor deze specifieke functie binnen deze regio en branche? Je kunt daarbij gebruik maken van loononderzoeken, zoals:
- Nationaal Beloningsonderzoek van Human Capital Group
- Beloningsonderzoek van De Breed & Partners
Je kunt ook kijken op vergelijkwebsites, zoals:
- Salariskompas van Intermediair
- Loonwijzer op Loonwijzer.nl
Deze websites zijn vooral op werknemers gericht, maar hiermee krijg je wel een indicatie van salarissen in een groot aantal branches en functies.
2. Bouw een salarishuis
Heb je meerdere werknemers, dan is het slim structuur aan te brengen in je beloning. Dan hoef je niet bij iedere nieuwe werknemer of iedere vraag om salarisverhoging alles opnieuw uit te rekenen.
Loongebouw
Je legt je salarisstructuur vast in een zogeheten salarishuis of loongebouw. Je gaat dan werken met vastgestelde salarisschalen. Bepaal per functie welk loon passend is in combinatie met leeftijd of jaren aan ervaring.
Daarmee krijg jij als ondernemer duidelijkheid, maar ook je werknemers weten waar ze aan toe zijn en wat hun doorgroeimogelijkheden zijn binnen je bedrijf. Meer over het werken met salarisschalen lees je in het artikel Salarisschalen invoeren in 5 stappen.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
3. Pas op met extra kosten personeel
Focus je niet alleen op het salaris van je nieuwe werknemer, maar bereken ook de overige kosten die een werknemer met zich meebrengt. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris ongeveer 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten.
Denk daarbij aan vakantiegeld, loonbelasting en facilitaire kosten. Bekijk een totaaloverzicht van alle directe en indirecte personeelskosten en bereken hoeveel jij precies kwijt bent. Dit kun je doen aan de hand van het gratis whitepaper Wat zijn de kosten van personeel?
4. Maak slim gebruik van arbeidsvoorwaarden
Je kunt besparen op het basisloon door slim gebruik te maken van secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat zijn alle afspraken die je maakt met je nieuwe werknemer naast het loon en de werktijden. Die voorwaarden leg je ook vast in het contract.
Auto of telefoon van de zaak
Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over een auto van de zaak, telefoon van de zaak, opleidingen, cadeaus, abonnementen, verzekeringen, pensioen en een dertiende maand. Bekijk per werknemer waar de voorkeur naar uitgaat en wat je kunt bieden.
Prestatiebeloning
Misschien kun je wel korting geven op je eigen producten of diensten. Denk ook aan het invoeren van prestatiebeloningen, zoals een bonus. Daarmee koppel je slim het bedrijfsresultaat aan het loon van je werknemer en loop je minder financieel risico als het iets minder gaat.
5. Ga op zoek naar de intrinsieke motivatie
Het draait niet alleen om geld. En gelukkig maar. Ga op zoek naar de intrinsieke motivatie van je nieuwe werknemer: wat er echt in hem leeft en waarom hij graag voor je bedrijf wil werken. Zoek daarbij naar de verbindende factor.
Normen en waarden
Mensen binden zich namelijk graag aan een bedrijf dat dezelfde normen en waarden heeft als zij hebben. Dat is nog veel krachtiger dan een goed salaris. Kijk of de nieuwe werknemer aansluit bij de kernwaarden van je bedrijf en bouw daarop verder.
Bied hem bijvoorbeeld verantwoordelijkheid en groeimogelijkheden. Maak dat wel concreet en geef je werknemer dan ook de ruimte die je hem belooft. Dat zal hem motiveren zijn uiterste best te doen.