Salaris onderhandelen
Salaris onderhandelen

Salaris onderhandelen, 7 tips voor werkgevers

Salarisonderhandelingen beginnen meestal zodra je iemand een baan aanbiedt. Hoe pak je dit het beste aan? Zeven tips voor werkgevers om effectief te onderhandelen over salaris.

Tips voor salarisonderhandelingen

De meeste sollicitanten halen graag het onderste uit de kan. Als ze eenmaal in dienst zijn, gaat het loon immers niet snel omhoog. Maar als werkgever wil je natuurlijk voorkomen dat het salaris te hoog uitpakt.

Je moet immers de personeels­kosten van je bedrijf in het oog houden en voorkomen dat die de pan uit rijzen.

Beide partijen tevreden over uitkomst salaris

Tijdens het sollicitatiegesprek probeer je hier samen uit te komen. Daarbij is het belangrijk dat beide partijen tevreden zijn met de uitkomst. Je hebt er niets aan als iemand na een tijdje vertrekt omdat de beloning toch blijkt tegen te vallen.

Daarom lees je hieronder zeven tips voor effectieve salarisonderhandelingen.

1. Kom goed beslagen ten ijs

Een goede voorbereiding vergroot de kans op succesvolle salarisonderhandelingen. Hiermee voorkom je dat je afspraken maakt die niet haalbaar zijn. Je moet vooraf onder meer nadenken over een passend salaris, de boven- en ondergrens die je hanteert en de arbeidsvoorwaarden in een eventuele verplichte cao.

Zo geldt bij cao-afspraken dat je hiervan niet altijd kunt afwijken en deze dus ook niet onderhandelbaar zijn.

2. Schat de onderhandelingsstijl in

Iedereen onderhandelt op zijn eigen manier. Zo zal de ene sollicitant meteen instemmen met je bod, terwijl de ander er zo veel mogelijk uit probeert te slepen. Maak daarom een inschatting van de onderhandelingsstijl van de kandidaat.

Zo zal een goede werknemer die schaars en gewild is, en ook weet hoeveel hij waard is, sneller de confrontatie opzoeken. Vraag jezelf van tevoren af hoe je hier tijdens het sollicitatiegesprek mee omgaat.

Bonus: persoonlijke rapport

Klaar voor (meer) personeel?

Test jezelf en je bedrijf. Beantwoord tien vragen met ja of nee en zie direct of je klaar bent voor (meer) personeel.

3. Houd wisselgeld achter de hand

Denk goed na over het wisselgeld dat je kunt bieden. Onderhandelen is namelijk een kwestie van geven en nemen. Misschien kun je bepaalde wensen van de sollicitant niet inwilligen, terwijl je daar wel bepaalde arbeidsvoorwaarden tegenover kunt zetten.

In een klein bedrijf heb je bijvoorbeeld minder ruimte als het gaat om salaris, maar als tegemoetkoming kun je onder meer flexibele werktijden bieden of de mogelijkheid om thuis te werken.

4. Onderbouw je bod

Geef een goede onderbouwing bij het bod dat je de sollicitant doet. Alleen een bedrag zegt niet zoveel en met een aantal argumenten maak je het bedrag een stuk aannemelijker. Als dat het geval is, kun je bijvoorbeeld aangeven dat collega's met dezelfde ervaring bij jou ongeveer hetzelfde salaris verdienen.

Het bod zal bovendien beter landen als je wijst op de voordelen van de functie, zoals de hoeveelheid vakantiedagen of de mogelijkheid om opleidingen te volgen.

5. Kruip in de huid van de sollicitant

'Hard op de inhoud, zacht op de relatie.' Deze spreuk hoor je vaak als het gaat om effectief onderhandelen. Het betekent dat je niet alleen let op wat je wilt bereiken, maar je net zo goed inleeft in de persoon die tegenover je zit en daarmee werkt aan de relatie.

Daarvoor moet je af en toe in de huid van de sollicitant kruipen. Wat vindt hij belangrijk en hoopt hij uit het sollicitatiegesprek te halen? Vraag eventueel door als dit niet duidelijk is.

6. Zoek naar aanknopingspunten

Tijdens het sollicitatiegesprek ga je op zoek naar aanknopingspunten. Waarover zijn jullie het eens en waarover niet? En waaruit bestaat het eventuele tegenvoorstel dat de sollicitant doet?

Ga op zoek naar mogelijkheden om hem tegemoet te komen door het beschikbare wisselgeld in te zetten.Kom je er niet meteen uit, dan is het geen probleem om er nog een nachtje over te slapen.

7. Zorg voor een snelle afhandeling

Ben je het eens geworden over het salaris en de andere arbeidsvoorwaarden? Wacht dan niet te lang. Anders ontstaat verwarring doordat afspraken niet meer vers in het geheugen liggen.

Ook is het mogelijk dat de kandidaat meerdere sollicitaties heeft uitstaan en intussen een beter bod krijgt. Geef dus zo snel mogelijk duidelijkheid door de afspraken op te nemen in een arbeidscontract en dat voor te leggen aan de sollicitant.

Bij het aannemen van (meer) personeel komt naast salarisonderhandelingen nog veel meer kijken. Een handige checklist voor ondernemers helpt je op weg. Bijvoorbeeld met tips op het gebied van werkgeversverplichtingen en goed personeels­beleid.

Niet klaar voor personeel

Heb je personeel in dienst?

Dat is goed nieuws, want daarmee bouw je aan de continuïteit van je bedrijf. Met dit pakket aan personeels­­verzekeringen dek je de risico’s af en zorg je goed voor je personeel.

Meest gelezen

Stappenplan sollicitatieprocedure

Van een functieprofiel opstellen tot het tekenen van het contract. Welke stappen neem je tijdens een sollicitatieprocedure? In 8 stappen een nieuwe werknemer aannemen.

Whitepapers en online tests