Wat zijn de kosten van personeel?

kosten personeel hoeveel

Krijg grip op je kosten en ga direct aan de slag met bespaartips.

LKV loonkostenvoordelen personeel belasting subsidie
LKV loonkostenvoordelen personeel belasting subsidie

Loonkostenvoordelen (LKV), wat en hoe?

Per 1 januari 2018 kun je als ondernemer met personeel profiteren van loonkostenvoordelen (LKV). Bijvoorbeeld als je ouderen (56+) of arbeidsgehandicapten in dienst hebt. Hoe werkt het? De voorwaarden en voordelen op een rij.

Door gebruik te maken van loonkostenvoordelen kun je slim besparen op je personeels­kosten. Het is een nieuwe vorm van subsidie door de overheid.

Loonkostenvoordelen in plaats van premiekortingen

De loonkostenvoordelen vervangen het ingewikkelde systeem van premiekortingen. De loonkostenvoordelen zijn weliswaar lager per werknemer dan de premiekortingen, maar meer werkgevers kunnen ervan profiteren.

Bij de premiekortingen kregen ondernemers met een klein bedrijf vaak maar een deel vergoed, omdat zij minder premies voor werknemers­verzekeringen betaalden dan de maximale premiekorting. Met loonkostenvoordelen kunnen ook ondernemers met een paar werknemers de volledige tegemoetkoming krijgen.

LKV, 3 categorieën

Er zijn drie soorten loonkostenvoordelen:

1. Loonkostenvoordeel oudere werknemer
Voor wie? Werknemers vanaf 56 jaar die uit een uitkeringssituatie komen.
Vergoeding: 3,05 euro per verloond uur, maximaal 6.000 euro.
2. Loonkostenvoordeel arbeidsgehandicapte werknemer
Voor wie?
  • Werknemers die uit een WIA-uitkering komen.
  • Werknemers met een WIA-uitkering die hun werk volledig of deels hervatten.
  • Werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn.
Vergoeding: 3,05 euro per verloond uur, maximaal 6.000 euro.
3. Loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden
Voor wie?
Vergoeding: 1,01 euro per verloond uur, maximaal 2.000 euro

Let op

Je hebt recht op LKV zolang de werknemer bij je in dienst is, maar maximaal 3 jaar (maximaal 1 jaar bij een herplaatste werknemer) en uiterlijk totdat de werknemer de AOW-leeftijd bereikt.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

LKV aanvragen

Als je wilt profiteren van de loonkostenvoordelen, moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Dit doe je via de loonaangifte. Daarnaast heb je een doelgroepverklaring nodig. Deze verklaring moet je werknemer zelf aanvragen bij het UWV of de gemeente.

LKV berekenen

Je hoeft de hoogte van de loonkostenvoordelen niet zelf te berekenen. Als je een verzoek hebt ingediend, berekent het UWV het totale loonkostenvoordeel voor jouw bedrijf. De Belastingdienst betaalt vervolgens het bedrag na afloop van het kalenderjaar aan je uit.

Loonkostenvoordeel niet verwarren met lage-inkomensvoordeel

Naast de loonkostenvoordelen (LKV) heb je tegenwoordig ook het lage-inkomensvoordeel (LIV). Deze bestaat sinds 1 januari 2017. Met het LIV kun jij een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen.

Tip

Kijk of je recht hebt op het lage-inkomensvoordeel of andere nu geldende voordelen rondom personeel. Gebruik daarvoor de regelhulp premiekortingen en LIV op de site van de het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests