Advies nodig over jouw bedrijfsrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies

Diefstal bestelauto gereedschap gestolen bedrijfswagen
Diefstal bestelauto gereedschap gestolen bedrijfswagen

Diefstal bestelauto en gereedschap voorkomen

Voor veel ondernemers en personeel in de bouw is een bestelauto onmisbaar. En goed gereedschap is goud waard. Dat laatste weten dieven ook. Hoe kun je diefstal voorkomen en de schade beperken?

Diefstal in de bouw voorkomen, 5 tips

Het zal je maar gebeuren: je loopt van het bouwterrein naar je bestelauto. Je ziet dat de achterdeuren zijn opengebroken. Nee, hè! Je gereedschap is gestolen. Of erger nog: je bestelauto is zelf gestolen! Wat nu?

In Nederland neemt het aantal bestelauto's in rap tempo toe en de diefstal ook. Er zijn eind 2023 meer dan 1 miljoen bestelauto's. Diefstal is een groot risico, met name voor bouwondernemers.

Soort:Aantal gesloten bedrijfsauto's in 2023:
Bedrijfsauto zwaar56
Bedrijfsauto licht1.469

De terugvindpercentages van de gestolen bedrijfsauto's liggen tussen de 46 en 54 procent in 2023.

Hoe kun je diefstal van je bestelauto en je gereedschap voorkomen en financiële schade beperken? Vijf tips:

1. Maak het dieven niet makkelijk

Diefstal wordt vaak veroorzaakt door slordigheden. Als je werknemers in dienst hebt die ook gebruikmaken van een bestelauto en gereedschap, geef ze dan duidelijke instructies over hoe ze hiermee om moeten gaan.

Het is slim om de regels vast te leggen in een gedragscode of in een gebruikersovereenkomst. Geef je personeel bijvoorbeeld de volgende richtlijnen:

  • Parkeer op een plek met voldoende toezicht en verlichting.
  • Zorg dat de bestelauto altijd goed afgesloten is.
  • Laat de sleutels nooit onbeheerd in het contact zitten.
  • Geef de sleutels nooit aan een ander.
  • Laat gereedschap en bouwmaterialen nooit onbeheerd achter.

Je kunt dit lijstje verder uitbreiden en specifieker maken. Dit soort richtlijnen zijn niet meer dan logisch, maar toch is het belangrijk om je werknemers bewust te maken van de risico's. En natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld.

Meer regels voor personeel leg je vast in een personeels­handboek.

verkeersverzekering

Verkeer en vervoer

Zowel jij als jouw werknemers zijn weleens op pad. Welke zakelijke auto­verzekeringen zijn belangrijk voor jouw onderneming?

2. Beveilig je bestelauto

Om inbraak te voorkomen kun je extra maatregelen nemen om je bestelauto te beveiligen.

Want ook al doe je de bestelauto netjes op slot, dan nog kunnen inbrekers met een speciale sleutel of via een zogenoemde 'relay attack' eenvoudig de auto openen.

Gelukkig zijn er systemen ontwikkeld voor extra beveiliging. Denk aan een trekhaakslot waarmee de achterdeuren van de bestelwagen worden beschermd.

Voorkom diefstal bestelauto en inbraak

Tips tegen diefstal en inbraak:

  • Gebruik een stuurslot, pedaalslot of plaats een extra slot op de deuren.
  • Zorg voor mechanische beveiliging en een diefstal-alarm.
  • Maak je bestelbus herkenbaar met je logo en naam.

Er bestaat een complete mechanische beveiliging voor alle deuren van de laadruimte. Vraag dus bij je autodealer welke mogelijkheden er zijn voor jouw bestelwagen.

Lees meer over inbraakmethodes en slimme beveiliging van je bestelauto.

3. Verzeker je bestelauto Bestelauto bouw verzekering 2024

In combinatie met bovenstaande maatregelen is het slim je bedrijfswagen(s) goed te verzekeren. Daarmee voorkom je flinke financiële schade en heb je snel weer vervangend vervoer.

Bedrijfswagen verzekeren is verplicht

Een zakelijke auto­verzekering of bestelauto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst beschouwt je auto dan officieel als bedrijfsauto.

Als je een bestelauto­verzekering afsluit, kijk dan goed naar de dekking die je kiest. Er zijn 3 keuzes: 

  1. Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) dekking: met WA ben je verzekerd tegen schade aan jouw bus en aan anderen.
  2. Beperkt casco: met deze dekking ben je verzekerd tegen schade aan jouw bus door aanrijdingen met dieren, brand, explosie, weerschade, diefstal en schade aan ruiten.
  3. Volledig casco: met deze dekking ben je verzekerd tegen een breed aantal oorzaken waaronder schade die je zelf veroorzaakt. Deze dekking kies je meestal bij een nieuwe bus of bij een bus met een hoge (dag)waarde.

Je kunt deze 3 keuzes invullen met:

 

Alleen WA

WA + Beperkt Casco

WA + Volledig Casco

Daarnaast heb je ook nog aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld om inzittenden mee te verzekeren, rechtsbijstand en accessoires. Kies een verzekering die goed aansluit bij jouw wensen als bouwondernemer.

