Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Horecapersoneel zoeken werven personeel horeca
Horecapersoneel zoeken werven personeel horeca

Personeel werven in de horeca, 10 tips

Goede medewerkers vinden in de horeca, hoe pak je dat aan? Deze tips laten zien hoe je gratis of tegen zeer lage kosten je vacatures onder de aandacht kunt brengen bij veelbelovend horeca­personeel.

Tips voor personeel werven in de horeca

In de horeca maken de medewerkers het verschil. Hoe zorg je als horecaondernemer voor voldoende goed personeel?

Actief horeca­personeel zoeken

Je kunt natuurlijk een personeels­advertentie plaatsen, online of in een vakblad. Maar je hebt veel meer doeltreffende mogelijkheden voor personeel werven in de horeca. Tien tips om horeca­personeel voordelig en effectief te werven:

1. Gebruik je pand

Enig idee hoeveel mensen langs je pand lopen? Een perfecte locatie om te adverteren. Plaats je vacature prominent op raamposters, krijtborden of stoepborden.

Geïnteresseerden krijgen direct een goede indruk van waar en bij wie de vacature is. Je maakt met deze manier van adverteren bovendien gebruik van de uitstraling van je bedrijf.

Hang een affiche op in je horecapand

Ook binnen zijn er talloze mogelijkheden om te laten weten dat je op zoek bent naar personeel. Bijvoorbeeld door een affiche op te hangen in de toiletten of achter de bar. Denk ook eens aan het op ludieke wijze bedrukken van materialen, zoals placemats, doggy bags of giveaways.

2. Zoek in je eigen netwerk

Als ondernemer heb je privé maar ook zakelijk vaak een rijker netwerk dan je denkt. Mensen die jou en je bedrijf kennen, kunnen vaak heel goed inschatten of een persoon met jou matcht. Ook zijn zij vaak net iets overtuigender en kunnen zij talenten makkelijker voor je vacatures interesseren dan anderen.

Personeel werven in de horeca, 4 voorbeelden

In de video hieronder zie je hoe 4 horecaondernemers uit Amsterdam personeel werven:

3. Betrek je horeca­personeel bij de werving

In de wereld van werving en selectie noemen ze dit referral recruitment. Wist je dat mensen die via-via bij je komen werken vaak beter presteren en langer blijven?

Bovendien voelen medewerkers die een nieuwe medewerker hebben aangebracht zich extra betrokken en gemotiveerd. Logisch, niemand weet immers beter wat de baan inhoudt dan je eigen personeel.

Versterk het teamgevoel

Samenwerken met vrienden of bekenden werkt stimulerend. Het verstevigt de band en vergroot het werkplezier.

4. Vraag het je vaste klanten

Voor trouwe klanten geldt hetzelfde: zij kennen je bedrijf en hebben een duidelijk beeld van welke personen zij graag in jouw zaak zouden ontmoeten.

Bovendien kunnen klanten goed inschatten of een kandidaat bij de zaak past en geschikt is voor de baan. Jij blij, klant blij, kandidaat blij. Een perfect voorbeeld van een win-winsituatie voor alle partijen.

5. Zet de vacature op je eigen website

Deze tip ligt voor de hand: plaats je vacature op je eigen website. Zorg ervoor dat de vacature al op de homepage zichtbaar is. Maak de vacaturetekst wervend.

Vertel wat de baan inhoudt, wat de nieuwe medewerker gaat doen, wat je van hem verwacht en vertel iets over de sfeer en de collega’s. Beter nog, laat met foto’s en filmpjes zien hoe leuk het is om bij jou te werken.

De sfeer proeven

Lees meer over personeel werven met video.

Wat kost horecapersoneel?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

6. Onderhoud contact met scholen en vakopleidingen

Of het nu gaat om bijbaantjes, stages, werkervaringsplekken of startersfuncties, het is altijd goed om als ondernemer een goede relatie op te bouwen met relevante scholen en opleidingsinstituten. Allereerst is het een goede plek om je vacatures bekend te maken en potentiële kandidaten te leren kennen.

Denk aan de toekomst

Maar denk ook eens aan mogelijkheden om bijvoorbeeld een gastcollege, een workshop of een evenement te verzorgen. Een mooie manier om je bedrijf ook voor de langere termijn te positioneren bij jong talent. Dan wordt personeel werven in de toekomst een stuk makkelijker.

