Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

Subsidies voor ondernemers met personeel MKB werknemers
Subsidies voor ondernemers met personeel MKB werknemers

Overzicht van subsidies voor personeel

30526 Welke subsidies zijn er voor ondernemers met personeel? Wat zijn de voorwaarden? En wat levert het op? Een overzicht met 7 subsidies voor werkgevers.

Veel personeels­subsidies zijn gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ouderen en personen met een arbeidsbeperking. De overheid wil er met subsidies voor zorgen dat zij makkelijker aan de slag kunnen bij bedrijven.

5 subsidies voor aannemen personeel

Voor slimme werkgevers zijn er financiële voordelen. Om die voordelen ook echt te benutten, is een goede voorbereiding vereist. Bij het aannemen van personeel kom je mogelijk in aanmerking voor de volgende vijf vormen van subsidie.

1. Loonkostenvoordelen (LKV)

Als werkgever kun je bij het aannemen van werknemers uit bepaalde doelgroepen een financieel voordeel krijgen. Er zijn drie soorten loonkostenvoordelen in verband met nieuwe werknemers:

 • Oudere werknemer

  Als je iemand aanneemt die ouder is dan 56 jaar en een uitkering heeft, kun jij een vergoeding krijgen van 3,05 euro per verloond uur, tot maximaal 6.000 euro per jaar voor maximaal 3 jaar.
 • Arbeidsgehandicapte werknemer 

  Als je iemand aanneemt met een arbeidsbeperking, kun jij een vergoeding krijgen van 3,05 euro per verloond uur, tot maximaal 6.000 euro per jaar voor maximaal 3 jaar.
 • Doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden

  Als je iemand aanneemt met een scholingsbelemmering of iemand die in het doelgroepregister banenafspraak van het UWV staat, kun jij een vergoeding krijgen van 1,01 euro per verloond uur, tot maximaal 2.000 euro per jaar voor maximaal 3 jaar.

Wil je meer weten over het toepassen en aanvragen van de loonkostenvoordelen? Lees dan het artikel Loonkostenvoordelen (LKV), wat en hoe?

Mobiliteitsbonus is verleden tijd

In 2018 is de mobiliteitsbonus vervangen door het 'loonkostenvoordeel oudere werknemer' 

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

2. Lage-inkomensvoordeel (LIV)

Met het lage-inkomensvoordeel (LIV) kun jij een vergoeding krijgen als je iemand in dienst neemt met een laag inkomen.

Hoogte LIV

De hoogte van het LIV kan oplopen tot maximaal 960 euro per werknemer, per jaar. Hoeveel voordeel je precies krijgt, hangt af van het aantal werkuren van je werknemer en het gemiddelde uurloon van je werknemer. 

Je komt in aanmerking voor LIV als een werknemer maximaal 125 procent van het minimumloon verdient.

Daarnaast moet je werknemer minimaal 1248 verloonde uren in het jaar hebben en hij mag nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben.

Wil je meer weten over het lage-inkomensvoordeel? Lees dan het artikel Lage-inkomensvoordeel (LIV), hoe werkt het?

3. Proefplaatsing

Wil je een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte wel aannemen, maar eerst kijken of hij geschikt is voor een functie? Dan is proefplaatsing een mogelijkheid.

Contract aanbieden

Tijdens een periode van twee maanden (te verlengen tot zes maanden als dit nodig is) hoef je geen loon te betalen aan de werknemer. In die periode loopt de uitkering van de werknemer gewoon door. De proefplaatsing is niet vrijblijvend, want je moet wel beloven dat je hierna een contract van minimaal zes maanden aanbiedt.

Lees meer over de proefplaatsing van een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte op de website van het UWV.

4. Premievrijstelling marginale arbeid

Bij een uitkeringsgerechtigde die je voor minder dan zes aaneengesloten weken in dienst neemt, kun je een vrijstelling van de premies werknemers­verzekeringen krijgen. Dit heet de premievrijstelling marginale arbeid.

Deze vrijstelling is interessant voor werkgevers die te maken hebben met piekperioden, zoals vaak het geval is in de landbouw.

Lees meer over de premievrijstelling marginale arbeid op Ondernemersplein.

5. Loondispensatie Wajongers

Wajongers zijn jongeren die door een ziekte of handicap moeilijk of niet kunnen werken. Zij krijgen tot hun AOW-leeftijd een Wajong-uitkering.

Wanneer je een Wajonger aanneemt, betaal je dankzij loondispensatie slechts een deel van het salaris van deze jonggehandicapte.

