Advies nodig over jouw bedrijfsrisico’s?

Wil je weten waar je in jouw bedrijf op moet letten? Vraag advies en ontvang een offerte. 

Verzekeringen bouwbedrijf
Verzekeringen bouwbedrijf

Top 5 verzekeringen voor een bouwbedrijf

1157 Wat zijn de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers in de bouw? Beperk je risico's. Bekijk de top 5 verzekeringen voor bouwbedrijven.

Top 5 verzekeringen bouwbedrijf

Als bouwondernemer lever je een belangrijke bijdrage. Zo heeft de bouw een flink aandeel in de Nederlandse economie en zorgt de bouwbranche voor meer dan een half miljoen banen. Dit is niet mogelijk zonder toekomstbestendige bedrijven die tegen een stootje kunnen.

Risicomanagement

Met behulp van risicomanagement kun je succesvol blijven ondernemen. Dat betekent dat je risico's in kaart brengt en maatregelen neemt om deze te voorkomen of te beperken. Ook kun je risico's afdekken door middel van bouw­verzekeringen met speciale dekkingen voor je branche.

Wat zijn de belangrijkste verzekeringen in de bouw? Dit is de top 5:

1. Aansprakelijkheids­verzekering

Een schadeclaim kan ingrijpende financiële gevolgen hebben. De toekomst van je bedrijf kan hierdoor in gevaar komen. Bijvoorbeeld als een werknemer van een steiger valt en daardoor schade oploopt.

Als werkgever krijg je dan al snel de rekening gepresenteerd, maar een aansprakelijkheids­verzekering kan in zo'n geval bescherming bieden. Dat geeft een gerust gevoel, omdat je ongevallen nooit helemaal kunt voorkomen.

Bouw personeel werkgever

Specialist in de bouw

Wat doe je als er schade is veroorzaakt tijdens de bouw of je gereedschap is gestolen? Zorg dat jouw zaak blijft bestaan als het even tegenzit.

2. CAR- en montage­verzekering

Gereedschap dat wordt gestolen? Of een opgeleverde keuken vol krassen? Bij bouwprojecten kun je tegen allerlei tegenvallers aanlopen. Een CAR- en montage­verzekering kan dan uitkomst bieden.

De dekking strekt zich onder meer uit tot schade door diefstal, vandalisme, hevige storm en schade door bouwwerkzaamheden aan eigendommen van de opdrachtgever.

Doorlopend of aflopend?

  • Met een doorlopende verzekering dek je automatisch al je bouwprojecten. 
  • Een aflopende of tijdelijke car-verzekering sluit je per project af.

Vaak is het per saldo goedkoper om een doorlopende car-verzekering af te sluiten dan iedere keer een aflopende verzekering te nemen.

Verschil met aansprakelijkheid

Het verschil met een aansprakelijkheids­verzekering is dat je bij een car- en montage­verzekering niet aansprakelijk hoeft te zijn om een vergoeding te krijgen voor de schade.

Het is slim om de car-verzekering te combineren met een aansprakelijkheids­verzekering voor de bouw. Dan ben je ook verzekerd voor schade aan personen (letsel) en schade aan zaken van anderen.

3. Bestelauto­verzekering

Een bestelauto is onmisbaar voor de meeste ondernemers in de bouw. Het is daarom slim je bestelwagen goed te verzekeren. Je kunt kiezen uit drie varianten:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)
  • Beperkt Casco
  • Volledig Casco

Je hebt ook nog aanvullende dekkingen. Lees meer over de bestelauto­verzekering.

4. Inventaris/goederen­verzekering

Zonder gereedschap en bouwmaterialen kun je niets meer. Als er brand uitbreekt in jouw pand, werkplaats of opslagplaats zit je met een groot probleem.

Veel bouwondernemers kiezen daarom voor een goede inventaris/goederen­verzekering. Daarmee ben je verzekerd tegen schade na brand, storm, waterschade, inbraak, diefstal of blikseminslag.

5. Verzuim­verzekering

Veel bouwbedrijven nemen personeel in dienst. Het grootste risico rond personeel is dat ze ziek worden of langdurig arbeidsongeschikt raken. Dat kan je als ondernemer veel geld kosten. Een zieke werknemer moet je namelijk twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Met een verzuim­verzekering dek je dit risico.

Meer nuttige verzekeringen voor de bouw

Afhankelijk van je bedrijfssituatie kan het nodig zijn extra verzekeringen af te sluiten. In de bouw kunnen ook de volgende verzekeringen heel nuttig zijn:

  • Werkmaterieel­verzekeringEen werkmaterieel­verzekering biedt twee soorten dekkingen. In de eerste plaats is het mogelijk om je te verzekeren tegen schade die je met werkmaterieel veroorzaakt (WA-dekking). Deze WA-dekking kan bijvoorbeeld van pas komen als je met een graafmachine een elektrische kabel of gasleiding raakt, met alle financiële gevolgen van dien. In de tweede plaats kun je kiezen voor een cascodekking. Hiermee ben je verzekerd tegen beschadiging of diefstal van het werkmaterieel zelf.
  • Vervoer­verzekering eigen goederenWerknemers in de bouw vervoeren veel kostbaar gereedschap en materiaal. Neem een cv-installateur die dagelijks onderweg is met zijn bestelbus. Zonder de inhoud van die bus zou hij letterlijk met lege handen staan. Met een vervoer­verzekering eigen goederen kan hij zonder zorgen de weg op. Hiermee is hij namelijk verzekerd tegen diefstal van de spullen die hij vervoert en zijn gereedschap. Daarnaast heeft hij dekking als zijn spullen beschadigd raken door een aanrijding.
  • Rechtsbijstand­verzekeringEen rechtsbijstand­verzekering biedt snel en gemakkelijk toegang tot juridische hulp. Bijvoorbeeld als je een arbeidsconflict krijgt met een werknemer die onvoldoende functioneert. Een rechtsbijstand­verzekering voorkomt in zo'n situatie dat de kosten snel oplopen. Het inhuren van een advocaat of jurist kan namelijk flink in de papieren lopen. Als je aanvullend incassobijstand verzekert, krijg je ook een helpende hand bij klanten die niet (op tijd) betalen.

Verzekeringspakket bouw

Met een verzekeringspakket voor de bouw kun je een pakket op maat samenstellen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende verzekeringen en dekkingen met specifieke voordelen voor je branche.

Het handige van zo'n pakket is dat alle verzekeringen op één polis staan en ook profiteer je vaak van een aantrekkelijke pakketkorting. Wil je weten waar je in jouw bouwbedrijf op moet letten? Vraag advies en ontvang een offerte op maat, een onafhankelijke verzekerings­adviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden.

Bouw ondernemer risicos

Ken jij de risico's in de bouw?

In de bouw ligt een ongeluk op de loer. Hoe kun je risico's voorkomen en de schade beperken? Zorg dat jouw bouwbedrijf blijft bestaan als het even tegenzit.

Meest gelezen

Whitepapers en online tests