Voorbeelden arbeidsovereenkomst
Voorbeelden arbeidsovereenkomst

Voorbeelden van een arbeidscontract

Arbeidscontracten heb je in verschillende vormen, maar ze bevatten vaak een aantal vaste onderdelen. Bekijk voorbeelden van een arbeids­overeenkomst voor bepaalde tijd en onbepaalde tijd.

Arbeidscontract tijdelijk of vast?

Arbeidscontracten bestaan in allerlei vormen en soorten. In de afgelopen jaren is vooral het tijdelijke arbeids­overeenkomst populair geworden, bijvoorbeeld het jaarcontract.

Zorg dat je als ondernemer op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden. Op die manier weet je welke arbeids­overeenkomst het beste past bij de situatie van jouw onderneming en de betreffende werknemer (en functie).

Steeds meer ondernemers kiezen er inmiddels voor om nieuwe werknemers direct een vast contract te geven. Dit komt mede door het personeels­tekort in veel branches.

Voorbeeld arbeidscontract

Op de website Werk.nl (onderdeel van het UWV) staan twee modelcontracten die je gratis kunt downloaden, namelijk: 

 1. Voorbeeld tijdelijk contract
 2. Voorbeeld vast contract

In deze documenten staan standaardonderdelen die je kunt aanvullen met specifieke afspraken tussen jou en je werknemer.

Vraag je goed af wat nodig is voor je bedrijf en laat je altijd adviseren door een advocaat of jurist voordat je deze modelcontracten gebruikt. 

Bonus: persoonlijke rapport

Test: Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel. 

Arbeidscontract, mondeling of schriftelijk?

Hoewel het in de basis niet verplicht is, heeft het de voorkeur om afspraken op papier te zetten. Dit voorkomt dat op een later moment onduidelijkheid ontstaat over elkaars rechten en plichten.

Bovendien willen de meeste ondernemers meer voorwaarden opnemen in het contract dan verplicht is. En dan ben je in sommige gevallen – zoals bij het afspreken van een proeftijd – wel verplicht om afspraken schriftelijk vast te leggen. 

Bedingen opnemen in het arbeidscontract

In het arbeidscontract kun je bijzondere afspraken (oftewel bedingen) opnemen over onder andere de volgende onderwerpen:

 • Proeftijd

  Dit is gebruikelijk bij nieuwe werknemers. Let op de wettelijke regels voor een geldige proeftijd. Zo moet je de proeftijd altijd schriftelijk overeenkomen en mag dit alleen bij een tijdelijk contract voor meer dan 6 maanden of een vast contract.
 • Concurrentiebeding of relatiebeding

  Met een concurrentiebeding of relatiebeding kun je verhinderen dat werknemers bij de concurrent gaan werken of klanten ‘meenemen’.
  Houd wel rekening met de wettelijke regels, zoals de regel dat een concurrentiebeding in principe alleen mogelijk is bij een vast contract.
 • Geheimhoudingsbeding

  Een geheimhoudingsbeding is bedoeld om waardevolle, vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie binnen de bedrijfsmuren te houden.
 • Studiekostenbeding

  In een studiekostenbeding staan afspraken over het terugbetalen van scholingskosten. Dit beding moet aan meerdere voorwaarden voldoen.
 • Verbod op nevenwerkzaamheden

  In principe kan een werknemer ander werk uitvoeren naast zijn reguliere baan. In het arbeidscontract kun je vastleggen dat voor nevenwerkzaamheden toestemming nodig is van de werkgever.

Cao

Als je onderneming onder een cao valt, moet je rekening houden met de bepalingen die daarin staan.

Soms staan er voorschriften in je cao over de vorm en inhoud van de arbeids­overeenkomst. Ook kan er sprake zijn van een (verplichte) modelovereenkomst. Controleer dus altijd je cao.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Ondernemer worden

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests