LIV Lage inkomens voordeel personeel
LIV Lage inkomens voordeel personeel

Lage-inkomensvoordeel (LIV), hoe werkt het?

5476 Kun jij als ondernemer profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV)? De hoogte van de vergoeding kan oplopen tot maximaal 1520 euro per werknemer, per jaar. De voorwaarden op een rij.

Wat is LIV?

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) bestaat sinds 1 januari 2017. Met het LIV kun jij een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen.

De overheid geeft deze vergoeding om ondernemers te stimuleren meer werknemers met lage lonen, vaak laagopgeleide mensen, aan te nemen of in dienst  te houden.

LIV is een onderdeel van de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl). Je kunt hiermee flink besparen op je personeels­kosten.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Hoeveel LIV krijg je?

De hoogte van het LIV kan oplopen tot maximaal 1520 euro per werknemer, per jaar. Hoeveel voordeel je precies krijgt, hangt af van:

  • het aantal werkuren* van je werknemer.
  • het gemiddelde uurloon van je werknemer.

* Het gaat om de verloonde uren. Dat zijn de uren die in het contract van de werknemer staan. Dus ook de uren dat hij ziek was of betaald verlof had. Ook betaald meerwerk of overwerk valt onder deze verloonde uren.

Hoeveel LIV 2023?

Als het gemiddelde uurloon van je werknemer in 2023 tussen de 12,04 en 15,06 euro ligt, kun je 0,63 euro per verloond uur aan LIV krijgen. Voor 2023 kun je maximaal 1.242 euro aan LIV per werknemer krijgen. De uurlonen en bedragen kunnen ieder jaar worden aangepast. 

Hoeveel LIV 2022?

Het bedrag voor 2022 is met terugwerkende kracht verhoogd. Dit is een compensatie door de bijzondere verhoging van het minimumloon 2023.

Daarom kun je per werknemer 0,78 euro per verloond uur krijgen en maximaal 1520 euro. Het gaat om werknemers die in 2022 gemiddeld tussen de 10,73 en 13,43 euro per uur verdienden.

LIV berekenen

Lees meer over de berekening van LIV.

Jeugd-LIV

Voor werknemers van 18, 19 of 20 jaar kun je aanspraak maken op het jeugd-LIV. Hiervoor gelden aparte bedragen per leeftijd.

Voorwaarden LIV

Je komt in aanmerking voor LIV als een werknemer het minimumloon krijgt of net iets meer. Het gaat om maximaal 125 procent van het minimumloon.

Er zijn nog 2 aanvullende voorwaarden:

  1. Je werknemer moet minimaal 1.248 verloonde uren in het jaar hebben waarover je de LIV-vergoeding wilt ontvangen.

  2. Je werknemer mag nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben.

Hoe kom je aan de LIV-vergoeding?

De Belastingdienst keert de vergoeding automatisch uit. Je hoeft zelf geen aanvraag in te dienen. Aan de hand van je jaarlijkse aangifte van loonheffingen, berekent het UWV of en hoeveel LIV je krijgt.

Vul dus het aantal verloonde uren goed in, anders krijg je misschien geen LIV. De vergoeding ontvang je uiterlijk in september van het jaar na het jaar waarover je aangifte hebt gedaan. Meer over de uitbetaling van de LIV-vergoeding lees je op de website van de Belastingdienst.

Regelhulp premiekortingen

Kijk of je recht hebt op het lage-inkomensvoordeel of andere premiekortingen voor personeel. Gebruik daarvoor de regelhulp financieel CV.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

 

Meest gelezen

Wat is het minimumloon in 2022?

249632 Hoe hoog is het minimumloon in 2022? Wat moet je betalen per leeftijd, per week, dag en uur? Bekijk een overzicht van de minimumlonen per 1 januari en 1 juli 2022.

Dit is het minimumloon 2023

182686 In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Er is sprake van een stijging van ruim 10 procent. Wat is het minimumloon in 2023?

Dit zijn de kosten van personeel

169614 Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af.

Whitepapers en online tests