Medewerkers gezocht MKB
Medewerkers gezocht MKB

Medewerkers gezocht

Ben jij ook op zoek naar nieuw personeel? Je bent niet de enige. Hoe kun je werknemers vinden in tijden van arbeidskrapte? Benut deze cijfers en inzichten voor je werving en selectie.

Een bordje achter de ruit met 'personeel gezocht'. Dat is voor de meeste bedrijven al lang niet meer genoeg om nieuwe werknemers te vinden. Alleen in drukbezochte winkels of horecazaken kan dit nog wel eens effect hebben, maar de meeste werkgevers moeten alles uit de kast halen om nog personeel te vinden. 

34% van de ondernemers wordt belemmerd door een personeels­tekort. (CBS, 2022)

Medewerkers gezocht, maar niet gevonden

De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Er werd zelfs een nieuw record gevestigd. Nooit was de arbeidsmarkt zo krap als in het eerste kwartaal van 2022, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tegenover elke 100 werklozen staan 133 vacatures die werkgevers niet of nauwelijks vervuld krijgen.

Medewerkers gezocht CBS spanning arbeidsmarkt

Vacatures blijven onvervuld

Het afgelopen jaar was al 55 procent van de vacatures moeilijk vervulbaar. In 2022 verwacht 61 procent van de werkgevers nog meer wervingsproblemen. Zo blijkt uit onderzoek van het UWV.

Als oorzaak van het moeilijk kunnen vervullen van vacatures, noemen werkgevers drie logische verklaringen:

 1. Het uitblijven van sollicitanten.
 2. Het ontbreken van de juiste vaardigheden bij sollicitanten.
 3. De specialistische aard van het werk.

61% van de werkgevers verwacht in 2022 meer wervingsproblemen.

Goed personeel aannemen

Personeel aannemen

Met dit complete pakket aan personeels­verzekeringen dek je de risico’s van werkgeverschap af en zorg je goed voor je personeel.

Medewerkers gezocht of juist niet?

Vraag je af of het op dit moment slim is om een nieuwe werknemer in dienst te nemen. Kijk ook naar andere opties om je werkzaamheden te spreiden of uit te besteden. Een wervingstraject kan namelijk duur zijn en levert misschien niet het gewenste resultaat op.

Misschien is het dus nodig om terug naar de tekentafel te gaan en je bedrijfsvoering anders in te richten. Bij de afweging om wel of geen personeel te zoeken is het belangrijk alle opties te kennen. Je leest er meer over in het artikel Wel of geen personeel aannemen?

Voorkom uitstroom van personeel

De huidige krapte op de arbeidsmarkt kan ook leiden tot meer uitstroom van personeel. Werknemers kunnen makkelijker overstappen naar een andere werkgever. Het aanbod is groot en aantrekkelijk.

- 1 op de 3 werkgevers ziet uitstroom van personeel als een probleem.

- 3 op de 10 werkgevers verwachten dat het behoud van personeel moeilijker wordt.

Beperk je kosten voor werving

Personeel behouden is dus cruciaal voor ieder bedrijf dat vooruit wil. Hoe meer goede werknemers je aan boord kunt houden, hoe groter de kans is dat je bedrijf gezond blijft en kan groeien. Het zoeken naar nieuwe werknemers kost je namelijk veel geld.

Het kost gemiddeld 3.500 euro om een nieuwe werknemer te vinden.

Ga dus actief aan de slag om je werknemers langer aan je bedrijf te binden. Hoe kun je dat slim aanpakken? Bekijk zeven tips voor personeels­behoud.

Medewerkers gezocht, online en offline

Er zijn allerlei manieren om nieuwe werknemers te zoeken. Welke manieren zijn het meest populair in Nederland? Dit is de top 3:

 1. Via vacaturesites
 2. Via sociale media
 3. Via het eigen netwerk

Personeel zoeken gebeurt dus grotendeels online. Er zijn allerlei vacaturesites die je kunt benutten om werknemers te vinden. Je kunt daar je eigen vacatures plaatsen en vaak ook cv's bekijken van werkzoekenden.

