Over onderbetaling en uitbuiting in de horeca:
Onderbetaling personeel in de horeca
Omdat er vaak wordt gewerkt met studenten, migranten en tijdelijke krachten kan het onbedoeld snel misgaan. Zeker in combinatie met de piektijden en het tekort aan personeel in de horeca is een foutje zo gemaakt. Zo'n fout kan jou een hoge boete opleveren na een controle van de Arbeidsinspectie.
Minder dan wettelijk minimumloon betalen
In de horeca komt het soms voor dat werknemers minder krijgen dan het wettelijk minimumloon. De Arbeidsinspectie houdt regelmatig controles bij horecabedrijven om te kijken of het personeel wel voldoende loon krijgt. Een controle kan bij toeval plaatsvinden of na een klacht of een tip.
Boetes voor bedrijven bij onderbetaling
Als er sprake is van onderbetaling kan er een sanctie volgen voor de werkgever. Dat kan een waarschuwing zijn, een boete of zelfs stillegging van het bedrijf.
Dat laatste gebeurt alleen bij ernstige overtredingen die eerst opgelost moeten worden. Bij onderbetaling is de kans groot dat er een geldboete volgt. De hoogte van de boete hangt af van de mate waarin het loon afwijkt van het wettelijk minimumloon.
In de horeca heb je niet alleen te maken met het wettelijk minimumloon (WML), maar ook met de minimumlonen volgens de horeca-cao.
Kijk regelmatig wat de actuele minimumlonen zijn per leeftijd en functie. Deze bedragen kunnen ieder half jaar aangepast worden (op 1 januari en 1 juli), dus houd dit goed in de gaten.
Minimumloon voor jongeren in de horeca
Voor werknemers onder de 21 jaar betaal je vaak een minimum jeugdloon. Volgens de horeca cao is het maandloon, weekloon, dagloon en uurloon voor jongeren iets hoger dan wettelijk voorgeschreven. Vakkrachten van 20 jaar verdienen zelfs het volledige minimumloon voor volwassenen. Daarnaast heb je nog specifieke minimumlonen voor invalkrachten en seizoenkrachten per leeftijd.
Bekijk het huidige minimumloon voor jongeren in de horeca.
Er zijn plannen om het minimum jeugdloon extra te verhogen in 2027. Ook in de horeca zal dit waarschijnlijk tot een verhoging leiden.
Lees het gratis whitepaper met daarin de personeelskosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.Wat kost horecapersoneel?
Uitbuiting in de horeca
Onderbetaling kan ook een aanwijzing zijn voor uitbuiting. Arbeidsuitbuiting komt regelmatig voor in de horeca. Als mensen worden gedwongen om werk te doen onder zeer slechte omstandigheden en voorwaarden is er sprake van arbeidsuitbuiting.
Ook hier controleert de Arbeidsinspectie streng op. Voorkom dus een hoge boete door goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden te bieden. Ook moet je oppassen met werknemers die te jong zijn voor het type werk dat zij doen.
Uitbuiting jonge werknemers in de horeca
In de horeca is er vaak sprake van een overtreding van werk- en rusttijden. Met name bij jongeren onder de 18 jaar, die recht hebben op meer pauzes, is dit een risico.
Voor het inzetten van jongeren tot 18 jaar gelden speciale regels. Ook als het om tijdelijk vakantiewerk gaat. Jongeren mogen niet ieder type werk doen. Werknemers onder de 16 jaar mogen bijvoorbeeld alleen licht, ondersteunend werk verrichten. Ook gelden er aangepaste werktijden voor jongeren en hebben zij recht op meer pauzes.
Ook tijdens vakanties moet je aan de regels voldoen. Lees meer over de regels voor vakantiewerk.
Illegale arbeid in de horeca
In de horeca is er soms sprake van illegale arbeid of illegale tewerkstelling. Dat is het geval als je buitenlandse werknemers in dienst hebt zonder geldig verblijfsdocument en werkvergunning.
Als je een buitenlandse werknemer laat werken zonder vereiste werkvergunning (TWV) of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA), kun je een boete krijgen van de Arbeidsinspectie.
Goed werkgeverschap in de horeca
Ben jij een goede werkgever? Het aanbieden van de juiste arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden is heel belangrijk. Daarmee kun je aantrekkelijk worden en blijven voor goed horecapersoneel.
Zeker nu er een tekort is aan vakkrachten in de horeca, is het van groot belang om goed voor je personeel te zorgen en de juiste arbeidsvoorwaarden te bieden.
Voldoe jij aan de regels? De Arbeidsinspectie heeft twee online tools gemaakt waarmee je zelf kunt checken of je aan de wetten en regels voldoet. Doe bijvoorbeeld de Zelfinspectie 'Eerlijk werken' of de Zelfinspectie 'Arbo op orde'.
Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. Ga voor zekerheid in de horeca
Bron: Arbeidsinspectie, Rijksoverheid
Vragen over arbeidsvoorwaarden horeca
Hoe bepaal je het loon in de horeca?
Hoe hoog het loon moet zijn is afhankelijk van het minimumloon in de horeca cao en de individuele afspraken die je met je medewerker maakt. In de cao horeca staat een minimumloon per uur, week en maand per leeftijd en functie.
Waarom kan het minimumloon in de horeca regelmatig veranderen?
De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon. Kijk dus elk halfjaar naar de nieuwe loontabellen bij de horeca cao.
Wat als je onder het minimumloon betaalt?
Als je minder dan het minimumloon betaalt, is dat onderbetaling. Je kunt dan een flinke boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Het levert je ook ontevreden personeel op en een slechte reputatie als werkgever. Dat kan je nekken in tijden van arbeidskrapte.
Hoeveel loon betaal je op zondag en op feestdagen in de horeca?
Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen. Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de horeca-cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend.