Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Onderbetaling in horeca
Onderbetaling in horeca

Onderbetaling in de horeca

769 Als horecaondernemer met personeel heb je te maken met diverse wetten en regels. De Arbeidsinspectie controleert of ondernemers zich houden aan bijvoorbeeld de Wet op minimumloon. Zo bleek onlangs tijdens een controle dat vooral bij restaurants en eetcafés schoonmakers worden onderbetaald.

Controle Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) controleerde begin mei 2016 op schoonmaakwerkzaamheden bij 44 horecaondernemingen in Amsterdam, Breda, Eindhoven en Groningen.

De actie leverde zes overtredingen op en daarnaast doet de instantie nog nader onderzoek bij 22 bedrijven. De Inspectie SZW kreeg twintig signalen van onderbetaling.

Wat is minimumloon?

Alle werknemers vanaf 23 jaar hebben wettelijk recht op het minimumloon. Dit is de hoogte van het salaris wat ze minimaal moeten ontvangen. Voor jongere werknemers (15 tot 22 jaar) geldt het minimumjeugdloon. Het minimumloon beschermt werknemers tegen onderbetaling.

Wat zijn de gevolgen van onderbetaling?

Bij een overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) kan de Arbeidsinspectie boetes en sancties opleggen.

Ga je binnen vijf jaar twee of drie keer in de fout? Dan moet je ook twee- of driemaal zoveel boete betalen. Het kan zijn dat je maximaal drie maanden moet stoppen met (een deel van) je werkzaamheden.

Bovendien kan jouw werknemer ook naar de kantonrechter stappen. Hij heeft maar liefst vijf jaar de tijd om achterstallig loon op te eisen.

Bekijk de video hieronder over personeels­kosten in de horeca. 4 ondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen:

Breekt het hoogseizoen aan? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar extra horecamedewerkers. Hoe pak jij dat aan? Tien inspirerende tips voor veelbelovend horeca­personeel.

Wat kost horecapersoneel precies?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

163715 Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

113711 In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen?

Whitepapers en online tests