Advies nodig over jouw bedrijfsrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag het aan een adviseur.

Diefstal bestelauto gereedschap gestolen bedrijfswagen bouw bestelbus bedrijfsbus
Diefstal bestelauto gereedschap gestolen bedrijfswagen bouw bestelbus bedrijfsbus

Diefstal bestelauto en gereedschap voorkomen

Voor veel ondernemers en personeel in de bouw is een bestelauto onmisbaar. En goed gereedschap is goud waard. Dat laatste weten dieven ook. Hoe kun je diefstal voorkomen en de schade beperken?

Diefstal in de bouw voorkomen, 4 tips

Het zal je maar gebeuren: je loopt van het bouwterrein naar je bestelauto, is je gereedschap gestolen. Of erger nog: je bestelauto is weg! Wat nu?

Diefstal is een groot risico voor bouwondernemers. Hoe kun je diefstal van je bestelauto en je gereedschap voorkomen en financiële schade beperken? Vier tips:

1. Maak het dieven niet makkelijk

Diefstal wordt vaak veroorzaakt door slordigheden. Als je werknemers in dienst hebt die ook gebruikmaken van een bestelauto en gereedschap, geef hun dan duidelijke instructies over hoe ze hiermee om moeten gaan.

Het is slim om de regels vast te leggen in een gedragscode of in een gebruikersovereenkomst. Geef je personeel bijvoorbeeld de volgende richtlijnen:

  • Parkeer op een plek met voldoende toezicht.
  • Zorg dat de bestelauto altijd goed afgesloten is.
  • Laat de sleutels nooit onbeheerd in het contact zitten.
  • Geef de sleutels nooit aan een ander.
  • Laat gereedschap en bouwmaterialen nooit onbeheerd achter.

Je kunt dit lijstje verder uitbreiden en specifieker maken. Dit soort richtlijnen zijn niet meer dan logisch, maar toch is het belangrijk om je werknemers bewust te maken van de risico's. En natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld.

2. Beveilig je bestelauto

Om inbraak te voorkomen kun je extra maatregelen nemen om je bestelauto te beveiligen. Want ook al doe je de bestelauto netjes op slot, dan nog kunnen inbrekers met een speciale sleutel of via een zogenoemde 'relay attack' eenvoudig de auto openen.

verkeer en vervoer

Verkeer en vervoer

Zowel jij als jouw werknemers zijn weleens op pad. Welke zakelijke auto­verzekeringen en verkeersschade­verzekeringen zijn belangrijk voor jouw onderneming?

Gelukkig zijn er systemen ontwikkeld voor extra beveiliging. Denk aan een trekhaakslot waarmee de achterdeuren van de bestelauto worden beschermd. Er bestaat ook complete mechanische beveiliging voor alle deuren van de laadruimte.

3. Verzeker je bestelauto

In combinatie met bovenstaande maatregelen is het slim je bedrijfswagen(s) goed te verzekeren. Daarmee voorkom je flinke financiële schade en heb je snel weer vervangend vervoer.

Bedrijfswagen verzekeren is verplicht

Een zakelijke auto­verzekering of bestelauto­verzekering is verplicht als de auto op de balans van je onderneming staat. De Belastingdienst beschouwt je auto dan officieel als bedrijfsauto.

Als je een auto­verzekering afsluit, kijk dan goed naar de dekking die je kiest (WA, beperkt casco of volledig casco).

Daarnaast heb je ook nog aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld om inzittenden mee te verzekeren. Kies een verzekering die goed aansluit bij jouw wensen als bouwondernemer.

4. Verzeker je gereedschap

Je kunt ook de inhoud van je bestelauto, zoals gereedschap, bouwmaterialen, en machines, verzekeren. Dit doe je met een Vervoer­verzekering Eigen Goederen

Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal, maar ook tegen schade aan je goederen tijdens het vervoer in je bestelbus. Het maakt dan niet uit of jij of een van je werknemers in de bestelbus rijdt. Ook de schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd.

Probeer wel diefstal te voorkomen

Een verzekeraar verwacht dat je voldoende maatregelen neemt om diefstal van gereedschap en bouwmaterialen te voorkomen. Je mag ze bijvoorbeeld niet onbeheerd achterlaten in de bestelbus.

 

Nog een reden dus om de gedragsregels bij tip 1 scherp te formuleren en te zorgen dat je werknemers die naleven.

Bouwondernemer

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests