LIV Lage inkomens voordeel personeel
LIV Lage inkomens voordeel personeel

Lage-inkomensvoordeel (LIV), hoe werkt het?

Kun jij als ondernemer profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV)? De hoogte van de vergoeding kan oplopen tot maximaal 2000 euro per werknemer, per jaar. De voorwaarden op een rij.

Wat is LIV?

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) bestaat sinds 1 januari 2017. Met het LIV kun jij een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen. De overheid geeft deze vergoeding om ondernemers te stimuleren meer werknemers met lage lonen, vaak laagopgeleide mensen, aan te nemen of in dienst  te houden. LIV is een onderdeel van de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl). Je kunt hiermee flink besparen op je personeels­kosten.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Hoeveel LIV krijg je?

De hoogte van het LIV kan oplopen tot maximaal 2000 euro per werknemer, per jaar. Hoeveel voordeel je precies krijgt, hangt af van:

  • het aantal werkuren* van je werknemer.
  • het gemiddelde uurloon van je werknemer.

* Het gaat om de verloonde uren. Dat zijn de uren die in het contract van de werknemer staan. Dus ook de uren dat hij ziek was of betaald verlof had. Ook betaald meerwerk of overwerk valt onder deze verloonde uren.

Voorwaarden LIV

Je komt in aanmerking voor LIV als een werknemer het minimumloon krijgt of net iets meer. Het gaat om maximaal 125 procent van het minimumloon. Voor werknemers die tussen de 100 en 110 procent van het minimumloon verdienen, krijg je maximaal 2000 euro per werknemer, per jaar. Voor werknemers die tussen de 110 en de 125 procent van het minimumloon verdienen, krijg je maximaal 1000 euro per werknemer, per jaar.

Er zijn nog 2 aanvullende voorwaarden:

  1. Je werknemer moet minimaal 1248 verloonde uren in het jaar hebben waarover je de LIV-vergoeding wilt ontvangen.
  2. Je werknemer mag nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben.

Hoe kom je aan de LIV-vergoeding?

De Belastingdienst keert de vergoeding automatisch uit. Je hoeft zelf geen aanvraag in te dienen. Aan de hand van je jaarlijkse aangifte van loonheffingen, berekent het UWV of en hoeveel LIV je krijgt. Vul dus het aantal verloonde uren goed in, anders krijg je misschien geen LIV. De vergoeding ontvang je uiterlijk in september van het jaar na het jaar waarover je aangifte hebt gedaan. Meer over de uitbetaling van de LIV-vergoeding lees je op de website van de Belastingdienst.

Tip

Kijk of je recht hebt op het lage-inkomensvoordeel of andere premiekortingen voor personeel. Gebruik daarvoor de regelhulp premiekortingen en LIV.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests