Kosten van personeel
Personeel is voor de meeste ondernemers de belangrijkste investering. De kosten van personeel kun je eenvoudig berekenen. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris nog zo’n 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten.
Hoe hoog de kosten van personeel in 2024 precies uitvallen, hangt af van je cao en de individuele afspraken die je met werknemers maakt.
De kosten van personeel in 4 categorieën:
1. Directe loonkosten personeel
De directe loonkosten vormen het grootste deel van de loonkosten. Deze kosten bestaan onder meer uit:
- Het salaris
- De vakantietoeslag
- Eventuele prestatiebeloning (zoals een bonus of winstuitkering)
Minimumloon en vakantiegeld
Het salaris mag in ieder geval niet lager liggen dan het wettelijk minimumloon. De overheid stelt de hoogte van het minimumloon twee keer per jaar vast op basis van de gemiddelde cao-lonen.
Sinds 1 juli 2024 is het minimumloon 13,68 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Er is een stijging van 3,09 procent, met name door de ontwikkeling van cao-lonen.
Daarnaast betaal je ieder jaar verplicht vakantiegeld van minimaal 8 procent van het bruto jaarloon.
Cao
De directe loonkosten vallen meestal hoger uit wanneer een cao van toepassing is. In de cao staat dan een hoger minimumloon dan het wettelijk minimumloon.
Een cao is onder andere verplicht als de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) deze algemeen verbindend verklaart. Hierna geldt de cao voor alle werkgevers en werknemers in een bedrijfstak.
Het minimumloon is ook van toepassing op flexwerkers, zoals oproepkrachten en uitzendkrachten.
Bij uitzendkrachten moet het uitzendbureau het minimumloon en de minimumvakantiebijslag betalen. Als het uitzendbureau niet gecertificeerd is door de Stichting Normering Arbeid, ben jij als werkgever aansprakelijk bij onderbetaling.
Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeelskosten op een rij en 5 manieren om te besparen.Krijg grip op personeelskosten
2. Indirecte loonkosten personeel
De indirecte loonkosten zijn niet standaard. Deze kosten kunnen flink verschillen per bedrijf. Indirecte loonkosten zijn onder andere:
- Pensioenkosten
- Reiskosten
- Onkostenvergoedingen
- Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals:
- een dertiende maand
- een leaseauto
- telefoon van de zaak
- inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid
- een Anw-gatverzekering
- Kosten voor eventuele personeelsverzekeringen, zoals een ziekteverzuimverzekering
De indirecte loonkosten bepaal je meestal zelf, behalve als er een cao van toepassing is. Zo heb je in veel gevallen de vrijheid om wel of geen pensioenregeling aan te bieden.
Een pensioenregeling is aan te bevelen, omdat werknemers daar veel waarde aan hechten. Je regelt dit door je aan te sluiten bij een pensioenfonds of een verzekeraar.
Pensioen verplicht?
Er zijn meerdere sectoren met een verplichte aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds (bpf). Bijvoorbeeld in de bouw.
Het bestuur van een bedrijfstakpensioenfonds verleent soms vrijstelling van verplichte deelname, bijvoorbeeld als het pensioenfonds onvoldoende beleggingsrendement haalt.
De juiste arbeidsvoorwaarden
Met goede arbeidsvoorwaarden kun je nieuwe werknemers aantrekken en je huidige team langer behouden. Kijk dus welke voorwaarden interessant kunnen zijn voor jouw personeel.
Hoe kun jij het verschil maken? Lees meer over secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden.
3. Verplichte premies en bijdragen
Werkgevers dragen verplichte loonheffingen af aan de Belastingdienst. Deze loonheffingen zijn onder meer:
- loonbelasting
- premie volksverzekeringen (AOW, Anw en Wlz)
- premies werknemersverzekeringen (WW, WAO, WIA en ZW)
- inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (werkgeversheffing en in sommige gevallen bijdrage Zorgverzekeringswet)
Loonheffingen bij uitzendkrachten?
Bij uitzendkrachten ben je geen loonheffingen verschuldigd. Het uitzendbureau draagt deze voor je af. Maar als het uitzendbureau dit nalaat, kan de Belastingdienst jou hiervoor aansprakelijk stellen.
Beperk je aansprakelijkheid door gebruik te maken van een uitzendbureau met een keurmerk van Stichting Normering Arbeid en open een g-rekening.
