Over uurloon horeca:
Als horecaondernemer krijg je misschien weleens vragen over het uurloon. Hoe hoog het uurloon is, hangt af van drie factoren:
- Het wettelijk minimumloon
- Het minimumloon in de horeca-cao
- De individuele afspraken die je met je horecamedewerker maakt.
Een wettelijk minimumuurloon kent de wet niet. Het uurloon moet je zelf berekenen. Bij de berekening van het uurloon moet je altijd rekening houden met het wettelijk minimumloon. Dat is de basis.
Loontabel uurloon horeca
De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon.
Voorkom onderbetaling
Uitbuiting en onderbetaling komen relatief vaak voor in de horeca. Ook al doe je het niet expres, als je jouw horecapersoneel te weinig betaalt, kun je een fikse boete krijgen. Zorg dus dat je altijd voldoet aan de wet.
Daarmee voorkom je onderbetaling, een flinke boete en ontevreden horecapersoneel. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen.
Uurloon horeca 2023
De lonen in de horeca stijgen altijd mee met het wettelijk minimumloon. Voor de horeca is er voor 2023 weer een minimum uurloon bepaald. Wat zijn de bedragen per leeftijd?
Minimum uurloon horeca 2023
Het minimum uurloon (basisloon) per 1 januari 2023 voor de horeca per leeftijd:
21 jaar | € 10,67 |
20 jaar | € 9,60 |
19 jaar | € 8,53 |
18 jaar | € 7,47 |
17 jaar | € 6,40 |
16 jaar | € 5,33 |
15 jaar | € 4,27 |
Op 1 januari 2023 is er een loonsverhoging voor vakkrachten. Download een pdf van KHN met alle loontabellen horeca 2023.
Lees het gratis whitepaper met daarin de personeelskosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.Wat kost horecapersoneel?
Tot nu toe is er alleen een wettelijk minimumloon per maand. In 2024 komt er ook een wettelijk minimumuurloon. De bedragen in de nieuwe horeca cao zullen daarop worden gebaseerd.
Uurloon cao horeca
In de horeca cao vind je extra richtlijnen voor het maandloon en het uurloon per functiegroep. Als jouw bedrijf onder de horeca cao valt, ben je verplicht deze minimumlonen te betalen.
In de horeca wordt onderscheid gemaakt tussen vakkrachten, invalkrachten en seizoenskrachten. De hoogte van het loon is afhankelijk van de categorie waar een horecamedewerker in valt.
"Ondernemers zijn vaak niet op de hoogte van hun eigen cao. Zorg dat je de cao goed kent, dan weet je precies wat je verplichtingen zijn richting je personeel." Zo zegt Richard Klinkers, MKB-adviseur.
Uurloon op feestdagen en zondagen
Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen.
Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de nieuwe cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend.
Voor de uren die medewerkers maken op een feestdag, hebben ze gewoon recht op loon. De vervangende vrije tijd, die dan natuurlijk ook doorbetaald moet worden, is de compensatie voor het feit dat ze op de feestdag moesten werken.
Vakantiewerk en uurloon
Het minimumloon geldt ook voor flexwerkers en vakantiewerkers. Heb je in een bepaald seizoen extra medewerkers nodig in de keuken of de bediening? Houd je dan aan de regels en zorg dat in het contract duidelijk staat in welke periode (seizoen) je horecamedewerker werkt.
Vakantietoeslag betalen
Vakantietoeslag betalen is verplicht. Door horecawerknemers vaak vakantiegeld genoemd. Het gaat om een bedrag van minimaal 8% van het bruto jaarsalaris.
Dit bedrag betaal je jaarlijks voor 1 juni uit aan je werknemer. In je cao staat welke (afwijkende) afspraken je mag maken met personeel.

Uurloon horeca berekenen, 5 tips
- Hoe bereken je het salaris? Gebruik een stappenplan voor salarisberekening.
- Vraagt je horecamedewerker naar een bruto-netto berekening van het uurloon? Lees meer over bruto en netto loon.
- Een goede beloning hoort bij je taak als goede werkgever. Hiermee kun je het verschil maken en personeel langer behouden.
- Bekijk de video's waarin 4 horecaondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen op personeelskosten in de horeca.
- Download het gratis de whitepaper 'Wat zijn de kosten van horecapersoneel?'
Vragen over uurloon horeca
- Hoe bepaal je het uurloon horeca?Hoe hoog het uurloon moet zijn is afhankelijk van het minimumloon in de horeca cao en de individuele afspraken die je met je medewerker maakt. Het wettelijk minimumloon per maand, week of dag kun je zelf omrekenen naar een uurloon.
- Waarom kan het uurloon elk halfjaar veranderen?De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon.
- Wat als je onder het minimumloon betaalt?Als je minder dan het minimumloon betaalt, is dat onderbetaling. Je kunt dan een flinke boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Het levert je ook ontevreden personeel op en een slechte reputatie als werkgever. Dat kan je nekken in tijden van arbeidskrapte.
- Hoe zit het met loon op zondagen en feestdagen?Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen. Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de horeca-cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend
Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. Ga voor zekerheid in de horeca