Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Winkelpersoneel kosten totaal
Winkelpersoneel kosten totaal

Zo duur is winkel­personeel

Als ondernemer weet je natuurlijk wat je personeel waard is. Maar weet je ook wat een werknemer je kost? Alle kosten van winkel­personeel op een rij, inclusief een handig rekenvoorbeeld.

Personeel vormt voor de meeste ondernemers de belangrijkste investering. Per werknemer betaal je allereerst natuurlijk het afgesproken brutosalaris. Daarbovenop betaal je gemiddeld nog eens 50 tot 60 procent van dat salaris aan extra kosten.

Hoe hoog de kosten per werknemer precies uitvallen, hangt af van de cao die van toepassing is en de individuele afspraken die je met werknemers maakt. Hieronder geven we een voorbeeldberekening voor een verkoopmedewerkster in een modezaak. 

Verzekeringen ondernemers noodzakelijk

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Kosten werknemer detailhandel

Stel, je bent eigenaar van een kledingwinkel met acht werknemers. De zaken gaan goed en je wilt uitbreiden. Je bent op zoek naar een ervaren verkoopmedewerkster. Ze moet een mbo-diploma hebben en minimaal vijf jaar in de modebranche hebben gewerkt. Wat gaat deze werknemer jou kosten?

1. Werving en selectie

Om te beginnen zul je een sollicitatieprocedure moeten starten. Hoeveel zo’n procedure je kost, hangt helemaal af van je aanpak. Gemiddeld zijn bedrijven hier tussen de 5000 en 7000 euro aan kwijt. Maar als je het slim aanpakt, kan werving en selectie van een nieuwe werknemer aanmerkelijk minder kosten. 

2. Verplichte kosten (loonkosten, -heffingen en pensioen)

Op basis van haar opleiding en ervaring moet je de nieuwe verkoopmedewerkster plaatsen in functiegroep E van de cao Retail non food. Ze gaat fulltime aan de slag en verdient daarmee een brutosalaris van 1934,32 euro per maand. Daarbovenop betaal je het wettelijk verplichte vakantiegeld, een toeslag van 8%.

Onder de verplichte kosten vallen ook de verschillende loonheffingen, zoals de loonbelasting en de premies volks­verzekeringen, de premies werknemers­verzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet.

Tot slot betaal je ook nog een werkgeversbijdrage in het verplichte Pensioenfonds Detailhandel.

Rekenvoorbeeld verplichte kosten* Verkoopmedewerkster
Bruto jaarloon € 23.088
Vakantiegeld (8%) € 1.847
Werknemers­verzekeringen € 2.704
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw € 1.720
Werkgeversbijdrage pensioenfonds € 1.679
Totaal € 31.038

(Extra verplichte kosten ten opzichte van brutoloon: 34,4%)

* Deze tabel geeft een overzicht van alle verplichte kosten die jij als werkgever voor je nieuwe werkneemster gaat betalen, berekend op jaarbasis. De loonbelasting en premie volks­verzekeringen komen ten laste van de werkneemster en zijn verwerkt in het brutoloon. Zoals je ziet, betaal je bijna 35% aan extra verplichte kosten bovenop het brutoloon. Check altijd je cao voor de actuele lonen.

3. Aanvullende kosten Kosten werknemer detailhandel retail winkelpersoneel

Naast de verplichte kosten heb je als werkgever ook te maken met aanvullende kosten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om secundaire arbeidsvoorwaarden die je in het sollicitatiegesprek met je werkneemster overeenkomt. Denk aan een eventuele prestatiebeloning of dertiende maand.

Reiskosten en andere onkosten

Ook een reiskostenvergoeding en andere onkosten behoort tot de secundaire arbeidsvoorwaarden, evenals het budget voor opleiding of talentontwikkeling.

De hoogte van deze kosten hangt af van de afspraken die je maakt. Een vuistregel voor het trainingsbudget is: niet meer dan één maandsalaris op jaarbasis.

4. Onvoorziene kosten

Houd daarnaast rekening met onvoorziene kosten. Je nieuwe werkneemster kan schade veroorzaken doordat zij een fout maakt, bijvoorbeeld. Of uitvallen door ziekte, arbeidsongeschiktheid of een bedrijfsongeval.

Ziekte­verzuim

Dit kan aardig in de papieren lopen. Ziekte­verzuim kost je bijvoorbeeld zo’n 200 tot 300 euro per dag. Bij langdurige ziekte is dat dus een enorme kostenpost.

Wat kost verzuim binnen jouw bedrijf? Gebruik de verzuim­calculator.

Ook een arbeidsconflict kan veel geld kosten. Het is slim om je tegen dit soort kosten te beschermen door verzekeringen af te sluiten.

Voor een ondernemer met minder dan tien medewerkers zal de premie van een ziekte­verzuim­verzekering rond de 1000 euro per maand bedragen. Niet goedkoop dus, maar het biedt wel zekerheid.

Totale kosten nieuwe verkoopmedewerkster*  
Kosten werving & selectie € 4.000
Verplichte kosten (loon, loonheffingen, pensioen) € 31.038
Aanvullende kosten (secunaire arbeidsvoorwaarden) € 4.500
Onvoorziene kosten € 2.000
Totaal € 41.538

(Totaal extra kosten ten opzichte van brutoloon: 62,6%)

*Deze tweede tabel geeft een totaaloverzicht van de uitgaven die jij als werkgever voor je nieuwe werkneemster moet doen, berekend op jaarbasis. Uiteraard gaat het om schattingen, behalve bij de verplichte kosten. De post voor werving & selectie telt alleen mee in het eerste jaar. Los van die wervingskosten betaal je in totaal ruim 60% aan extra kosten bovenop het brutoloon.

Winkel dicht door schade

Je winkel sluiten door schade?

Een storing in je webshop kan omzetverlies betekenen. Beperk dit soort risico's met een verzekeringspakket op maat voor de detailhandel.

Meest gelezen

Salaris en minimumloon in de detailhandel

Welke regels gelden er voor loon en minimumloon in de detailhandel? Hoe kun je een passend salaris bepalen per werknemer? Dit zijn de richtlijnen voor winkeliers met personeel over het minimumloon detailhandel.

Cao in de detailhandel, hoe zit dat?

Heb je een winkel? Dan is de kans groot dat jouw bedrijf onder een verplichte cao valt. Lees hier welke detailhandel-cao op jouw onderneming van toepassing is en welke belangrijke zaken er in zo’n cao allemaal geregeld worden.

Werken op koopzondag, hoe zit dat?

Wat zegt de wet over werken op zondag? Mag je personeel verplichten om op zondag te werken? En moet je dan extra loon betalen? Een uitleg en tips voor winkeliers.

Whitepapers en online tests