Car montageverzekering bouw
Car montageverzekering bouw

Wat is een car- en montage­verzekering?

Een car- en montage­verzekering is een belangrijke verzekering voor ondernemers in de bouw. Wat heb je precies aan deze verzekering? Wat betaal je ervoor? En waar moet je op letten? Antwoorden en tips voor bouwbedrijven.

Car- en montage­verzekering bouw

Een car- en montage­verzekering is er speciaal voor bouwbedrijven. Deze verzekering dekt materiële schade die op de bouwplaats ontstaat, zoals schade door:

  • Vandalisme
  • Een hevige storm
  • Ontwerp- en bouwfouten

Er is standaard dekking voor verlies of beschadiging van 'het werk', maar er zijn vaak nog aanvullende dekkingen voor:

  • Schade aan bestaande eigendommen van je opdrachtgever door bouwwerkzaamheden.
  • Beschadiging of diefstal van hulpmateriaal (bijv. gereedschap, steigers en machines).
  • Beschadiging of diefstal van privé-eigendommen van directie en personeel op de bouwplaats.
  • Beschadiging of diefstal van bouw- en montagecomponenten tijdens transport.

CAR verzekering

Een car- en montage­verzekering wordt ook wel een constructie­verzekering of een CAR verzekering genoemd. CAR staat voor Construction All Risk. Deze verzekering is dus volledig gericht op bouwwerkzaamheden.

Deze verzekering is geschikt voor aannemers, timmerbedrijven, loodgieters, elektrotechnische installatiebedrijven en nog veel meer bouwbedrijven.

Je kunt per project een verzekering afsluiten, maar ook een doorlopende car- en montage­verzekering nemen. Die geldt dan voor alle bouwprojecten.

Verschil met aansprakelijkheids­verzekering

Een groot verschil met een aansprakelijkheids­verzekering is dat je bij een car- en montage­verzekering niet aansprakelijk hoeft te zijn om een vergoeding te krijgen voor de schade.

Het grote voordeel van een car-verzekering is dat alle bij de bouw betrokken partijen meeverzekerd zijn, zodat bij een schade geen discussie hoeft te ontstaan over wie verantwoordelijk is voor de schade.

Het is slim om de car-verzekering te combineren met een aansprakelijkheids­verzekering voor de bouw. Dan ben je ook verzekerd voor schade aan personen (letsel) en schade aan zaken van anderen.

Doe altijd aangifte bij strafbare feiten, zoals diefstal. Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar.

Personeel en anderen verzekeren

Bij een car- en montage­verzekering is niet alleen schade door jou en je eigen bouwplaatswerknemers verzekerd. De verzekering Het dekt alle materiële schade die onder jouw verantwoordelijkheid aan het werk ontstaat.

Wie zijn verzekerd?

  • Je opdrachtgever(s)
  • Jij (en andere directieleden)
    • Hoofd- en onderaannemers
  • Architecten
  • Constructeurs
  • Adviseurs

Hoofd- en onderaannemers, wie is aansprakelijk?

Als je aannemer bent en je werkt met onderaannemers is het niet altijd duidelijk wie aansprakelijk is. Bij een car- en montage­verzekering maakt dat niet uit. Je bent als aannemer ook verzekerd voor schade door onderaannemers, zoals schilders, installateurs en stukadoors.

Check de voorwaarden

Controleer goed wie de verzekerde personen zijn en welke werkzaamheden gedekt zijn.

Bouwondernemer risico

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Car-verzekering soms verplicht

Een car- en montage­verzekering is niet wettelijk verplicht. Ook in cao's voor de bouw staan geen verplichtingen over deze bouw­verzekering.

Je opdrachtgever kan wel vragen of eisen dat je een car-verzekering hebt. Soms is dit vastgelegd in een bestek of bouwovereenkomst. In dat geval is een car verzekering dus wel verplicht.

Verplichte car verzekering

In sommige gevallen heeft je opdrachtgever zelf een verzekering die de schade dekt. Overleg dus altijd met je opdrachtgevers en (onder)aannemers hoe de verzekering is geregeld.

Zo voorkom je misverstanden en houd je de onderlinge relatie goed na schade en aansprakelijkheid in de bouw.

Kosten car-verzekering bouw

Wat betaal je precies voor een car-verzekering? CAR montage verzekeringDe kosten zijn afhankelijk van:

  • Je jaaromzet
  • Het verzekerde bedrag
  • De dekkingen die je kiest

Je kunt de car-verzekering zelf samenstellen of in overleg met een adviseur. Zo kun je bijvoorbeeld ook schade verzekeren aan hulpmateriaal, aan eigendommen van je opdrachtgever, aan eigendommen van je personeel en schade aan bouwcomponenten tijdens transport.

Voorbeeldberekening premiekosten

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een bouw- en montagetermijn van 1 jaar en extra gekozen dekkingen:

Soort bouwonderneming:

Aannemer
Jaaromzet verzekerde werken: 1.500.000 euro
Werk: 100.000 euro
Bouw- en montagetermijn: 12 maanden
Verzekerd bedrag bestaande eigendommen opdrachtgever: 500.000 euro
Verzekerd bedrag hulpmateriaal: 10.000 euro
Verzekerd bedrag eigendommen werknemers en directie: 5.000 euro
Premiekosten per maand: circa 178 euro

Offerte car- en montage­verzekering

Wil je weten wat een car-verzekering kost voor jouw bedrijf? Dan kun je een offerte aanvragen bij een verzekeraar naar keuze.

Meestal is het per saldo goedkoper om een doorlopende car-verzekering af te sluiten dan iedere keer een car-verzekering per bouwproject te nemen.

Korting op je car-verzekering

Het is slim om je car-verzekering te combineren met andere verzekeringen voor de bouw. Als je dit doet bij één verzekeraar krijg je vaak korting op het totaalbedrag.

Je verzekeringen zijn dan ook beter op elkaar afgestemd en je hebt één contactpersoon. Wel zo handig.

Beperk je risico's in de bouw

In de bouw zijn er nog meer risico's waar je rekening mee moet houden. Stel dat een werknemer van een steiger valt en daardoor schade oploopt. Als hij bij jou een schadeclaim indient, kan dat ingrijpende financiële gevolgen hebben. Wat heb je nodig?

  • Een aansprakelijkheids­verzekering kan in dit geval bescherming bieden. Dat geeft een gerust gevoel, omdat je ongevallen nooit helemaal kunt voorkomen.
  • Je hebt ook te maken met de loondoorbetaling bij ziekte. Je werknemer zal een tijd niet kunnen werken. Met een verzuim­verzekering kun je dit oplossen.
  • Daarnaast is het verstandig een vangnet te regelen voor werknemers die blijvend arbeidsongeschikt raken door een arbeidsongeval. Zo zorg je goed voor je werknemers en hun gezinnen.

Verzekeringen bouwbedrijf

Bekijk de top 5 verzekeringen voor jouw bouwbedrijf.

Combineer verzekeringen in de bouw

Met een verzekeringspakket voor de bouw kun je een combinatie van verzekeringen voor jouw bedrijf samenstellen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende verzekeringen en dekkingen met specifieke voordelen voor bouwbedrijven.

Ieder bedrijf is anders

Wil je weten waar je in jouw bouwbedrijf op moet letten? Vraag advies van een verzekerings­adviseur.

Vragen over de car- en montage­verzekering

  • Wat is een car- en montage­verzekering?

    Een car- en montage­verzekering is er voor schade aan het eigen uitgevoerde werk. Dus als iemand onder jouw verantwoordelijkheid schade veroorzaakt op de bouwplaats of aan zelf geleverde materialen, ben je verzekerd voor herstel of vervanging daarvan. Dit geldt ook als een storm de schade veroorzaakt. Een car-verzekering dekt vrijwel alle materiële schade binnen één of meerdere bouwprojecten.

  • Wat is niet verzekerd?

    Schade door nalatigheid wordt niet vergoed. Schade aan het werk door brand is alleen gedekt tijdens de bouw- of montagetermijn, maar niet tijdens de periode van onderhoud. Schade door blikseminslag of ontploffing is ook niet gedekt. Daarnaast wordt schade aan personen (letsel) of bezittingen van anderen meestal niet vergoed. Daarvoor heb je een aansprakelijkheids­verzekering nodig.

  • Welke soorten car-verzekeringen zijn er?

    Er zijn twee varianten van de car-verzekering: 1. doorlopend en 2. aflopend. Met een doorlopende verzekering dek je automatisch al je bouwprojecten. Een aflopende of tijdelijke car-verzekering sluit je per project af. Per saldo is het vaak goedkoper om een doorlopende car-verzekering af te sluiten dan iedere keer een aflopende verzekering te nemen.

  • Hoe duur is een car- en montage­verzekering?

    De premie van een car-verzekering is afhankelijk van jouw wensen en situatie. Je jaaromzet speelt een rol, het verzekerde bedrag en de (aanvullende) dekkingen die je kiest. Vraag een offerte aan.

Doorlopende CAR-verzekering bouwondernemers

Car-en-montage­verzekering

Verzeker je voor schade tijdens de bouw. Wel zo veilig, want tijdens jouw project kan altijd schade ontstaan door diefstal, vandalisme, hevige storm, ontwerp- of bouwfouten.

Meest gelezen

Loontabellen in de bouw, zo werkt het

In de bouw wordt gewerkt met loontabellen en garantielonen. Je hebt loontabellen voor bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers. Hoe werkt het precies? En wat zijn de lonen op dit moment? Een overzicht.

G-rekening, wat is het en hoe werkt het?

Werk je met uitzendkrachten? Of leen je zelf wel eens personeel uit? Dan kun je te maken krijgen met een zogeheten g-rekening. Wat is een g-rekening? Hoe gebruik je hem precies? En hoe kom je eraan?

Cao in de bouw, hoe zit dat?

Heb je een bouwonderneming? Dan kan het zijn dat jouw bedrijf onder de regeling van een verplichte collectieve arbeids­overeenkomst (cao) valt. Wat wordt in een cao eigenlijk geregeld en wat moet je er als ondernemer met personeel over weten? Je leest het hier.

Whitepapers en online tests