LIV Lage inkomens voordeel personeel
LIV Lage inkomens voordeel personeel

Lage-inkomensvoordeel (LIV), hoe werkt het?

Kun jij als ondernemer profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV)? Hoe hoog is de vergoeding per werknemer in 2024 en 2025? De bedragen en voorwaarden van LIV op een rij.

Wat is het lage-inkomensvoordeel (LIV)?

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) bestaat sinds 1 januari 2017. Met het LIV kun jij een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen. De overheid geeft deze vergoeding om ondernemers te stimuleren meer werknemers met lage lonen, vaak laagopgeleide mensen, aan te nemen of in dienst te houden.

LIV is een onderdeel van de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl). Je kunt met deze subsidie flink besparen op je personeels­kosten.

Geen LIV meer in 2025

Vanaf 2025 wil het kabinet het Lage-inkomensvoordeel (LIV) volledig afschaffen. Het jeugd-LIV werd op 1 januari 2024 afgeschaft. In plaats daarvan komt er een loonkostenvoordeel (LKV) voor kwetsbare jongeren.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Hoeveel LIV krijg je?

De hoogte van het LIV kan oplopen tot maximaal 960 euro per werknemer, per jaar. Hoeveel voordeel je precies krijgt, hangt af van:

 • het aantal werkuren* van je werknemer.
 • het gemiddelde uurloon van je werknemer.

* Het gaat om de verloonde uren. Dat zijn de uren die in het contract van de werknemer staan. Dus ook de uren dat hij ziek was of betaald verlof had. Ook betaald meerwerk of overwerk valt onder deze verloonde uren.

Hoeveel LIV 2024?

Als het gemiddelde uurloon van je werknemer in 2024 tussen de 13,27 en 13,80 euro ligt, kun je 0,49 euro per verloond uur aan LIV krijgen. Voor 2024 kun je maximaal 960 euro aan LIV per werknemer krijgen. De uurlonen en bedragen kunnen ieder jaar worden aangepast. 

LIV berekenen

Lees meer over de berekening van LIV.

Overzicht bedragen LIV per jaar

Bedragen en voorwaarden LIV (Bron: Rijksoverheid)
JaarTegemoetkoming per uurMaximale tegemoetkoming per werknemerUurloongrenzen (als % WML)Uurloongrenzen (bedragen)
2022€ 0,78€ 1.520100-125%€ 10,73 - € 13,43
2023€ 0,49€ 960100-125%€ 12,04 - € 15,06
2024€ 0,49€ 960100-104%€ 13,27 - € 13,80
2025GeenGeen--

Het LIV wordt uitbetaald in het jaar volgend op het jaar waarop het LIV betrekking heeft. Dus het LIV over 2024 wordt uitbetaald in 2025.

LIV 2024 Lage inkomensvoordeel 2024 bedragen

Sinds 1 januari 2024 is de bovengrens van het uurlooncriterium voor LIV verlaagd van 125% naar 104%. Daardoor ontvang je alleen LIV voor werknemers die het minimumloon verdienen of net iets meer (104% van het minimumloon).

Dit gebeurt omdat het minimumloon in 2024 verder zal stijgen en werknemers dus automatisch meer inkomen krijgen. De groep LIV'ers zou daarmee heel groot worden. Daarnaast worden er al veel meer werknemers aangenomen die laag opgeleid zijn, mede vanwege het personeels­tekort in veel branches.

Bedragen LIV 2024

In 2024 kun je 49 cent per uur krijgen en maximaal 960 euro in totaal per werknemer. Je krijgt deze vergoeding alleen voor werknemers die een uurloon hebben tussen de 13,27 euro en 13,80 euro.

Wat is het uurloon van jouw werknemer? Zo kun je het uurloon berekenen.

Jeugd-LIV

Voor werknemers van 18, 19 of 20 jaar kon je aanspraak maken op het jeugd-LIV. Hiervoor gelden aparte bedragen per leeftijd.

Sinds 1 januari 2024 is het jeugd-LIV afgeschaft.

Voorwaarden LIV

Je komt in aanmerking voor LIV als een werknemer het minimumloon krijgt of net iets meer. Het gaat om maximaal 104 procent van het minimumloon in 2024. In 2023 was dat nog 125 procent.

