In dit artikel:
Nulurencontract maken
Het nulurencontract is een populair oproepcontract. Je kunt een werknemer met een nulurencontract inzetten om pieken in het werk op te vangen.
Het grootste pluspunt van een nulurencontract is de flexibiliteit die je hebt als werkgever. Je kunt grotendeels zelf bepalen wanneer je iemand inzet. Je hebt daardoor meer controle over je personeelskosten.
Bij een nulurencontract ga je zelf een dienstverband aan met je werknemer, zonder tussenkomst van een andere partij. Bij veel andere flexibele contracten, zoals een uitzendovereenkomst, is er wel een derde partij in het spel.
In bepaalde branches, zoals de horeca, is een nulurencontract heel populair. Lees meer over het nulurencontract in de horeca.
Voorwaarden nulurencontract
Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het nulurencontract. Onder andere door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is het nulurencontract nu minder flexibel dan voorheen. De volgende regels zijn van toepassing:
- Oproeptermijn van 4 dagenJe moet een werknemer met een nulurencontract uiterlijk vier dagen van tevoren oproepen. Doe je dat niet, dan heeft hij het recht de oproep te weigeren.
- Op tijd afzeggenZeg je een oproep tot werken korter dan vier dagen van tevoren af, dan moet je de oproepkracht toch betalen voor de beloofde uren.
- Na een jaar vaste uren
Na een contractperiode van twaalf maanden ben je als werkgever verplicht om je oproepkracht een contract aan te bieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij in het afgelopen jaar heeft gewerkt. Je werknemer mag het aanbod voor een vast aantal uren weigeren en ervoor kiezen dat het nulurencontract doorloopt. Na ieder jaar moet je opnieuw een aanbod doen voor een vast aantal uren.
Bekijk meer voorwaarden in het artikel met 10 vragen over het nulurencontract.
Nulurencontract tijdens coronacrisis
Door de coronacrisis zijn er veel vragen over het nulurencontract. Ook voor werknemers met een nulurencontract kun je compensatie krijgen voor doorlopende loonkosten.
Via het noodfonds NOW kun je een vergoeding krijgen. Daarmee kun je een oproepkracht blijven betalen in een periode van minder werk.
Noodfonds NOW
Lees meer over het noodfonds NOW.
Voorbeeld nulurencontract
Er zijn online verschillende voorbeelden, modelcontracten, sjablonen en tools te vinden die je kunt gebruiken om je eigen nulurencontract te maken. Zoals:
- Nuluren Oproepovereenkomst versie 2020 van XpertHR (inlog vereist)
- Voorbeeld Nulurencontract van Voorbeeldcontract.nl (19 euro)
Er zijn ook een aantal gratis voorbeelden te vinden op internet, maar die voldoen in de meeste gevallen nog niet aan de nieuwe regels van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).
Laat je altijd adviseren door een juridisch expert bij het maken van een nulurencontract.
Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.Klaar voor (meer) personeel?
Voorbeeld nulurencontract horeca
Voor werkgevers en werknemers in de horeca zijn er aangepaste regels voor oproepkrachten. Zo is bijvoorbeeld de vereiste oproeptermijn korter. Je kunt het volgende modelcontract voor de horeca gebruiken:
- Modelcontract invalkracht-nuluren bepaalde tijd van Koninklijke Horeca Nederland.
Nulurencontract maken, aandachtspunten
Waar moet je op letten bij het maken van een nulurencontract? Een paar belangrijke aandachtspunten:
- Geen begindatum
In het nulurencontract staat geen begindatum. Het contract gaat in op het moment dat de handtekeningen onder de overeenkomst zijn gezet. Anders dan bij andere contracten staat er geen begindatum of eerste werkdag in de overeenkomst. Je weet namelijk niet precies wanneer je de werknemer voor het eerst oproept. - Houd het flexibel
Als je werknemer drie maanden lang elke week werkt, of minstens 20 uur per maand, dan wordt volgens de wet 'vermoed' dat er sprake is van een normale arbeidsovereenkomst. Je werknemer kan dan bijbehorende rechten afdwingen. - Regels in je cao
Bekijk de cao die van toepassing is op jouw type werknemer. Daarin kunnen andere regels staan over oproepcontracten. Zo zijn de regels voor de horeca anders dan de wettelijke regels.
Nulurenontract opzeggen, hoe werkt dat?
Je kunt een nulurencontract meestal niet beëindigen door de medewerker gewoon niet meer op te roepen. Afhankelijk van de situatie kun je het nulurencontract als volgt opzeggen:
- Heb je een nulurencontract voor bepaalde tijd afgesloten, bijvoorbeeld voor een jaar, dan eindigt het contract op de genoemde einddatum in het contract.
- Bij een nulurencontract voor onbepaalde tijd moet je de overeenkomst opzeggen volgens de regels van het ontslagrecht.
- Je kunt een nulurencontract alleen tussentijds opzeggen als dat in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. De opzegtermijn voor beide partijen is slechts vier dagen.
Welke contracten zijn er nog meer, weet jij het? Test jezelf als werkgever.