Diefstal in de bouw voorkomen, 4 tips
Het zal je maar gebeuren: je loopt van het bouwterrein naar je bestelauto, is je gereedschap gestolen. Of erger nog: je bestelauto is weg! Wat nu?
Diefstal is een groot risico voor bouwondernemers. Hoe kun je diefstal van je bestelauto en je gereedschap voorkomen en financiële schade beperken? Vier tips:
1. Maak het dieven niet makkelijk
Diefstal wordt vaak veroorzaakt door slordigheden. Als je werknemers in dienst hebt die ook gebruikmaken van een bestelauto en gereedschap, geef hun dan duidelijke instructies over hoe ze hiermee om moeten gaan.
Het is slim om de regels vast te leggen in een gedragscode of in een gebruikersovereenkomst. Geef je personeel bijvoorbeeld de volgende richtlijnen:
- Parkeer op een plek met voldoende toezicht.
- Zorg dat de bestelauto altijd goed afgesloten is.
- Laat de sleutels nooit onbeheerd in het contact zitten.
- Geef de sleutels nooit aan een ander.
- Laat gereedschap en bouwmaterialen nooit onbeheerd achter.
Je kunt dit lijstje verder uitbreiden en specifieker maken. Dit soort richtlijnen zijn niet meer dan logisch, maar toch is het belangrijk om je werknemers bewust te maken van de risico's. En natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld.
2. Beveilig je bestelauto
Om inbraak te voorkomen kun je extra maatregelen nemen om je bestelauto te beveiligen. Want ook al doe je de bestelauto netjes op slot, dan nog kunnen inbrekers met een speciale sleutel of via een zogenoemde 'relay attack' eenvoudig de auto openen.
Zowel jij als jouw werknemers zijn weleens op pad. Welke zakelijke autoverzekeringen en verkeersschadeverzekeringen zijn belangrijk voor jouw onderneming?Verkeer en vervoer
Gelukkig zijn er systemen ontwikkeld voor extra beveiliging. Denk aan een trekhaakslot waarmee de achterdeuren van de bestelauto worden beschermd. Er bestaat ook complete mechanische beveiliging voor alle deuren van de laadruimte.
- Lees meer over inbraakmethodes en slimme beveiliging van je bestelauto.
3. Verzeker je bestelauto
In combinatie met bovenstaande maatregelen is het slim je bedrijfswagen(s) goed te verzekeren. Daarmee voorkom je flinke financiële schade en heb je snel weer vervangend vervoer.
- Als je een bestelauto hebt, dan heb je een bestelautoverzekering nodig.
- Voor een ‘reguliere’ personenauto van de zaak heb je een zakelijke personenautoverzekering nodig.
Bedrijfswagen verzekeren is verplicht
Een zakelijke autoverzekering of bestelautoverzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst beschouwt je auto dan officieel als bedrijfsauto.
Als je een autoverzekering afsluit, kijk dan goed naar de dekking die je kiest (WA, beperkt casco of volledig casco).
Daarnaast heb je ook nog aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld om inzittenden mee te verzekeren. Kies een verzekering die goed aansluit bij jouw wensen als bouwondernemer.
- Lees meer over de bestelautoverzekering voor de bouw.
4. Verzeker je gereedschap
Je kunt ook de inhoud van je bestelauto, zoals gereedschap, bouwmaterialen, en machines, verzekeren. Dit doe je met een Vervoerverzekering Eigen Goederen.
Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal, maar ook tegen schade aan je goederen tijdens het vervoer in je bestelbus. Het maakt dan niet uit of jij of een van je werknemers in de bestelbus rijdt. Ook de schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd.
Probeer wel diefstal te voorkomen
Een verzekeraar verwacht dat je voldoende maatregelen neemt om diefstal van gereedschap en bouwmaterialen te voorkomen. Je mag ze bijvoorbeeld niet onbeheerd achterlaten in de bestelbus.
Nog een reden dus om de gedragsregels bij tip 1 scherp te formuleren en te zorgen dat je werknemers die naleven.
- Lees meer over de Vervoerverzekering Eigen Goederen in de bouw.
Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.Specialist in de bouw