Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Cao MKB
Cao MKB

Cao in het MKB, een overzicht per branche

26903 Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Cao

In een poll van Ondernemen Met Personeel werd gevraagd: Heb jij te maken met een cao? Ja, nee of geen idee? Ongeveer 17 procent van de ondernemers in het MKB had 'geen idee'. Ruim 37 procent zei 'nee' en 46 procent 'ja'.

In een cao staan de arbeidsvoorwaarden die je aan je personeel moet bieden, zoals het minimumloon, werktijden, vakantiedagen, etc. In veel branches wordt gewerkt met een cao.

Wanneer is een cao verplicht? Lees het artikel 4 gevallen waarin een cao verplicht is.

Cao in jouw branche

Is er een cao van toepassing in jouw bedrijfstak? Bekijk een overzicht met de belangrijkste branches:

  • Cao detailhandelIn de detailhandel is de kans heel groot dat je aan een verplichte cao moet voldoen. Voor winkeliers zijn er tientallen verschillende cao's van kracht, ingedeeld per sector. Bekijk een opsomming in het artikel Cao in de detailhandel, hoe zit dat?

  • Cao groothandelVeel bedrijven in de groothandel zijn ook gebonden aan een cao. Van de cao Levensmiddelen tot aan de cao Technische groothandel. Je leest er meer over in het artikel Cao's in de groothandel, een overzicht.

  • Cao bouwEn hoe werkt het in de bouw? Ook daar gelden verschillende cao's per sector, waarbij de cao Bouw & Infra een heel belangrijke is. Daarnaast heb je bijvoorbeeld een eigen cao voor schilders en een eigen cao voor de timmerindustrie. Lees meer over de cao's in de bouw.

  • Cao horecaIn de horeca is er nu ook een verplichte cao. De cao van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en CNV Vakmensen is verbindend verklaard voor het grootste deel van de horecabedrijven. Bekijk vier aandachtspunten binnen de horeca-cao.

  • Cao zakelijke dienstverleningIn de zakelijke dienstverlening heb je enkele verplichte cao's. Bijvoorbeeld de cao voor architecten en architectenbureaus, de cao Informatie-, communicatie- en kantoortechnologie (ICK) en de cao Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf. Bekijk het overzicht van cao's in de zakelijke dienstverlening

  • Cao persoonlijke dienstverleningIn de persoonlijke dienstverlening heb je bijvoorbeeld een cao voor kappers, een cao voor de uitvaartbranche en een  cao voor wasserijen en stomerijen. Verder zijn er veel sectoren zonder verplichte cao. Bekijk het Overzicht cao's persoonlijke dienstverlening.

  • Cao overige branchesOp de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vind je een totaaloverzicht van alle ondernemings- en bedrijfstakcao's die in de afgelopen 10 jaar zijn aangemeld. De website van werknemersvereniging FNV geeft een eigen overzicht van cao's per sector.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

2688 De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe?

Nieuwe wetten in 2022

2172 Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Whitepapers en online tests