Ben jij klaar voor horeca­personeel?

Personeel checklist wat te doen

Test jezelf en je weet het binnen enkele minuten.

Uurloon horeca
Uurloon horeca

Uurloon in de horeca, hoe zit het precies?

In de horeca wordt vaak gewerkt met een uurloon. Hoe bereken je het uurloon? Wat is het minimumuurloon in de horeca? En betaal je een hoger uurloon op feestdagen en zondagen? Zo zit het.

Als horecaondernemer krijg je misschien weleens vragen over het uurloon. Hoe hoog het uurloon is, hangt af van drie factoren:

 1. Het wettelijk minimumloon
 2. Het minimumloon in de horeca-cao
 3. De individuele afspraken die je met je horecamedewerker maakt.

Een wettelijk minimumuurloon kent de wet niet. Het uurloon moet je zelf berekenen. Bij de berekening van het uurloon moet je altijd rekening houden met het wettelijk minimumloon. Dat is de basis.

Uurloon horeca

De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon.

Voorkom onderbetaling

Uitbuiting en onderbetaling komen relatief vaak voor in de horeca. Ook al doe je het niet expres, als je jouw horeca­personeel te weinig betaalt, kun je een fikse boete krijgen. Zorg dus dat je altijd voldoet aan de wet.

Daarmee voorkom je onderbetaling, een flinke boete en ontevreden horeca­personeel. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen.

Uurloon horeca 2024

De lonen in de horeca stijgen altijd mee met het wettelijk minimumloon. Voor de horeca is er voor 2024 weer een minimum uurloon bepaald. Wat zijn de bedragen per leeftijd?

Minimum uurloon horeca 2024

Dit is het minimum uurloon (basisloon) sinds 1 januari 2024 voor de horeca per leeftijd:

21 jaar € 13,27
20 jaar € 11,94
19 jaar € 10,62
18 jaar € 9,29

Loontabel uurloon horeca

Minimum loon per uur horeca 2024

Voor BBL-leerlingen en niet-vakkrachten gelden de volgende bedragen:

Loon horeca 2024 niet-vakkrachten en BBL

Elk halfjaar worden de lonen aangepast, op 1 januari en op 1 juli. Bekijk meer loontabellen horeca op de website van KHN.

Wat kost horecapersoneel?

Wat kost horeca­personeel?

Lees het gratis whitepaper met daarin de personeels­kosten op een rij voor horeca en tips om slim te besparen.

Uurloon horeca 2024

In 2024 is er voor het eerst een wettelijk minimumuurloon. De bedragen in de nieuwe horeca cao zullen daarop worden gebaseerd. Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75%. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder is € 13,27 per uur.

Wettelijk minimum uurloon 2024

Bekijk het minimum uurloon per leeftijd vanaf 1 januari 2024:

Leeftijd: Minimum uurloon:
21 jaar en ouder € 13,27
20 jaar € 10,62
19 jaar € 7,96
18 jaar € 6,64
17 jaar € 5,24
16 jaar € 4,58
15 jaar € 3,98

Lees meer over het wettelijk minimumloon 2024.

Uurloon cao horeca

In de horeca cao vind je extra richtlijnen voor het maandloon en het uurloon per functiegroep. Als jouw bedrijf onder de horeca cao valt, ben je verplicht deze minimumlonen te betalen.

Loonsverhoging horeca cao 2024

Het loongebouw in de horeca-cao 2024 is aangepast. Hierdoor worden de lonen verhoogd. De loonsverhoging is per functiegroep verschillend. Werknemers krijgen 8 tot 12 procent meer loon.

In de horeca wordt onderscheid gemaakt tussen vakkrachten, invalkrachten en seizoenskrachten. De hoogte van het loon is afhankelijk van de categorie waar een horecamedewerker in valt.

"Ondernemers zijn vaak niet op de hoogte van hun eigen cao. Zorg dat je de cao goed kent, dan weet je precies wat je verplichtingen zijn richting je personeel." Zo zegt Richard Klinkers, MKB-adviseur.

Uurloon horeca 2023 2024

Wettelijk uurloon horeca 2024

Vanaf 2024 is er voor het eerst een wettelijk minimumuurloon. Vanaf dan is het minimumloon voor alle sectoren en bedrijven in Nederland hetzelfde, ongeacht de lengte van de werkweek.

De invoering van het minimumuurloon op 1 januari 2024 betekent dat er geen vast minimumloon per dag, week en maand meer voorgeschreven wordt door de wet. Dit kan per cao of per bedrijf nog wel worden gedaan, maar mag omgerekend nooit onder het wettelijk minimumuurloon komen.

