Loon bepalen werknemer salaris
Loon bepalen werknemer salaris

Loon bepalen voor een nieuwe werknemer

Wat is een passend loon voor een nieuwe werknemer? Waar moet je op letten bij het bepalen en berekenen van salaris? En hoe kun je besparen op loonkosten? 3 tips voor ondernemers met personeel.

Loon bepalen nieuwe werknemer

Als je een nieuwe werknemer gaat aannemen is een passend loon bepalen heel belangrijk. Onderhandelen over het loon is heel spannend voor je werknemer, maar ook voor jou als werkgever. Behalve als je goed bent voorbereid.

5 aandachtspunten bij loon bepalen

Goed personeel is heel waardevol, maar als je een klein bedrijf hebt kun je meestal niet het onderste uit de kan geven. Je wilt natuurlijk geen onnodig risico lopen. Zeker met een werknemer die zich nog moet bewijzen.

Hoe pak je dat aan? Hoe kom je samen tot een passend loon? Bekijk vijf aandachtspunten voor ondernemers met personeel:

1. Ga voor een marktconform loon

Om erachter te komen wat een passend loon is, ga je eerst vergelijken of ‘benchmarken’. Wat is een normaal loon voor deze specifieke functie, binnen deze regio en branche? Je kunt daarbij gebruik maken van loononderzoeken over 2023, zoals:

Er zijn ook beloningsonderzoeken voor verschillende branches, regio's en voor specifieke functiegroepen. Zoals:

Loon en salaris vergelijken

Je kunt lonen ook vergelijken via vergelijkwebsites, zoals:

Deze websites zijn vooral op werknemers gericht, maar hiermee krijg je wel een indicatie van salarissen in een groot aantal branches en functies.

Lees meer over salaris vergelijken in het MKB.

Minimumloon per branche

Houd bij loon bepalen altijd rekening met het minimumloon. Er is een wettelijk minimumloon in Nederland dat ieder halfjaar kan veranderen. Zorg dat het loon nooit onder dat minimum komt. Daarnaast kan er per bedrijfstak een hoger minimumloon gelden. Dit staat in de cao voor jouw branche.

Bedragen minimumloon

Wat is het minimumloon in Nederland? Bekijk de tabel in het artikel met 7 vragen en antwoorden voor werkgevers.

2. Bouw een salarishuis

Heb je meerdere werknemers? Of ben je van plan meer werknemers aan te nemen? Dan is het slim structuur aan te brengen in je beloning. Daarna hoef je niet bij iedere nieuwe werknemer of iedere vraag om salarisverhoging alles opnieuw uit te rekenen.

Loongebouw maken

Je legt je salarisstructuur vast in een zogeheten salarishuis of loongebouw. Je gaat dan werken met vastgestelde salarisschalen. Bepaal per functie welk loon passend is in combinatie met leeftijd of jaren aan ervaring.

Daarmee krijg jij als ondernemer duidelijkheid, maar ook je werknemers weten waar ze aan toe zijn en wat hun doorgroeimogelijkheden zijn binnen je bedrijf. Meer over het werken met salarisschalen lees je in het artikel Salarisschalen invoeren in 5 stappen.

Salarisschalen in cao

In een eventueel verplichte cao voor jouw bedrijf kunnen al salarisschalen bepaald zijn per functie en ervaring. Houd je aan die regels en betaal minimaal het cao-loon.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

3. Houd rekening met extra kosten personeel

Focus je niet alleen op het salaris van je nieuwe werknemer, maar bereken ook de overige kosten die een werknemer met zich meebrengt. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris ongeveer 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten.

Denk daarbij aan vakantiegeld, loonbelasting en facilitaire kosten. Maak een totaaloverzicht van alle directe en indirecte personeels­kosten en bereken hoeveel jij precies kwijt bent. Dit kun je doen aan de hand van het gratis whitepaper Wat zijn de kosten van personeel in 2024?

Boete bij niet betalen minimum loon

Het niet betalen van het minimumloon wordt al snel gezien als onderbetaling of uitbuiting. De Arbeidsinspectie kan een controle uitvoeren en een waarschuwing of boete geven als je onder het minimumloon betaalt.

Bovenop het minimum loon moet je ook vakantiegeld betalen. Als je dit niet doet, kun je ook een boete krijgen van de Arbeidsinspectie.

Onderbetaling wil je natuurlijk voorkomen. Je reputatie als goede werkgever kan daarmee flinke schade oplopen en dat heeft grote gevolgen voor je bedrijf.

Je werknemers kunnen ook gedemotiveerd raken en het kan tot vervelende arbeidsconflicten leiden. Houd je dus aan de betaling van het minimum loon in jouw branche.

4. Maak slim gebruik van arbeidsvoorwaarden

Wil je werknemer een salaris dat flink hoger is dan het minimumloon? Dan kun je gaan onderhandelen. Maak daarbij slim gebruik van andere arbeidsvoorwaarden.

Je kunt namelijk besparen op het loon door aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Dat zijn alle afspraken die je maakt met je nieuwe werknemer naast het loon en de werktijden. Die voorwaarden leg je ook vast in het contract.

Auto of telefoon van de zaak

Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over een bedrijfsauto, telefoon van de zaak, opleidingen, cadeaus, abonnementen, verzekeringen, pensioen en een dertiende maand. Bekijk per werknemer waar de voorkeur naar uitgaat en wat je kunt bieden.

PrestatiebeloningLoon bepalen werknemer beloning

Misschien kun je wel korting geven op je eigen producten of diensten. Denk ook aan het invoeren van prestatiebeloningen, zoals een bonus of winstdeling.

Daarmee koppel je slim het bedrijfsresultaat aan het loon van je werknemer en loop je minder financieel risico als het iets minder gaat.

5. Ga op zoek naar de intrinsieke motivatie

Het draait niet alleen om geld. En gelukkig maar. Ga op zoek naar de intrinsieke motivatie van je nieuwe werknemer: wat er echt in hem leeft en waarom hij graag voor je bedrijf wil werken. Zoek daarbij naar de verbindende factor.

Normen en waarden

Mensen binden zich namelijk graag aan een bedrijf dat dezelfde normen en waarden heeft als zij hebben. Dat is nog veel krachtiger dan een goed salaris. Kijk of de nieuwe werknemer aansluit bij de kernwaarden van je team en bouw daarop verder.

Bied hem bijvoorbeeld verantwoordelijkheid en groeimogelijkheden. Maak dat wel concreet en geef je werknemer dan ook de ruimte die je hem belooft. Dat zal hem motiveren zijn uiterste best te doen.

Loon bepalen in 2024

Houd bij loon bepalen altijd rekening met de nieuwste wetten en richtlijnen. Welke wijzigingen zijn van invloed op het loon in 2024?

4 aanpassingen loon 2024

  1. Het minimumloon in 2024 voor volwassenen is flink gestegen. Ook het minimumjeugdloon en minimumloon voor BBL-leerlingen zijn omhoog gegaan. Cao-lonen stijgen ook mee. Controleer dus de nieuwe loontabellen voor jouw branche.
  2. Sinds 1 januari 2023 mag je werknemers een onbelaste thuiswerkvergoeding geven. Voor 2024 is dat een bedrag van 2,35 euro per dag. Ook als werknemers een deel van de dag thuiswerken mag je ze 2,15 euro belastingvrij geven. Deze thuiswerkvergoeding komt vaak in de plaats van een reiskostenvergoeding.
  3. De maandelijkse loonheffing die je betaalt voor je personeel bestaat uit verschillende premies. De Aof-premie is daar één van. Het lage tarief van de Aof-premie is in 2024 iets omhoog gegaanKleine werkgever betalen 6,18 procent en middelgrote of grote werkgever 7,49 procent.

Heb jij al een volledig beeld van de loonkosten in 2024? Bekijk een overzicht én nuttige bespaartips in het gratis whitepaper 'Wat zijn de kosten van personeel?'

Meer loon betalen in 2024?

Door de flinke inflatie in 2024 en het aanhoudende personeels­tekort zullen werknemers waarschijnlijk eerder een loonsverhoging verwachten. Natuurlijk heb je dit zelf in de hand als werkgever, maar de druk neemt wel toe. Je wilt goede werknemers natuurlijk niet kwijtraken.

Als jij ook te maken hebt met een personeels­tekort zul je creatieve manieren moeten vinden om goede werknemers aan je bedrijf te binden. Daardoor kunnen de kosten voor werving en selectie toenemen.

Daarnaast kun je ook geld en tijd investeren om het werkplezier te vergroten en je bedrijf aantrekkelijker te maken. Die investeringen kunnen je later veel opleveren. Want gemotiveerd personeel is goud waard.

Maak een goede afweging. Lees het artikel over salarisverhoging geven.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Vragen over loon bepalen werknemer

  • Wat kost personeel in 2024?

    Goed personeel is heel kostbaar voor jou als ondernemer. Het is misschien wel de belangrijkste investering die je zult doen. Met een goed team van gemotiveerde werknemers kun je je bedrijf laten groeien. In dit gratis whitepaper krijg je een overzicht van de kosten van personeel.

  • Welke loonkosten zijn er?

    Personeels­kosten kun je verdelen in vier categorieën: Je hebt (1) directe loonkosten, zoals het salaris en vakantiegeld, (2) indirecte loonkosten, zoals onkostenvergoedingen en pensioen, (3) verplichte premies en bijdragen, ook wel loonheffingen genoemd en (4) overige personeels­kosten, zoals kosten voor de werkplek en werkkleding.

  • Hoeveel loon betalen in mijn branche?

    De loonkosten in je branche vallen meestal hoger uit als er een cao van toepassing is. In de cao staat vaak een hoger minimumloon dan het wettelijk minimumloon. In een cao kunnen ook bepalingen staan over indirecte loonkosten (secundaire arbeidsvoorwaarden) en overige personeels­kosten. Bekijk een overzicht van cao's.

  • Wanneer is het minimum loon geldig?

    Het minimum loon geldt voor alle werknemers vanaf 21 jaar tot aan de AOW-leeftijd. Voor werknemers van 15 jaar, 16 jaar, 17 jaar, 18 jaar, 19 jaar en 20 jaar geldt een minimum jeugdloon. Dit loon is gebaseerd op een percentage van het minimum loon voor volwassenen. De jeugdlonen stijgen elk halfjaar mee met het standaard minimum loon.

  • Hoe kun je besparen op loonkosten?

    Er zijn slimme manieren om te besparen op loonkosten. Maak bijvoorbeeld gebruik van subsidies, geef een prestatieloon en beperk onnodige personeels­kosten met de juiste verzekeringen. Lees meer over slim besparen in een gratis whitepaper over personeels­kosten.

Meest gelezen

Overeenkomst van opdracht, tips en een voorbeeld

Als je een zzp’er of freelancer inschakelt, is het van belang om alle werkafspraken goed vast te leggen. Dat doe je in een overeenkomst van opdracht (OVO). Wat is dat precies? En waar moet je op letten bij het maken van zo’n overeenkomst?

Voorbeelden van een arbeidscontract

Arbeidscontracten heb je in verschillende vormen, maar ze bevatten vaak een aantal vaste onderdelen. Bekijk voorbeelden van een arbeidscontract voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd.

Whitepapers en online tests