vakantietoeslag uitbetalen
vakantietoeslag uitbetalen

Hoeveel vakantietoeslag uitbetalen en wanneer?

Vakantietoeslag, als werkgever ben je verplicht dit jaarlijks uit te betalen aan je personeel. Maar hoeveel en wanneer? Lees het antwoord op 9 belangrijke vragen rond vakantietoeslag.

1. Welke regels gelden er voor vakantietoeslag?

 • De regels voor de vakantietoeslag staan in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.
 • Daarnaast moet je rekening houden met een eventuele verplichte cao. In die cao kunnen afwijkende regels staan, bijvoorbeeld over de hoogte van de toeslag en het tijdstip van uitbetalen.

Overzicht cao's

Welke cao is van toepassing op jouw bedrijf? Bekijk een overzicht van cao's per branche.

2. Wat is het verschil tussen vakantiebijslag, vakantiegeld en vakantietoeslag?

In de wet wordt gesproken over vakantiebijslag. Dit is hetzelfde als vakantietoeslag.

De veelgebruikte term vakantiegeld gaat eigenlijk over iets anders. Vakantiegeld is namelijk het normale loon dat een werknemer ontvangt tijdens zijn vakantie. Toch wordt er steeds vaker over vakantiegeld gesproken als er vakantiebijslag wordt bedoeld.

Vakantiebijslag op loonstrook

Voorkom verwarring. Vermeld op de loonstrook duidelijk dat het gaat om 'vakantiebijslag' of 'vakantietoeslag'.

3. Hoeveel vakantiebijslag moet ik uitbetalen?

De vakantiebijslag bedraagt minimaal 8 procent van het brutojaarsalaris, tenzij anders bepaald in een cao. Sinds 1 januari 2018 bereken je ook vakantiebijslag over loon door overwerk.

Geen bijslag over secundaire voorwaarden

Je betaalt geen vakantiebijslag over bonussen, een 13e maand, een winstuitkering of onkostenvergoedingen.

Als een werknemer meer dan drie keer het minimumloon verdient, mag je met hem afspreken dat je over het meerdere geen vakantiebijslag betaalt. 

Bekijk rekenvoorbeelden en een handige tool voor vakantiegeld berekenen.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

4. Wanneer moet ik de vakantietoeslag uitbetalen?

In de wet staat dat je de vakantietoeslag ten minste eenmaal per kalenderjaar moet uitbetalen. Dat gebeurt in principe in de maand mei.

Maandelijks een deel betalen?

Een ander tijdstip van betaling moet je schriftelijk vastleggen. Ook als je het vakantiegeld maandelijks wil uitbetalen, moet je dit op papier zetten.

Als een werknemer daarom vraagt, mag je ook een voorschot van de opgebouwde vakantietoeslag overmaken, maar je bent niet verplicht om aan zo'n verzoek te voldoen.

5. Vakantiebijslag uitstellen, mag dat?

Je mag de betaling niet zomaar uitstellen. Je mag wel schriftelijk met je werknemer een ander moment van uitbetaling afspreken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je (tijdelijk) betalingsproblemen hebt.

Let op: Je werknemer moet het nadrukkelijk eens zijn met uitstel van vakantiebijslag.

Je mag een werknemer niet onder druk zetten om akkoord te gaan met je voorstel. Leg het vervolgens schriftelijk vast met een handtekening van beide partijen.

Compensatie van de overheid

Ben je in de problemen gekomen door een noodsituatie, zoals de coronacrisis of een natuurramp, dan kun je via de overheid compensatie krijgen voor je loonkosten. Lees meer over werktijdverkorting en NOW.

6. Wat zijn vakantiebonnen?

Vakantiebonnen zijn een alternatieve manier om zowel de vakantietoeslag als het vakantiegeld uit te betalen. Je komt dit alleen nog tegen in enkele branches met veel kortdurende dienstverbanden.

Werknemer kunnen deze vakantiebonnen dan inwisselen bij een fonds. Hoewel dit tegenwoordig elektronisch gebeurt, wordt nog steeds over vakantiebonnen gesproken.Vakantietoeslag betalen 2023

7. Bouwt een zieke werknemer ook vakantietoeslag op?

Als een werknemer uitvalt door ziekte, ben je verplicht om twee jaar lang het loon door te betalen. Zolang deze loondoorbetalingsplicht van toepassing is, bouwt de zieke werknemer ook vakantietoeslag op.

Net zoals bij de rest van je personeel, moet je ook een zieke werknemer zijn vakantietoeslag ten minste een keer per kalenderjaar uitbetalen.

Een zieke werknemer kan zelfs vakantie opnemen. Lees meer over vakantie tijdens ziekte.