7. Zet social media in

Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Whatsapp, Instagram, YouTube. Als moderne ondernemer kan je niet om social media heen. Gebruik ook deze kanalen om te laten weten dat je op zoek bent naar nieuwe collega’s.

Laat zien hoe leuk het is om bij je te werken en wat een fijne horecamedewerkers je hebt. Reken maar dat je bericht veel gedeeld wordt door je horeca­personeel, je klanten en hun vrienden.

Twee vliegen in één klap, want het is bovendien een mooie manier om je bedrijf commercieel onder de aandacht te brengen.

8. Maak gebruik van online vacaturebanken Personeel werven in de horeca horecapersoneel zoeken

De wereld speelt zich grotendeels online af. Wie een baan zoekt, pakt vaak als eerste zijn laptop of smartphone. Zorg dat je vacature ook online gevonden wordt.

Horeca vacature plaatsen

Er zijn heel veel online vacaturebanken en jobboards actief. De grootste is Indeed, waar je gratis je vacature kunt aanmelden.

Ook zijn er veel vakgerichte jobboards actief voor werving in de horeca, zoals Werkenindehoreca.nl, Doenhoreca.nl, Hotelprofessionals.nl en Carriere.nu. Denk goed na hoe je kunt opvallen in het grote aanbod van vacatures.

9. Gebruik je bedrijfswagens 

Je ziet het vaak in de technische branche, een bedrijfsauto met daarop de tekst: wij zoeken collega’s. Ben je regelmatig op zoek naar nieuw personeel?

Dan is het ook voor jou wellicht een goed idee om je auto’s in te zetten bij de werving. Gebruik een foto en laat letterlijk een gezicht zien bij je bedrijf. Niet alleen straal je daardoor uit dat bij jou de mens centraal staat, maar ook laat je zien dat je horecabedrijf groeit.

Lees meer over je bedrijfsauto verzekeren.

10. Zoek online of besteed uit

Een zelfstandig werkende topkok? Een gastvrij schaap met vijf poten? Ben je op zoek naar een speld in de hooiberg, dan zijn bovenstaande tips wellicht niet toereikend. Actief op zoek gaan is dan essentieel.

Dit kun je zelf doen met behulp van je netwerk. Ook kun je het internet afstruinen met behulp van specialistische Google-zoektechnieken of LinkedIn.

Werving horeca­personeel uitbesteden

Gaat dat je te ver, dan kun je ook de expertise inroepen van arbeidsbemiddelaars, zoals een uitzendbureau, werving- en selectiebureau of detacheringsbureau. Zij kunnen je gericht helpen bij personeel werven in de horeca.

Een kok uit Spanje? Steeds meer horecabedrijven halen hun personeel uit het buitenland.

Vragen over personeel werven in de horeca

 • Hoe kun je personeel werven in de horeca?

  Omdat het niet eenvoudig is om geschikt horeca­personeel te vinden, is het heel belangrijk gericht te werven. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Bouw een netwerk op, wees enthousiast over je zaak en laat op alle mogelijke plekken zien dat je mensen zoekt. Dat vergroot de kans op personeel.

 • Wanneer is er sprake van een personeels­tekort?

  Als een bedrijf niet genoeg werknemers heeft is er sprake van een personeels­tekort. Als er meerdere bedrijven in een branche of regio moeite hebben met het vinden van personeel is er sprake van een breder personeels­tekort. In veel regio's in Nederland is er een structureel tekort aan personeel in de horeca. Met name koks en bedienend personeel zijn schaars.

 • Hoe kom je tot een passend loon voor horeca­personeel?

  Houd altijd rekening met het minimumloon in jouw branche. Op basis van de horeca-cao is er ieder halfjaar een wijziging in het loon. Maak samen met je werknemer afspraken voor een goed loon. Maar wat is redelijk in de huidige markt? Lees het artikel Loon bepalen voor een nieuwe werknemer.

 • Wat is het uurloon in de horeca?

  In de horeca wordt vaak gewerkt met uurlonen. Hoe bereken je het uurloon voor een nieuwe werknemer? Lees het artikel over uurloon in de horeca.

 • Hoe kun je vakantiewerkers inschakelen?

  In de zomermaanden kun je bijvoorbeeld vakantiewerkers inzetten. Let wel op dat je hen ook minimaal het loon geeft dat bij hun leeftijd hoort. Houd je aan de cao-regels voor invalkrachten en seizoenkrachten.

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Whitepapers en online tests