Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Cao MKB
Cao MKB

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Cao per branche

In een poll van Ondernemen Met Personeel werd gevraagd: Heb jij te maken met een cao? Ja, nee of geen idee? Ongeveer 17 procent van de ondernemers in het MKB had 'geen idee'. Ruim 37 procent zei 'nee' en 46 procent 'ja'.

Cao per branche

Doel cao per branche

In een cao staan de arbeidsvoorwaarden die je aan je personeel moet bieden, zoals het minimumloon, werktijden, vakantiedagen, etc. In veel branches wordt gewerkt met een cao.

Wanneer is een cao verplicht? Lees het artikel 4 gevallen waarin een cao verplicht is.

Cao in jouw branche Cao branche

Is er een cao van toepassing in jouw bedrijfstak? Bekijk een overzicht met de belangrijkste branches:

  • Cao detailhandel

    • In de detailhandel is de kans heel groot dat je aan een verplichte cao moet voldoen. Voor winkeliers zijn er tientallen verschillende cao's van kracht, ingedeeld per sector. Bekijk een opsomming in het artikel Cao in de detailhandel, hoe zit dat?
  • Cao groothandel

    • Veel bedrijven in de groothandel zijn ook gebonden aan een cao. Van de cao Levensmiddelen tot aan de cao Technische groothandel. Je leest er meer over in het artikel Cao's in de groothandel, een overzicht.
  • Cao bouw

    • En hoe werkt het in de bouw? Ook daar gelden verschillende cao's per sector, waarbij de cao Bouw & Infra een heel belangrijke is. Daarnaast heb je bijvoorbeeld een eigen cao voor schilders en een eigen cao voor de timmerindustrie. Lees meer over de cao's in de bouw.
  • Cao horeca

    • In de horeca is er nu ook een verplichte cao. De cao van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en CNV Vakmensen is verbindend verklaard voor het grootste deel van de horecabedrijven. Bekijk vier aandachtspunten binnen de horeca-cao.
  • Cao zakelijke dienstverlening

    • ​​​​​​​In de zakelijke dienstverlening heb je enkele verplichte cao's. Bijvoorbeeld de cao voor architecten en architectenbureaus, de cao Informatie-, communicatie- en kantoortechnologie (ICK) en de cao Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf. Bekijk het overzicht van cao's in de zakelijke dienstverlening
  • Cao persoonlijke dienstverlening

    • ​​​​​​​​​​​​​​In de persoonlijke dienstverlening heb je bijvoorbeeld een cao voor kappers, een cao voor de uitvaartbranche en een  cao voor wasserijen en stomerijen. Verder zijn er veel sectoren zonder verplichte cao. Bekijk het overzicht cao's persoonlijke dienstverlening.
  • Cao overige branches

Ben jij klaar voor (meer) personeel? Doe de test!

Hoe lang is een cao geldig?

Een cao heeft altijd een bepaalde looptijd. Meestal is dit één of twee jaar. Tegen het einde van die periode gaan de cao-partijen (werkgevers- en werknemersorganisaties) opnieuw om de tafel om afspraken te maken. Dit lukt niet altijd, waardoor een branche soms zonder cao komt te zitten.

Cao blijft van kracht

Als een cao afloopt, dan is het mogelijk dat cao-bepalingen van kracht blijven totdat een nieuwe cao is afgesloten. Dit heet ook wel de nawerking van een cao. Bij een algemeen verbindend verklaarde cao heb je in principe niet te maken met nawerking.

Branche- en werkgeversorganisaties kunnen je vertellen welke bedrijfstak-cao van toepassing is voor jouw personeel. Houd hun berichtgeving goed in de gaten voor een eventuele nieuwe cao.

Vragen over cao per branche

  • Wat is een cao?

    CAO is de afkorting van 'collectieve arbeids­overeenkomst'. Een cao bevat de arbeidsvoorwaarden van een grote groep werknemers. Deze cao-afspraken zijn lang niet altijd vrijblijvend. Controleer daarom of je verplicht bent om een cao toe te passen.

  • Wanneer is een cao verplicht?

    Een cao is verplicht in 4 gevallen: als je zelf een cao hebt afgesloten, als je lid bent van een werkgeversorganisatie die een cao heeft afgesloten voor jouw bedrijfstak, als de minister van SZW een cao verplicht heeft gesteld voor jouw bedrijfstak en als je een incorporatiebeding hebt opgenomen in de arbeids­overeenkomst.

  • Hoeveel loon moet ik betalen? 

    De loonkosten in je branche vallen meestal hoger uit als er een cao van toepassing is. In de cao staat vaak een hoger minimumloon dan het wettelijk minimumloon. In een cao kunnen ook bepalingen staan over indirecte loonkosten (secundaire arbeidsvoorwaarden) en overige personeels­kosten.

  • Waarom zelf een cao afsluiten?

    Je hoeft dan niet langer met iedere werknemer apart afspraken te maken over zijn contract. In de arbeids­overeenkomst kun je volstaan met een verwijzing naar de cao. Alleen secundaire arbeidsvoorwaarden en persoonlijke afspraken leg je expliciet vast. Het is voor alle partijen dus helder welke afspraken er zijn gemaakt over de arbeidsvoorwaarden. Dankzij de cao kun je elke vraag van medewerkers beantwoorden zonder in discussie te hoeven gaan.

  • Welke cao is verplicht voor mijn personeel?

    Om te bepalen welke cao van toepassing is voor jouw werknemers moet je weten welke cao's er in jouw branche zijn. Lees meer over de cao bouwcao horeca, cao's in de detailhandel, groothandel, persoonlijke dienstverlening en de zakelijke dienstverlening.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

7 HR-trends voor 2023

Wat staat ondernemers in 2023 te wachten op het gebied van personeels­zaken? Hoe kun je het verschil maken op de arbeidsmarkt? Bekijk zeven HR-trends waar je niet onderuit kunt.

Whitepapers en online tests