8. Wanneer betaal je de vakantietoeslag uit bij het ontslag van een werknemer?

Neemt of krijgt een werknemer ontslag? Dan betaal je bij de eindafrekening de vakantietoeslag uit. De werknemer heeft dan recht op het tot aan de ontslagdatum opgebouwde tegoed.

Het is niet toegestaan om de vakantiebijslag op een later moment uit te betalen.

Uitbetalen bij eindafrekening

Hoeveel vakantiegeld krijgt iemand bij ontslag? En wanneer? Lees meer over de berekening in het artikel over de eindafrekening.

9. Waarom is het belangrijk om de vakantiebijslag te reserveren?

Het uitbetalen van de vakantietoeslag leidt tijdelijk tot hogere personeels­kosten in mei. Als je die in mindere tijden ineens voor je kiezen krijgt, kan dit leiden tot een forse financiële strop.

Reserveer daarom iedere maand de vakantietoeslag waar de werknemer recht op heeft. Hiermee voorkom je financiële verrassingen en een wettelijke verhoging voor te laat uitbetalen. Deze verhoging kan oplopen tot 50 procent van het verschuldigde loon.

Houd je kosten in de hand

Bekijk een overzicht en bespaartips in het gratis whitepaper over personeels­kosten.

Besparen op onverwachte kosten

Wat zijn nog meer manieren om te besparen op je personeels­kosten? Dat doe je bijvoorbeeld met de juiste verzekeringen voor personeel. Kijk goed wat de grootste risico's zijn binnen jouw bedrijf en bepaal welke verzekeringen je nodig hebt.

Een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers met personeel is de verzuim­verzekering. Daarmee krijg je compensatie voor de loonkosten tijdens ziekte. Vaak word je ook geholpen bij de verzuim­begeleiding en het voorkomen van verzuim.

Vraag aan een onafhankelijke verzekerings­adviseur wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf of vraag een offerte aan.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Vragen over vakantietoeslag

 • Wat is vakantietoeslag?

  Vakantietoeslag is de officiële term voor het extra geldbedrag dat werknemers jaarlijks ontvangen. Vakantietoeslag wordt ook wel vakantiebijslag genoemd. Vaak wordt ook de term vakantiegeld gebruikt voor de toeslag die werknemers ieder jaar krijgen. Officieel is vakantiegeld het normale loon dat een werknemer ontvangt tijdens zijn vakantie.

 • Hoeveel vakantiebijslag uitbetalen?

  Volgens de wet moet je minimaal 8 procent van het brutoloon extra betalen aan vakantiebijslag. Als een werknemer meer dan 3 keer het minimumloon verdient, mag je met hem afspreken dat je alleen vakantiebijslag berekent over het bedrag tot 3 keer het minimumloon.

 • Wanneer vakantietoeslag uitbetalen? 

  Je moet de toeslag uitbetalen voor 31 mei, tenzij je dit anders afspreekt met je werknemers. Als een werknemer uit dienst gaat, bereken je het bedrag waar hij tot op dat moment recht op heeft. Dit bedrag betaal je direct uit, bij zijn laatste salaris of de eindafrekening.

 • Heeft een zieke werknemer recht op vakantiebijslag?

  Als een werknemer uitvalt door ziekte, ben je verplicht om twee jaar lang het loon door te betalen. Zolang deze loondoorbetalingsplicht van toepassing is, bouwt de zieke werknemer ook vakantiebijslag op.

 • Mag je vakantietoeslag maandelijks uitbetalen?

  In de wet staat dat je de toeslag ten minste een keer per kalenderjaar moet uitbetalen. Dat gebeurt in principe in de maand mei. Een ander tijdstip van betaling moet je schriftelijk vastleggen. Ook als je het vakantiegeld maandelijks wil uitbetalen, moet je dit op papier zetten.

Meest gelezen

Dertiende maand, 8 veelgestelde vragen

Veel werknemers kijken aan het einde van het jaar uit naar hun dertiende maand. Dit extraatje komt in de dure decembermaand vaak goed van pas. 8 veelgestelde vragen over deze populaire arbeidsvoorwaarde.

Onkostenvergoedingen, 6 vragen van werkgevers

Welke onkostenvergoedingen zijn er? Waarom is het voor ondernemers in het MKB zo belangrijk dit goed op orde te hebben? Hoe regel je dat in de praktijk? Dit artikel beantwoordt de belangrijkste vragen van werkgevers over onkostenvergoedingen in 2024.

Loonbelastingverklaring, wat en hoe?

Nieuwe werknemers moeten een loonbelastingverklaring invullen. Wat is dat, waar heb je zo’n verklaring voor nodig en hoe vraag je hem aan? Tips en een formulier.

Whitepapers en online tests