Er zijn nog een paar aanvullende voorwaarden:

 1. Je werknemer moet minimaal 1.248 verloonde uren in het jaar hebben waarover je de LIV-vergoeding wilt ontvangen.
 2. Je werknemer mag nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben.
 3. Je werknemer is verzekerd voor één of meer van de werknemers­verzekeringen.
 4. Je werknemer krijgt loon uit tegenwoordige arbeid in een dienstbetrekking (zoals bedoeld in artikel 3 tot en met 6 van de Ziektewet).

Hoe kom je aan het Lage-inkomensvoordeel?

De Belastingdienst keert de vergoeding automatisch uit. Je hoeft zelf geen aanvraag in te dienen. Aan de hand van je jaarlijkse aangifte van loonheffingen, berekent het UWV of en hoeveel LIV je krijgt.

Vul dus het aantal verloonde uren goed in, anders krijg je misschien geen LIV. De vergoeding ontvang je uiterlijk in september van het jaar na het jaar waarover je aangifte hebt gedaan.

Regelhulp premiekortingen

Kijk of je recht hebt op het lage-inkomensvoordeel of andere premiekortingen voor personeel. Gebruik daarvoor de regelhulp financieel CV.

Vragen over Lage-inkomensvoordeel (LIV)

 • Wat is een subsidie?

  Een subsidie is een financiële bijdrage van de overheid. Bijvoorbeeld een bedrag dat wordt uitgekeerd door het UWV of een korting op de belasting die je betaalt als ondernemer. Het woord subsidie wordt niet vaak meer gebruikt. De overheid spreekt liever van 'voordelen', 'kortingen', 'dispensatie' of 'vrijstellingen' waar je als ondernemer gebruik van kunt maken.

 • Welke subsidies voor personeel zijn er?Je kunt als werkgever gebruik maken van vier verschillende loonkostenvoordelen (LKV). Daarnaast kun je profiteren van het lage-inkomensvoordeel (LIV), proefplaatsing, loondispensatie Wajong, loonkostensubsidie en een subsidie voor aanpassing van de werkplek. Verder heb je nog belastingvoordelen, zoals de werkkostenregeling (WKR). Bekijk een overzicht van subsidies voor personeel.
 • Wanneer wordt het lage-inkomensvoordeel afgeschaft?

  Vanaf 2025 wil het kabinet het Lage-inkomensvoordeel (LIV) volledig afschaffen. Het jeugd-LIV is al per 1 januari 2024 stopgezet. In plaats daarvan komt er een nieuw loonkostenvoordeel (LKV) voor kwetsbare jongeren.

 • Hoe bespaar ik op personeels­kosten?

  Via subsidies kun je besparen op personeels­kosten, maar er zijn nog meer manieren. Bekijk een overzicht van alle personeels­kosten en vijf tips om slim te besparen in het gratis whitepaper: Krijg grip op je personeels­kosten.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

 

Meest gelezen

Dit is het minimumloon 2023

In 2023 is het minimumloon een stuk hoger. Na een stijging van ruim 10 procent op 1 januari gaat het minimumloon verder omhoog op 1 juli. Wat is het minimumloon in 2023? Bekijk alle bedragen per leeftijd, per maand, week en dag. En bereken het minimumloon 2023 per uur.

Wat is het minimumloon in 2022?

Hoe hoog is het minimumloon in 2022? Wat moet je betalen per leeftijd, per week, dag en uur? Bekijk een overzicht van de minimumlonen per 1 januari en 1 juli 2022.

Minimumloon 2024, overzicht per leeftijd

Het minimumloon stijgt verder in 2024. Voor het eerst is er een wettelijk minimum uurloon. Sinds 1 januari is dat 13,27 euro per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Wat is het minimumloon vanaf 1 juli 2024? Bekijk het minimumloon per leeftijd.

Dit zijn de kosten van personeel

Een werknemer kost meer dan zijn maandelijkse brutoloon. Als werkgever draag je namelijk verplichte bijdragen en reserveringen af. Wat voor personeels­kosten zijn er en welke zijn verplicht?

Whitepapers en online tests