Wat kost een verzekering voor je bestelauto in 2024?

De kosten van een verzekering voor je bestelauto worden bepaald door de volgende factoren:

  • welk automerk, de (dag)waarde, het gewicht van de bestelwagen, het aantal schadevrije jaren van de bestuurder, de regio waar je woont en het vermogen van de motor. 

Indicatie kosten bestelauto verzekering

Wat betaal je bijvoorbeeld voor een nieuwe Ford Transit? Als je 14 schadevrije jaren hebt en je kiest voor volledig casco dan betaal je ongeveer 92 euro per maand in 2024.

Waarde Ford Transit26.000 euro
Schadevrije jaren14
KeuzeVolledig casco
Premiekosten per maandcirca 92 euro

Lees meer over de bestelwagen­verzekering voor de bouw.

Exacte kosten bestelauto verzekering

Wil je weten wat je precies betaalt voor een bestelauto verzekering? Dan kun je een offerte bestelwagen­verzekering opvragen bij een verzekeraar naar keuze.

Het is verstandig om het aanbod van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar vooral ook naar de exacte dekking en uitsluitingen op die dekking. Een verzekerings­adviseur kan je helpen de beste verzekering te kiezen voor jouw bestelwagen.

4. Verzeker je gereedschap Bestelauto verzekering bouw gereedschap

Je kunt ook de inhoud van je bestelauto, zoals gereedschap, bouwmaterialen, en machines, verzekeren. Dit doe je met een Vervoer­verzekering Eigen Goederen

Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal, maar ook tegen schade aan je goederen tijdens het vervoer in je bestelbus.

Het maakt dan niet uit of jij of een van je werknemers in de bestelbus rijdt. Ook de schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd.

Probeer diefstal te voorkomen

Een verzekeraar verwacht dat je voldoende maatregelen neemt om diefstal van gereedschap en bouwmaterialen te voorkomen.

Je mag spullen bijvoorbeeld niet onbeheerd achterlaten in de bestelbus. Dit is nog een reden om de gedragsregels bij tip 1 scherp te formuleren en te zorgen dat je werknemers die naleven.

Lees meer over de Vervoer­verzekering Eigen Goederen in de bouw.

5. Verzekering aanhanger en werkmaterieelAanhanger verzekering bouw bestelauto

Als je gebruikmaakt van een aanhanger, heftruck of graafmachine, dan is het verstandig een extra verzekering af te sluiten. Ook die kunnen namelijk gestolen worden.

Verzekering aanhangwagen

Een verzekering voor je aanhangwagen vergoedt vrijwel alle mogelijke schade door aanrijdingen, botsingen, brand, storm, natuurgeweld of een andere calamiteit. Ook bij diefstal en joyriding ben je meestal verzekerd. 

Verzekering werkmaterieel

Een WA-verzekering is verplicht voor alle gemotoriseerde voertuigen. Dus ook een heftruck of graafmachine moet je verzekeren. En ook hier kun je kiezen voor beperkt of volledig casco. Lees meer over de werkmaterieel­verzekering.

Het echte werk

Maak je ook gebruik van vrachtwagens? Lees meer over je vrachtwagen verzekeren.

Vragen over bestelauto verzekeren

  • Wat is een bestelauto­verzekering?

    Met een bestelwagen­verzekering kun je een bestelauto en inzittenden verzekeren tegen schade. Je krijgt dan een financiële vergoeding als er iets met je bestelauto gebeurt, bijvoorbeeld bij beschadiging of diefstal.

  • Wanneer is een verzekering voor bedrijfswagens verplicht?

    Een zakelijke auto­verzekering of bestelauto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst ziet je auto dan officieel als bedrijfsauto.

  • Hoe kan ik de inhoud van bedrijfswagens verzekeren?

    Je kunt de inhoud van je bestelwagen, zoals gereedschap, bouwmaterialen, en machines, verzekeren met een Vervoer­verzekering Eigen Goederen. Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal van spullen, maar ook tegen schade aan je goederen tijdens het vervoer. Ook schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd.

  • Wat is het verschil tussen WA, beperkt en volledig casco?

    WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Je bent dan verzekerd als je met je auto schade toebrengt aan anderen. Beperkt Casco verzekert schade aan je auto door brand en explosie, aanrijdingen met dieren, hagel, natuurrampen, storm, diefstal en ruitschade. Bij volledig Casco is je auto verzekerd tegen schade door een breed aantal oorzaken waaronder schade die je zelf veroorzaakt, zoals bij een botsing of van de weg raken.

  • Wat kost een bestelauto­verzekering?

    De premiekosten van een bestelauto­verzekering zijn onder andere afhankelijk van het merk, de (dag)waarde, het gewicht van de bestelwagen, het aantal schadevrije jaren, de regio en het vermogen van de motor. Neem bijvoorbeeld een Ford Transit (nieuw) met een dagwaarde van 26.000 euro en 14 schadevrije jaren. De premie (volledig casco) is dan 92 euro per maand. Wil je weten wat de kosten zijn voor jouw bedrijfswagen? Dan kun je een offerte bestelwagen­verzekering opvragen bij een verzekeraar naar keuze.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Bron cijfers: LIV

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests