Werken op koopzondag
In de detailhandel is werken op zondag heel normaal geworden. In steeds meer steden en dorpen is het regelmatig koopzondag. Als winkelier moet je je daarbij houden aan de winkeltijdenwet. Maar hoe zit het met de inzet van personeel op zondag?
Je kunt je werknemers niet zomaar verplichten om op zondag te werken. Als werkgever heb je te maken met de regels van de Arbeidstijdenwet. Daarnaast kunnen in je cao belangrijke regels staan over werken op zondag.
-
Arbeidstijdenwet
Volgens de Arbeidstijdenwet (atw) hoeven werknemers in Nederland in de basis niet op zondag te werken, behalve als ze ermee instemmen óf als het strikt noodzakelijk is om het werk goed te kunnen doen. Voor de detailhandel geldt die uitdrukkelijke noodzaak niet.
Je kunt met je werknemers dus wel afspraken maken over werken op zondag. Dat kan individueel, maar in veel gevallen is dit al gedaan via een cao.
-
Cao detailhandel
In de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor jouw type winkel staan specifieke regels over werken op zondag. In de detailhandel heb je veel verschillende cao's. Volgens de meeste cao's mag je werknemers op zondag inzetten, maar er gelden wel extra bepalingen.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.Test: Klaar voor personeel?
Voorbeeld: volgens de cao retail non food mag je werknemers inroosteren om te werken op zondag, maar werknemers hebben wel recht op één roostervrije zaterdag of zondag per maand.
Daarnaast mag je volgens deze cao werknemers niet verplichten om meer dan vijf dagen per week te werken.
-
Arbeidsovereenkomst
Als jouw bedrijf niet onder een cao valt, kun je bedrijfsbreed afspraken invoeren over werken op zondag. Dit doe je via een eventuele ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt).
Je kunt ook met iedere werknemer afzonderlijk afspraken maken over werken op zondag. Die afspraken leg je vast in zijn of haar arbeidsovereenkomst of een toevoeging daarop.
Luistertip! Ondernemen is vooruitziet

Ondernemer Simone van Trojen startte 15 jaar geleden met La Dress: één jurk voor alle gelegenheden. In eerste instantie verkocht ze haar jurken alleen online, daarna veranderde er veel. Het bedrijf groeide hard.
Luister de podcast over dingen uit handen durven geven, het lean and mean maken van haar organisatie en inspelen op de coronacrisis.
Recht op vrije zondagen
Als je werknemer ermee akkoord is om op zondagen te werken, betekent dit niet dat je hem elke zondag mag inroosteren. Een werknemer heeft namelijk recht op minimaal 13 vrije zondagen per jaar (in 52 achtereenvolgende weken).
Van deze regel mag je alleen afwijken als in je cao een lager aantal vrije zondagen is afgesproken en je werknemer daarmee instemt. Doet hij dat niet, dan behoudt hij zijn recht op 13 vrije zondagen per jaar.
Extra loon op koopzondag?
In de Nederlandse wet staat niets over het betalen van extra loon of toeslagen voor werken op zondag. In je cao kunnen wel regels staan voor extra beloning voor zondagswerk. Dit wordt ook wel zondagstoeslag genoemd.
Veel cao’s kennen een toeslagregeling van een vast percentage van het normale loon. Supermarkten geven bijvoorbeeld een zondagstoeslag van 100 procent. Dubbel loon dus. Veel andere cao's in de detailhandel schrijven een zondagstoeslag van 50 procent voor.
Zondagstoeslag
Controleer in je cao de regels over zondagstoeslag. Bespreek dit ook met je werknemers en leg afspraken over werken op zondag goed vast in de individuele arbeidsovereenkomst. Daarmee voorkom je onnodige verrassingen en potentiële arbeidsconflicten.
Regels voor jonge werknemers
Voor werknemers onder de 18 jaar gelden extra regels voor werken op zondag. Ook als het gaat om een bijbaantje, vakantiewerk of een stage moet je goed opletten als werkgever.
Er zijn enkele afwijkende regels voor werktijden van jongeren, namelijk:
- Jongeren van 13 en 14 jaar mogen niet op zondag werken.
- Jongeren van 15, 16 en 17 jaar mogen alleen op zondag werken als dat nodig is vanuit de aard van het werk en de bedrijfsomstandigheden. Je moet deze noodzaak in het arbeidscontract vermelden en toestemming vragen aan je ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging of de jongere zelf.
- Voor 15-jarigen geldt bovendien dat:
- toestemming van de ouders/verzorgers vereist is;
- zij per 16 zondagen minimaal 5 zondagen vrij moeten zijn;
- zij vrij moeten zijn op de zaterdag voorafgaande aan de zondag waarop zij werken.
- 16- en 17-jarigen moeten per jaar minimaal 13 vrije zondagen hebben. Minder mag, maar alleen als dat in de cao is vastgelegd. Dit komt overeen met de regel voor volwassenen.
- Voor 15-jarigen geldt bovendien dat:
Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeelsverzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.Heb je personeel in dienst?