Leaseauto
Leaseauto

5 vragen van werkgevers over de leaseauto

Een auto van de zaak is voor sommige werknemers noodzakelijk, maar het kan ook een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Lees het antwoord op vijf vragen van werkgevers over de leaseauto.

1. Wat is een leaseauto?

Een leaseauto is een auto die ter beschikking wordt gesteld via een leaseconstructie. Als leasenemer, oftewel lessee, sluit je daarvoor een overeenkomst met een leasemaatschappij.

De auto staat op naam van de leasemaatschappij en dat betekent vaak dat je geen omkijken hebt naar zaken als wegenbelasting en onderhoud. En jouw werknemer mag rijden in een auto die zo goed als nieuw is.

kosten personeel

Krijg grip op personeels­kosten

Lees het gratis whitepaper met daarin de waarde van personeel, alle personeels­kosten op een rij en 5 manieren om te besparen.

2. Wat zijn de kosten van een leaseauto?

In de eerste plaats betaal je de leasekosten voor de betreffende auto. Deze kosten zijn vastgelegd in de overeenkomst met de leasemaatschappij. Daarnaast ben je uiteraard brandstofkosten verschuldigd. Meestal worden die afgerekend met een tankpas die bij de leaseauto wordt geleverd.

Ten slotte is het mogelijk dat je een eigen risico moet betalen bij schade aan een leaseauto.

Je kunt de schade aan een leaseauto niet altijd doorberekenen aan een werknemer. Zo hoeft hij schade die is veroorzaakt onder werktijd in de regel niet te betalen. Bij opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer kan sprake zijn van een uitzondering.

3. Moet ik rekening houden met bijtelling?

Bij privégebruik van een leaseauto (meer dan 500 kilometer per jaar) moet er bijtelling betaald worden. In veel gevallen is dit 22 procent van de catalogusprijs van de auto. Bij milieuvriendelijke auto’s kan sprake zijn van een lagere bijtelling (4%). 

Privékilometers rijden

Als een werknemer niet meer dan 500 privékilometers rijdt, dan vervalt de bijtelling. De werknemer moet dan wel een goede rittenregistratie bijhouden als bewijsmateriaal. De ritten voor woon-werkverkeer gelden als zakelijke kilometers.

Wie betaalt de bijtelling?

Het bedrag voor de bijtelling keer je als werkgever uit aan je werknemer. Dit bedrag mag je (verdeeld over 12 maanden) optellen bij het loon. Je werknemer moet uiteindelijk de volledige bijtelling zelf betalen aan de belastingdienst bij zijn aangifte inkomstenbelasting

Eigen bijdrage

Je kunt met je werknemer ook een eigen bijdrage afspreken. Hij betaalt dan zelf een deel voor het privégebruik van de leaseauto.

De eigen bijdrage trek je dan af van het bedrag dat je hem geeft voor de bijtelling. Deze eigen bijdrage mag nooit meer zijn dan de totale bijtelling (4 of 22%).

Ondernemer in de bouw? Voorkom diefstal van je bestelauto en gereedschap.

4. Hoe leg ik afspraken over leaseauto’s vast?

Afspraken over leaseauto’s kun je vastleggen in een autoregeling en een berijdersovereenkomst.

In een autoregeling staan meestal algemene afspraken die voor de hele organisatie gelden. Je beschrijft daarin bijvoorbeeld wie recht heeft op een auto van de zaak en welke normbedragen gelden per functie. De autoregeling kun je opnemen in een personeels­handboek.

Daarnaast kun je een berijdersovereenkomst opstellen voor individuele afspraken, zoals een eigen bijdrage bij privégebruik.

5. Kan ik een leaseauto weer intrekken?

De leaseauto van een werknemer kun je niet zomaar intrekken. Een auto van de zaak behoort namelijk tot de secundaire arbeidsvoorwaarden van een werknemer.

Je kunt alleen in bijzondere gevallen de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen. Zo moet je onder meer een 'zwaarwegend belang' hebben bij de wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Ook moet je dan de werknemer voldoende compenseren voor het verlies van de leaseauto.

Personeel verzekeren ja of nee

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Lees in ons gratis whitepaper tips van ondernemers, doe je eigen risico-checklist en ontdek de top 5 verzekeringen per branche.

Meest gelezen

10 vragen over de werkkostenregeling

Wat is de werkkostenregeling? Hoe groot is de vrije ruimte? Waar moet ik op letten? Tien vragen en antwoorden over de werkkostenregeling (WKR) in 2024, een belangrijke fiscale regeling voor ondernemers met personeel.

Telefoon van de zaak voor werknemers, hoe zit dat?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers gewoon noodzaak. Gelukkig heeft de Belastingdienst dit ook ingezien. Dankzij de werkkostenregeling zijn de fiscale regels voor het gebruik van mobiele telefoons eenvoudiger geworden. Dit zijn de regels voor werkgevers in 2023 en 2024.

WW-premie, hoe werkt het nu?

Voor iedere werknemer betaal je maandelijks WW-premie. Wat is WW-premie? Wat zijn de veranderingen door de WAB? En hoe bereken je de WW-premie? Een handig overzicht.

Whitepapers en online tests