4. Overige kosten personeel
Personeel is een flinke investering. Naast bovenstaande kosten, maak je zeer waarschijnlijk nog wat extra kosten.
Werkplek
Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een werkplek. Een gemiddelde kantoorwerkplek kost zo’n 9.000 euro per jaar, per werknemer (NFC Index). Daarin zijn kosten meegenomen voor onder meer het gebouw, de facilitaire dienstverlening en de ICT.
Ook bij thuiswerken moet je zorgen voor een goede werkplek.
- Denk ook aan kosten voor werkkleding en arbovoorzieningen, zoals een helm of veiligheidsbril.
- Daarnaast maak je waarschijnlijk ook kosten voor eten en drinken en opleiding en ontwikkeling van personeel.
- En misschien wil je ook nog wel zorgen voor wat ontspanning op het werk. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Onverwachte kosten
Je kunt ook te maken krijgen met allerlei onverwachte kosten, bijvoorbeeld door calamiteiten, bedrijfsongevallen en langdurige ziekte van personeel. Als je hier geen verzekeringen voor hebt, kan dat je veel geld kosten.
Kosten zieke werknemer
Wat ben jij precies kwijt als je medewerker ziek wordt? En wat als er twee of meer medewerkers ziek zijn? Bereken de kosten met de rekentool zieke werknemer.
Besparen op onverwachte kosten
Voorkom onverwacht hoge kosten. Dat doe je met de juiste verzekeringen voor personeel. Kijk goed wat de grootste risico's zijn binnen jouw bedrijf en bepaal welke verzekeringen je nodig hebt.
Een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers met personeel is de verzuimverzekering. Daarmee krijg je compensatie voor de loonkosten tijdens ziekte. Vaak word je ook geholpen bij de verzuimbegeleiding en het voorkomen van verzuim.
Vraag aan een onafhankelijke verzekeringsadviseur wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf of vraag een offerte aan.
Personeelskosten in 2024
Houd bij de berekening van je personeelskosten altijd rekening met de nieuwste wetten en richtlijnen. Welke wijzigingen zijn van invloed op de kosten van personeel in 2024?
5 aanpassingen kosten van personeel in 2024
- In 2024 is er een recordstijging van het minimumloon. Sinds 1 juli 2024 is er een stijging van 3,09 procent. Dit komt door de invoering van een minimum uurloon in 2024. Cao-lonen en uitkeringen gaan daardoor ook flink omhoog. Controleer dus de nieuwe loontabellen voor jouw branche en geef je werknemers het loon waar ze recht op hebben.
- In 2024 mag je werknemers een onbelaste thuiswerkvergoeding geven van 2,35 euro per dag. In 2023 was dat 2,15 euro per dag. Ook als werknemers een deel van de dag thuiswerken mag je ze het volledige bedrag belastingvrij geven. Dat scheelt weer iets in de kosten.
- Ook de onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog. Je mocht lange tijd 19 cent per kilometer belastingvrij geven. Dit was 21 cent per kilometer in 2023 en nu zelfs 23 cent per kilometer in 2024.
- In 2024 is er geen STAP-budget meer, in plaats daarvan kun je als werkgever in het MKB de SLIM-subsidie benutten.
- De werkkostenregeling (WKR) wordt aangepast. In 2024 is de vrije ruimte 1,92 procent bij een loonsom tot 400.000 euro. Bij een totale loonsom van 400.000 euro kun je 7.680 euro aan vergoedingen en geschenken geven, zonder dat je daar loonbelasting over betaalt.
Werkgeverslasten in 2024 aangepast
Bovenop het loon betaal je premies en loonbelasting. Ze vormen een belangrijk onderdeel van je werkgeverslasten. Hoe vallen deze lasten uit in 2024? Een overzicht:
- De bijdrage Zvw daalt in 2024 naar 6,57%. Het maximumbijdrageloon voor deze heffing stijgt naar 71.624 euro.
- In 2024 is de Aof-premie voor kleine werkgevers gemiddeld 7,25 procent. Voor kleine werkgevers (tot 25 keer de gemiddelde premieplichtige loonsom) is er een lager tarief, namelijk: 6,18 procent (in 2023 was dat 5,82 procent). Grote werkgevers betalen 7,49 procent (2023: 7,11 procent).
