Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden, wat en hoe?

20279 Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden precies en hoe bepaal je ze? Een overzicht van de arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden aan je personeel.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Met je werknemer spreek je een aantal arbeidsvoorwaarden af. Deze leg je vast in de arbeids­overeenkomst (het contract). Je kunt voor de secundaire arbeidsvoorwaarden ook verwijzen naar een personeels­handboek als die voorwaarden voor al je personeels­leden gelden.

Maar wat zijn nu precies primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Een overzicht:

Primaire arbeidsvoorwaarden

De primaire arbeidsvoorwaarden zijn de basisafspraken die je maakt met een werknemer. Dat zijn in ieder geval afspraken over:

Daarnaast worden er vaak afspraken gemaakt over:

Deze afspraken worden ook vaak tot de primaire arbeidsvoorwaarden gerekend. Je bent in ieder geval verplicht om naast het salaris (volgens het minimumloon) ook vakantiedagen (minimaal 4 keer het aantal werkuren per week) en vakantiegeld (minimaal 8% van het bruto jaarsalaris) toe te kennen. Een pensioenregeling is niet algemeen wettelijk verplicht. 

In je cao kunnen extra primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden staan.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de genoemde primaire arbeidsvoorwaarden, kun je extra afspraken maken met werknemers. Dit zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden. Door naast het salaris extra voorwaarden te bieden, kun je een functie binnen jouw bedrijf aantrekkelijk maken.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

Je zult dan eerder goede werknemers aannemen en huidige werknemers motiveren om hun best te doen. Dit kan je bedrijf veel opleveren. Wat kun je werknemers zoal bieden?

Belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • Dertiende maand
  Extra maandsalaris aan het einde van het jaar.
 • Prestatiebeloning
  Extra salaris na een goede prestatie, bijvoorbeeld een bonus of winstuitkering.
 • Verzekeringen voor je personeel
  Zoals inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid of inkomenszekerheid voor nabestaanden bij overlijden (via een Anw-gat­verzekering).
 • Vervoersmiddel
  Een leaseauto of fiets van de zaak.
 • Telefoon van de zaak
  Maak afspraken over het gebruik van een smartphone, laptop, tablet en dergelijke.
 • Kerstpakketten en cadeaus
  Je kunt dit als secundaire arbeidsvoorwaarden vastleggen in een contract of personeels­handboek, maar ook spontaan als extraatje geven. Denk ook aan abonnementen op vakbladen en dergelijke.
 • Opleiding
  Geef werknemers een vast budget en/of aantal dagen voor opleidingen, trainingen, cursussen en workshops.
 • Sport en ontspanning
  Je kunt personeel bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool geven of afspraken maken over ontspanning op het werk.

Veel voorzieningen aan je personeel kun je voordelig verstrekken dankzij de werkkostenregeling. Bekijk deze 10 vragen over de werkkostenregeling.

Slimme secundaire arbeidsvoorwaarden

Bereken goed welke arbeidsvoorwaarden je kunt bieden. Werk je met jonge werknemers, dan is bijvoorbeeld een pensioenregeling vaak geen harde eis voor hen.

Het slim inzetten van andere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een abonnement op de sportschool of een leaseauto, kan er ook voor zorgen dat een lager basisloon geaccepteerd wordt.

Denk ook aan het invoeren van prestatiebeloningen, zoals een bonus. Daarmee koppel je slim het bedrijfsresultaat aan het loon van je werknemer en loop je minder financieel risico als het onverhoopt minder gaat.

Je kunt bijvoorbeeld ook atv-dagen geven in ruil voor overwerk. Dit is een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde voor personeel. Je werknemers bouwen atv-uren op als zij overwerken en kunnen dit opsparen om een roostervrije dag te nemen.

Bespaar op personeels­kosten

Door slimme arbeidsvoorwaarden te creëren, kun je aanzienlijk besparen op personeels­kosten. Meer weten over alle kosten rondom personeel en hoe je er slim op kunt besparen? Lees het gratis whitepaper over personeels­kosten.

Branches ondernemers

Ken jij de risico's al?

Jouw bedrijf is goud waard, voorkom uitglijders. Ontdek de gevaren in de horeca, bouw, detailhandel, groothandel, persoonlijke of zakelijke dienst­verlening en beperk je risico's.

Meest gelezen

Het jaarcontract, 9 vragen van werkgevers

44739 Het jaarcontract is populair. Wat zijn de voordelen en nadelen? En aan welke eisen moet een jaarcontract voldoen? Antwoord op 9 belangrijke vragen over het jaarcontract.

Whitepapers en online tests