Hoeveel salaris betalen nieuwe werknemer
Hoeveel salaris betalen nieuwe werknemer

Hoeveel salaris betalen?

Je gaat een nieuwe werknemer in dienst nemen. Natuurlijk wil je hem passende arbeidsvoorwaarden bieden. Hoeveel salaris is redelijk? Waar moet je rekening mee houden? Tips voor een passend salaris.

Hoeveel salaris betalen?

Dat is een belangrijke vraag voor ondernemers met personeel. Hoeveel salaris ga je bieden? En wat is je ruimte tijdens een salarisonderhandeling? Zorg dat je goed bent voorbereid. Dan weet je wat je kunt geven.

Richtlijnen voor een goed salaris

Goede werknemers zijn heel waardevol, maar als je een klein bedrijf hebt is je budget voor personeel beperkt. En levert deze investering wel het gewenste rendement op? Je hebt er alle vertrouwen in, maar een nieuwe werknemer moet zich nog wel bewijzen.

Hoeveel salaris is redelijk in de huidige arbeidsmarkt? Welke grenzen stelt de wet en wat is passend per beroep? Bekijk de richtlijnen voor salaris in het MKB:

Wetten over salaris

Het is allereerst goed om de wetgeving over salaris te kennen. De belangrijkste regels staan in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag(WML). Daarin staat hoeveel salaris en vakantiegeld je minimaal moet betalen.

Ieder halfjaar wordt het wettelijke minimumloon aangepast. Zorg dat het salaris van je werknemer nooit onder dat minimum komt. Voor jongere werknemers van 15 tot 21 jaar geldt het minimumjeugdloon.

Uitleg + tabel minimumloon 2024

Wat is het minimumloon voor dit jaar? Bekijk de tabel in het artikel met 7 vragen en antwoorden voor werkgevers.

Naast het wettelijke minimumloon kan er in jouw branche een hoger minimumsalaris gelden. Als jouw bedrijf valt onder een cao, dan moet je rekening houden met de gestelde richtlijnen voor salaris.

Verder heb je bij het aannemen van personeel te maken met nog een aantal wetten uit het arbeidsrecht. Het is belangrijk die wetten te kennen zodat je passende arbeidsvoorwaarden kunt bieden en goede contracten kunt maken.

Per 1 augustus 2022 gelden er extra regels voor transparante arbeidsvoorwaarden.

Salaris vergelijken

Om erachter te komen hoeveel salaris redelijk is, ga je dit eerst vergelijken. Wat is het gemiddelde salaris voor deze functie? Kijk niet alleen naar het gemiddelde in Nederland, maar vooral ook in jouw regio en in je branche. Hoe kom je daar achter?

Salarisindicatie

Je kunt gebruikmaken van salarisonderzoeken, zoals het Nationaal Salaris Onderzoek en websites voor een algemene salarisindicatie, zoals Loonwijzer of het Salariskompas.

Kijk verder of er in jouw branche specifieke onderzoeken of richtlijnen zijn over salaris. Neem bij je vergelijking ook aspecten mee als leeftijd en aantal jaren relevante ervaring. Dan weet je hoeveel salaris redelijk is.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Arbeidsmarkt en inflatie

Houd bij het bepalen van een goed salaris ook rekening met de huidige arbeidsmarkt en de inflatie. Door de krapte op de arbeidsmarkt en toenemende inflatie stijgen de salarissen in veel branches.

Je kunt als bedrijf niet achterblijven en ouderwetse salarissen bieden. Anders is de kans heel klein dat werknemers voor jouw bedrijf zullen kiezen. Een goed salaris is voor veel sollicitanten de basis.

Salaris berekenen

Hoeveel salaris kun je bieden? Daarbij kijk je niet alleen naar de markt, maar natuurlijk ook naar je eigen financiële situatie. Het moet wel mogelijk zijn. Omdat je personeels­kosten toenemen zul je waarschijnlijk zelf ook een prijsstijging moeten doorvoeren.

Hoe houd je de salarissen en omzet in balans? Bekijk een mooi voorbeeld uit de horeca: arbeidskosten per gerecht berekenen.

Salaris + extra kosten

Naast het salaris heb je te maken met extra kosten per werknemer. Je betaalt bovenop het afgesproken bruto loon ongeveer 20 tot 35 procent aan extra kosten.

Je moet namelijk ook vakantiegeld en loonbelasting betalen. En je hebt bijvoorbeeld kosten voor een goede werkplek, werkmiddelen, opleiding en personeels­verzekeringen.

Totaaloverzicht personeels­kosten voor 2024

Bekijk een overzicht en bereken hoeveel jij precies kwijt bent in 2024. Check het gratis whitepaper Wat zijn de kosten van personeel?

Boete bij te weinig salaris

Het niet betalen van het minimumloon wordt onderbetaling of uitbuiting genoemd. De Arbeidsinspectie kan een controle uitvoeren en een waarschuwing of boete geven als je niet voldoet aan het minimumloon.

Onderbetaling wil je natuurlijk voorkomen. Je reputatie als goede werkgever kan daarmee flinke schade oplopen en dat heeft grote gevolgen voor de toekomst van je bedrijf.

Je werknemers kunnen ook gedemotiveerd raken en het kan tot vervelende arbeidsconflicten leiden. Houd je dus aan de betaling van het minimumsalaris in jouw branche.