- De gemiddelde premie voor de Werkhervattingskas (Whk), waaruit de uitkeringen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en uitkeringen op grond van de Ziektewet worden betaald, is door het UWV voor 2024 vastgesteld op 1,22 procent. In 2023 was dat 1,53 procent.
- Je betaalt in 2024 meer Aof-premie. Ben je een startende werkgever? Dan word je de eerste 2 jaar aangemerkt als kleine werkgever en is de premie lager.
Hoeveel ga jij betalen in 2024? Bereken je totale werkgeverslasten.
Bekijk nog meer belangrijke aanpassingen en wetswijzigingen in 2024.
Loonkosten werkgever
Je loonkosten in de gaten houden is cruciaal. Het helpt je je bedrijf financieel gezond te houden en goede beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld als je werknemers een salarisverhoging willen. In uitzonderlijke gevallen kun je ook overgaan tot een salarisverlaging. Ontdek wanneer je dat doet.
Loonkosten berekenen
Hoeveel ben jij precies kwijt? Bereken je loonkosten met deze rekenmodule.
Salarisverhoging
Door de flinke inflatie en het aanhoudende personeelstekort zullen werknemers waarschijnlijk eerder een salarisverhoging verwachten. Natuurlijk heb je dit zelf in de hand als werkgever, maar de druk neemt wel toe. Je wil je goede werknemers natuurlijk niet kwijt.
Als jij ook te maken hebt met een personeelstekort zul je creatieve manieren moeten vinden om goede werknemers aan je bedrijf te binden. Daardoor kunnen de kosten voor werving en selectie toenemen.
Daarnaast kun je ook geld en tijd investeren om het werkplezier te vergroten en je bedrijf aantrekkelijker te maken. Die investeringen kunnen je later veel opleveren. Want gemotiveerd personeel is goud waard.
Salarisverlaging
In bepaalde gevallen kun je als werkgever overgaan tot een salarisverlaging. Bijvoorbeeld als een werknemer minder gaat werken of een lagere functie wil met minder verantwoordelijkheden.
Daarnaast zijn er meerdere redenen om salaris in te houden, uit te stellen of te verlagen. Bijvoorbeeld als je werknemer niet komt werken, zonder reden. En in sommige gevallen bij ziekte, een arbeidsconflict, schorsing, ontslag of loonbeslag.
- Lees meer over het inhouden, verlagen en uitstellen van loon.
Besparen op kosten van personeel
Beperk onnodige kosten en bespaar slim met subsidies en belastingvoordelen. Gebruik de tips uit het whitepaper personeelskosten.
Vragen over de kosten van personeel
Wat kost personeel?
Goed personeel is heel kostbaar voor jou als ondernemer. Het is misschien wel de belangrijkste investering die je zult doen. Met een goed team van gemotiveerde werknemers kun je je bedrijf laten groeien. Maar dat kost wel wat. Bekijk een overzicht van personeelskosten.
Welke soorten personeelskosten zijn er?
Personeelskosten kun je verdelen in vier categorieën: Je hebt (1) directe loonkosten, zoals het salaris en vakantiegeld, (2) indirecte loonkosten, zoals onkostenvergoedingen en pensioen, (3) verplichte premies en bijdragen, ook wel loonheffingen genoemd en (4) overige personeelskosten, zoals kosten voor de werkplek en werkkleding.
Hoe beïnvloedt een cao mijn personeelskosten?
Directe loonkosten vallen meestal hoger uit als er een cao van toepassing is voor jouw werknemer. In de cao staat vaak een hoger minimumloon dan het wettelijk minimumloon. In een cao kunnen ook bepalingen staan over indirecte loonkosten (secundaire arbeidsvoorwaarden) en andere personeelskosten.
Hoe kun je besparen op personeelskosten?
Er zijn slimme manieren om te besparen op de kosten van personeel. Maak bijvoorbeeld gebruik van subsidies, geef een prestatieloon en beperk onnodige personeelskosten met de juiste verzekeringen. Lees meer over slim besparen in een gratis whitepaper over personeelskosten.
Hoe zit het met uitzendpersoneel en loonheffing?
Voor uitzendkrachten hoef je geen loonheffingen te betalen. Het uitzendbureau draagt deze voor je af. Maar als het uitzendbureau dit niet doet, kan de Belastingdienst jou aansprakelijk stellen. Beperk je aansprakelijkheid door gebruik te maken van een uitzendbureau met een keurmerk van Stichting Normering Arbeid en open een g-rekening.