Gevolgen voor uurloon horeca

Door de invoering van het wettelijk minimumuurloon in 2024 gaat er veel veranderen. De belangrijkste gevolgen op een rij:

 • Loon omhoog voor fulltimer 36+ uur
  Voor werknemers die het minimumloon verdienen en een voltijds dienstverband van méér dan 36 uur per week hebben, leidt de invoering van het wettelijk minimumuurloon tot een automatische loonsverhoging. Dat komt doordat de hoogte van het wettelijk minimumuurloon wordt afgeleid van het huidige minimummaandloon bij een voltijds dienstverband van 36 uur.
 • Wijzigingen in cao horeca
  De salarisschalen in de horeca cao moeten opnieuw worden berekend op basis van het minimumuurloon, omdat er na de invoering van het minimumuurloon geen vaste maand, week en dagbedragen meer bestaan.
 • Contracten en administratie aanpassen
  Ook de afspraken in arbeidscontracten moeten soms aangepast worden. Je mag nog altijd een vaste beloning per maand afspreken, als er ook sprake is van een vast overeengekomen arbeidsduur per week. Maar die vaste beloning mag omgerekend niet onder het wettelijk minimumuurloon komen. Pas ook je loonadministratie aan naar de berekening volgens het nieuwe wettelijke minimumuurloon.
 • Bedragen minimum uurloon 2024
  In oktober 2023 wordt bekendgemaakt wat het wettelijk minimumuurloon is met ingang van 1 januari 2024. Op basis daarvan zullen er ook nieuwe loontabellen komen voor de horeca.

Uurloon horeca op feestdagen en zondagen

Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen.

Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de nieuwe cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend.

Voor de uren die medewerkers maken op een feestdag, hebben ze gewoon recht op loon. De vervangende vrije tijd, die dan natuurlijk ook doorbetaald moet worden, is de compensatie voor het feit dat ze op de feestdag moesten werken.

Vakantiewerk en uurloon

Het minimumloon geldt ook voor flexwerkers en vakantiewerkers. Heb je in een bepaald seizoen extra medewerkers nodig in de keuken of de bediening? Houd je dan aan de regels en zorg dat in het contract duidelijk staat in welke periode (seizoen) je horecamedewerker werkt. 

Vakantietoeslag betalen

Vakantietoeslag betalen is verplicht. Door horecawerknemers vaak vakantiegeld genoemd. Het gaat om een bedrag van minimaal 8% van het bruto jaarsalaris.

Dit bedrag betaal je jaarlijks voor 1 juni uit aan je werknemer. In je cao staat welke (afwijkende) afspraken je mag maken met personeel.

horecamedewerker uurloon betalen

Uurloon horeca berekenen, 5 tips

 1. Hoe bereken je het salaris? Gebruik een stappenplan voor salarisberekening.
 2. Vraagt je horecamedewerker naar een bruto-netto berekening van het uurloon? Lees meer over bruto en netto loon.
 3. Een goede beloning hoort bij je taak als goede werkgever. Hiermee kun je het verschil maken en personeel langer behouden.
 4. Bekijk de video's waarin 4 horecaondernemers uit Amsterdam vertellen over slim besparen op personeels­kosten in de horeca.
 5. Download het gratis de whitepaper 'Wat zijn de kosten van horeca­personeel?'

Vragen over uurloon horeca

 • Hoe bepaal je het uurloon horeca?

  Hoe hoog het uurloon moet zijn is afhankelijk van het minimumloon in de horeca cao en de individuele afspraken die je met je medewerker maakt. Het wettelijk minimumloon per maand, week of dag kun je zelf omrekenen naar een uurloon.

 • Waarom kan het uurloon elk halfjaar veranderen?

  De overheid past twee keer per jaar het wettelijk minimumloon aan. Iedere werkgever, dus ook in de horeca, moet voor 1 januari en voor 1 juli bekijken of medewerkers recht hebben op verhoging van het uurloon. 

 • Wat als je onder het minimumloon betaalt?

  Als je minder dan het minimumloon betaalt, is dat onderbetaling. Je kunt dan een flinke boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Het levert je ook ontevreden personeel op en een slechte reputatie als werkgever. Dat kan je nekken in tijden van arbeidskrapte.

 • Hoe zit het met loon op zondagen en feestdagen?

  Voor werken op zondag zijn geen wettelijke regels rondom het uurloon. Je hoeft dus geen compensatie-uren of extra uurloon te betalen. Voor werken op erkende feestdagen heeft de KHN in de horeca-cao vastgelegd dat horecamedewerkers voor ieder gewerkt uur of gedeelte van een uur recht hebben op vervangende vrije tijd. Dit moet binnen 26 weken na de feestdag worden toegekend

Zekerheid horecapersoneel

Ga voor zekerheid in de horeca

Wat doe je als er brand uitbreekt in de keuken of je kok een bedrijfsongeval krijgt? Zorg dat jouw horecazaak blijft bestaan als het even tegenzit. 

Meest gelezen

Minimumloon in de horeca, zo werkt het

Wat is het minimumloon in de horeca? En wat betaal je als een horecawerknemer nog maar 16, 17, 18, 19 of 20 jaar is? Alles over het minimumloon en minimumjeugdloon in de horeca.

Nulurencontract in de horeca, dit zijn de regels

Het werk in de horeca is niet altijd voorspelbaar en kent pieken en dalen. Met een nulurencontract kun je op een flexibele manier hierop inspelen. Wel moet je als horecaondernemer rekening houden met de wet en de horeca-cao. Wat zijn de regels voor het nulurencontract horeca?

Cao horeca, 4 aandachtspunten voor ondernemers

In de horeca is er een verplichte cao. Weet jij al hoe je de cao moet gebruiken en waar je op moet letten in de praktijk? Download hier de cao horeca en bekijk 4 aandachtspunten voor werkgevers.

Whitepapers en online tests