Hoe hoog dat deel is, wordt bepaald door een arbeidsdeskundige. Het UWV neemt de rest van het loon voor zijn rekening. De loondispensatie kan een halfjaar tot maximaal vijf jaar duren.

Lees meer over loondispensatie bij Wajongers op de website van het UWV.

2 subsidies bij aangepast werk

Ook voor je huidige personeel kun je mogelijk een subsidie krijgen. Bijvoorbeeld de volgende twee subsidies voor het behouden van personeel.

6. Subsidie aanpassing werkplek

Bij een zieke of gehandicapte werknemer moet je soms de werkplek (laten) aanpassen om hem in dienst te nemen of te houden. Denk aan een traplift, aangepast toilet of een speciaal ingerichte werkplek. In dat geval kom je als werkgever in aanmerking voor een vergoeding.

Als de werknemer de voorzieningen kan meenemen naar een andere werkgever, dan ontvangt hij zelf de subsidie. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een aangepaste bureaustoel.

Lees meer over de subsidie voor aanpassingen op de werkplek op Ondernemersplein.

7. LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer

Als een werknemer een arbeidsbeperking oploopt terwijl hij bij jou in dienst is, kun je mogelijk het vierde loonkostenvoordeel benutten.

Je kunt maximaal 3,05 euro per verloond uur krijgen tot 6000 euro per jaar. Deze vorm van LKV kun je slechts één jaar benutten.

Je krijgt deze subsidie als je werknemer zijn werk geheel of gedeeltelijk weer kan hervatten en/of als je hem in een andere functie herplaatst binnen je bedrijf.

Lees meer over de voorwaarden van de LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer.

Tijdelijke subsidies

Naast bovenstaande subsidies zijn er soms ook fondsen en regelingen voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld om werkgevers in bepaalde branches te ondersteunen of specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt aan een baan te helpen.

Bekijk een overzicht van alle personeels­subsidies die nu van kracht zijn.

Corona subsidies

Er zijn nu ook financiële steunmaatregelen voor ondernemers door de gevolgen van corona. Zo is er het noodfonds NOW waarmee je de lonen van je werknemers kunt blijven betalen.

Bekijk een overzicht van corona steun door de overheid.

Subsidie berekenen

Het regelen van subsidies kan soms ingewikkeld zijn. Win daarom advies in bij ervaren ondernemers of een adviseur.

Voor een eerste blik op de subsidiemogelijkheden is er de subsidiecalculator. Die is ontwikkeld in samenwerking met het UWV.

Subsidie checken

Kijk of je recht hebt op een subsidie van de overheid. Gebruik daarvoor de regelhulp financieel CV op de site van de het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Vragen over subsidie personeel

 • Wat is een subsidie?Een subsidie is een financiële bijdrage van de overheid. Bijvoorbeeld een bedrag dat wordt uitgekeerd door het UWV of een korting op de belasting die je betaalt als ondernemer. Het woord subsidie wordt niet vaak meer gebruikt. De overheid spreekt liever van 'voordelen', 'kortingen', 'dispensatie' of 'vrijstellingen' waar je als ondernemer gebruik van kunt maken.
 • Welke subsidies zijn er voor ondernemers met personeel?Je kunt als werkgever gebruik maken van vier verschillende loonkostenvoordelen (LKV), vooral bedoeld voor het aannemen en behouden van ouderen (56+) of arbeidsgehandicapten. Daarnaast kun je profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV), proefplaatsing, loondispensatie Wajong, premievrijstelling marginale arbeid en een subsidie voor aanpassing van de werkplek.
 • Wanneer krijg ik subsidie door corona?Ondernemers die getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus kunnen steun krijgen van de overheid. Er zijn verschillende subsidies voor ondernemers met personeel. Zo kun je via de NOW-regeling compensatie krijgen voor je loonkosten. Daarnaast zijn er nog meer financiële regelingen van de overheid om ondernemers te ondersteunen.

Meest gelezen

Wat is het minimumloon in 2022?

150238 Hoe hoog is het minimumloon in 2022? Wat moet je betalen per leeftijd, per week, dag en uur? Bekijk een overzicht van de minimumlonen per 1 januari en 1 juli 2022.

Dit zijn de kosten van personeel

133133 Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af.

Minimumloon, 7 vragen en antwoorden

97444 Wie hebben recht op het minimumloon? Wat is het wettelijk minimumloon (WML) op dit moment? Hoe zit het met jeugdloon? Zeven vragen en antwoorden voor werkgevers.

Whitepapers en online tests