Personeel aannemen afwegingen
Personeel aannemen afwegingen

Wel of geen personeel aannemen?

3028 Je eenmanszaak groeit als kool en als ondernemer heb je meer werk dan je aankunt. De vraag is nu: moet je wel of geen personeel in dienst nemen? Een checklist voor wie eraan denkt om personeel aan te nemen.

Het aannemen van personeel is een grote stap voor kleine ondernemers. Velen worden afgeschrikt door de mogelijke risico’s en rompslomp.

Maar personeel biedt ook kansen om verder te groeien. Aan de hand van onderstaande checklist kun je bekijken of het iets voor je is. Ook gaan we in op mogelijke bezwaren tegen personeel.

Lees interviews met bekende en minder bekende ondernemers over het aannemen van hun eerste werknemer.

Vragen bij aannemen personeel

Stel jezelf de volgende vijf vragen voordat je personeel aanneemt:

  1. Heb ik de ambitie om te groeien of blijf ik liever zelfstandige zonder personeel?
  2. Wil ik naast ondernemer ook manager worden?
  3. Hoeveel tijd en geld kost personeel mij?
  4. Hoeveel extra inkomsten levert personeel mij op?
  5. Kan ik het werk niet uitbesteden?

Deze vragen helpen je een antwoord te vinden op je behoefte aan personeel. Daarnaast is het raadzaam om een overzicht te maken van je werkzaamheden en de momenten waarop je extra veel werk moet verzetten.

Misschien blijf je sommige werkzaamheden graag zelf doen of heb je alleen maar tijdelijk iemand nodig. Denk ook goed na over wet- en regelgeving, goed personeels­beleid en verplichtingen op het gebied van verzuim.

Ben jij helemaal klaar voor personeel? Doe de online test en ontvang een persoonlijk rapport met tips.

Risico’s en rompslomp

In de praktijk blijkt dat wanneer de eerste werknemer eenmaal in dienst is, de drempel naar meer personeel lager is. Je loopt dan natuurlijk nog steeds het risico de verkeerde persoon aan te nemen.

Veel ervaren ondernemers weten dat je de risico’s voor een groot deel kunt beperken en de rompslomp vaak wel meevalt. Denk aan de volgende oplossingen.

Risico’s van personeel in dienst

  • Vastzitten aan een werknemer die je liever ziet vertrekkenDit kun je grotendeels ondervangen met allerlei soorten flexibele contracten. Een medewerker die niet naar behoren functioneert, kun je daarnaast ontslaan als je dit aannemelijk kunt maken.
  • Personeel niet kunnen betalen vanwege financiële problemenOp grond van bedrijfseconomische redenen is het onder voorwaarden mogelijk om werknemers te ontslaan. Ook hierbij geldt dat je dit aannemelijk moet maken.
  • Verplichting om loon door te betalen bij ziekte Een zieke werknemer moet je twee jaar lang minimaal 70 procent van het laatstverdiende loon doorbetalen. Dit kan een flinke kostenpost zijn, maar het is mogelijk om je hiertegen te verzekeren met een ziekte­verzuim­verzekering.

Welke verzekeringen heb je nodig voor personeel? Bekijk een overzicht.

Rompslomp van personeel in dienst

  • Salarisadministratie bijhoudenEen administratiekantoor neemt voor een klein bedrag de hele salarisadministratie uit handen. Je hoeft dan alleen nog maar urenstaten en personeels­mutaties bij te houden.
  • Regelgeving op het gebied van arbeidsomstandighedenWerkgevers zijn in het kader van goed arbobeleid verplicht om risico’s in hun bedrijf in kaart te brengen. Kleine bedrijven met minder dan 25 werknemers hoeven dit minder uitvoerig te doen dan grote werkgevers.

Alternatieven voor personeel in dienst

Je hebt als ondernemer de beschikking over allerlei alternatieve mogelijkheden voor vast personeel. Die zorgen voor nog minder risico’s en rompslomp, maar kosten vaak meer tijd en geld.

Alternatieven zijn bijvoorbeeld freelancers of zzp'ers, uitzendkrachten, detacheren, payrollingoproepkrachten en uitbesteden. Bekijk goed welke optie het beste is voor jouw bedrijf. En wat je ook kiest: succes met ondernemen!

personeel

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

Meest gelezen

Hoe werkt detachering van personeel?

24596 Als ondernemer kun je ook tijdelijk een werknemer 'inhuren' van een ander bedrijf. Dat heet detachering. Zo kun je snel over deskundig personeel beschikken.

Whitepapers en online tests