Salarishuis bouwenHoeveel salaris bieden richtlijnen 2024

Om te voorkomen dat je ieder keer opnieuw het salaris moet bepalen, is het slim structuur aan te brengen in je salarisbetaling. Dan weet je precies wat je kunt bieden per functie, leeftijd en ervaring.

Salarissen indelen

Het is slim de salarissen in je bedrijf vast te leggen in een salarishuis of loongebouw. Je bepaalt vaste salarisschalen per functie, leeftijd en/of ervaring.

Daarmee hebben jij en je werknemers duidelijkheid. Werknemers worden automatisch beloond voor de trouw aan je bedrijf en hoeven niet te vragen naar salarisverhoging. Dat kan je veel tijd schelen.

Hoe werk je met salarisschalen? Bekijk het artikel Salarisschalen invoeren in 5 stappen.

Als er voor jouw bedrijf een verplichte cao is, kunnen er al salarisschalen gelden per functie. Soms heb je wel de ruimte om meer te bieden. Gebruik de actuele salaristabellen die van toepassing zijn en houd je aan de regels voor cao-loon.

Alternatieven voor salaris

Een goede arbeidsrelatie gaat gelukkig niet alleen over geld. Natuurlijk betaal je wat vereist is, maar om werknemers aan te trekken en te behouden hoef je geen torenhoog salaris te beloven.

Je kunt namelijk besparen op het salaris met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat zijn alle afspraken die je maakt met je nieuwe werknemer naast het salaris en de werktijden. Alle afspraken leg je vast in een arbeidscontract.

Welke arbeidsvoorwaarden bieden?

Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over een auto of fiets van de zaak, een telefoon, opleidingen, cadeaus, abonnementen, verzekeringen, pensioen en een dertiende maand. Vraag je af wat jouw werknemer graag zou willen en maak daar slim gebruik van.

Misschien kun je korting geven op je eigen producten of diensten. Denk ook aan het invoeren van een prestatiebeloning, zoals een bonus of winstdeling. Daarmee koppel je slim het bedrijfsresultaat aan het loon van je werknemer en loop je minder financieel risico als het iets minder gaat.

Flexibiliteit en werkgeluk

Verder kun je misschien de mogelijkheid bieden op flexibele werktijden en thuiswerken in combinatie met een goede thuiswerkvergoeding. Daarmee kan je werknemer zijn privéleven beter combineren met werk. En dat kan weleens doorslaggevend zijn.

Kijk vooral wat jouw werknemer gelukkig maakt. Werkplezier is een cruciale factor. Geef je werknemer de ruimte zichzelf te zijn. Geef hem vertrouwen, verantwoordelijkheid en mogelijkheden om door te groeien. Dat zal hem nog veel meer motiveren dan een goed salaris.

Vragen over salaris bepalen

 • Hoeveel salaris moet je betalen in 2024?

  De hoogte van het salaris is afhankelijk van meerdere factoren. Je betaalt altijd minstens het wettelijke minimumloon. Is er een cao van toepassing? Dan kunnen daar verdere verplichtingen in staan over salaris. Daarnaast houd je rekening met de huidige arbeidsmarkt en inflatie voor een passend salaris per functie.

 • Waarom een passend salaris geven?

  Goede werknemers zijn goud waard. Door het toenemende personeels­tekort kost het meer moeite om nieuwe talenten en vakmensen te vinden. Een goed salaris is cruciaal om ze aan je bedrijf te binden. Een duurdere werknemer kan je bedrijf vaak meer opleveren. Hoeveel salaris is dat waard?

 • Wanneer geef je meer salaris?

  Een loonsverhoging wordt vaak gegeven rondom de jaarwisseling, bij verlening van een contract of op basis van een beoordeling. Ook bij een promotie of bij uitbreiding van het takenpakket kun je het salaris verhogen.

 • Hoe kun je het salaris berekenen?

  Bij de berekening van het salaris houd je rekening met bruto en netto loon. Op een salarisstrook vermeld je alle onderdelen van het loon, waaronder de loonheffingen en vergoedingen. Lees meer over salaris berekenen.

 • Wat is salarisverhoging bij inflatie?

  Bij een algemene prijsstijging (inflatie) in Nederland verhogen veel bedrijven het salaris. Dit gaat niet automatisch. Je bent dus niet verplicht een salarisverhoging te geven. Houd wel rekening met de aanpassing van een cao en het minimumloon in jouw branche. Door inflatie kunnen de salariseisen per branche veranderen.

Meest gelezen

Cao in het MKB, een overzicht per branche

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeids­overeenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers 'geen idee' of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

Nieuwe wetten in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor ondernemers met personeel? Bekijk een overzicht van nieuwe wetten en regels voor werkgevers en werknemers vanaf 1 januari 2022 en daarna.

Arbowet, 7 vragen en antwoorden

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een belangrijke wet voor ondernemers met personeel. Wat staat er in de Arbowet? Hoe pas je de regels toe? Welke aandachtspunten zijn er in jouw branche? 7 vragen en antwoorden.

Salaris vergelijken in het MKB

Wat is een passend salaris voor jouw medewerker? Hoeveel loon geven andere werkgevers in jouw branche en regio? Gebruik deze tips, tools en onderzoeken voor salaris vergelijken in het MKB.

Whitepapers en online tests