Via sociale media kun je de vacatures onder de aandacht brengen en je bedrijf promoten. Laat zien wie je bent en waar jouw bedrijf voor staat. Gebruik bijvoorbeeld video bij werving en spreek werkzoekenden persoonlijk aan. Daarmee kun je het verschil maken.

Populaire vacaturesitesMedewerkers gezocht beste vacaturesites

De grootste en meest bezochte vacaturesite is Indeed.nl, maar ook via LinkedIn, NationaleVacaturebank en Werk.nl worden vaak medewerkers gezocht. Daarnaast zijn er nog allerlei vacaturesites gericht op bepaalde branches en regio's.

Gebruik verschillende vacaturesites om je kansen te vergroten. Kijk welke sites goed aansluiten op jouw doelgroep en promoot je vacature om meer werkzoekenden te bereiken.

Benut ook je eigen netwerk om werknemers te zoeken. Vraag je huidige medewerkers om mee te denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van oudere werknemers of personeel met een arbeidsbeperking? Binnen die doelgroepen zitten vaak gemotiveerde werknemers die bepaalde taken prima op zich kunnen nemen. 

Nieuwe medewerkers opleiden

Door het groeiende personeels­tekort nemen bedrijven steeds vaker medewerkers aan die niet aan de functie-eisen voldoen. Via de nodige opleiding en bijscholing kan iemand toch voldoen aan de behoeften van het bedrijf.

45% van de werkgevers koos ervoor om kandidaten aan te nemen die niet aan alle functie-eisen voldoen. 

Door extra opleiding aan te bieden in de vacaturetekst maak je de functie direct aantrekkelijker voor werkzoekenden. De mogelijkheid om door te groeien kan een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn.

Ben jij een goede werkgever?

Vergoot je kansen op personeel. Test jezelf en breng verbeteringen aan waar nodig.

Vragen over medewerkers gezocht

 • Waar kan ik medewerkers zoeken?

  Omdat het niet eenvoudig is om geschikte medewerkers te vinden, is het heel belangrijk gericht te werven. Zorg dat je de juiste doelgroep aanspreekt en maak gebruik van verschillende methodes. Bijvoorbeeld via vacaturesites, social media en je eigen netwerk. Betrek ook je huidige werknemers bij het zoeken naar nieuwe mensen. Lees meer over goed personeel vinden in het MKB.

 • Welke wetten zijn er voor werkgevers?

  Als je werknemers in dienst neemt krijg je te maken met de wetten in het arbeidsrecht. Als werkgever wil je goed voor je personeel zorgen. Je moet daarbij voldoen aan de eisen van goed werkgeverschap. Volg de juiste stappen in de sollicitatieprocedure en geef je werknemers waar ze recht op hebben.

 • Hoe neem je een medewerker in dienst?

  Als je een of meerdere medewerkers in dienst wil nemen doorloop je een aantal stappen. Je begint met het zoeken naar een geschikte medewerker: de werving. Daarna volgt de selectie: je zoekt kandidaten uit voor sollicitatiegesprekken. Als je eenmaal een goede kandidaat hebt gekozen, ga je de arbeidsvoorwaarden bespreken. De uitkomst leg je vast in een arbeids­overeenkomst. Na ondertekening van de overeenkomst heb je een nieuwe werknemer in dienst.

 • Wat kost een nieuwe medewerker?

  Goede medewerkers zijn kostbaar voor jou als ondernemer. Met een goed team van gemotiveerd personeel kun je je onderneming laten groeien. In het whitepaper Wat kost personeel? helpen we je die balans op te maken en krijg je een overzicht van de kosten per werknemer.

 • Welke verzekeringen voor medewerkers zijn er?

  Als je een medewerker in dienst neemt is het slim een aantal verzekeringen af te sluiten. Je hebt bijvoorbeeld een verzuim­verzekering nodig om je medewerker door te betalen als hij ziek is. Ook een ongevallen­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering en nabestaanden­verzekering zijn nuttig. Bekijk de top 5 personeels­verzekeringen.

personeel

Ben jij aantrekkelijk?

Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests